Din punct de vedere clinic, calatoria cu avionul nu va poate provoca pierderea sarcinii, dar orice fel de stres asociat acesteia, deshidratarea sau neatentia fata de semnele posibile ale unei pierderi de sarcina ar putea reprezenta probleme. Liniile aeriene au reguli pentru calatoriile in timpul sarcinii si nu va vor permite sa calatoriti daca ati depasit 32 de saptamani.
Cand pot calatori femeile insarcinate?
Femeile insarcinate pot calatori fara probleme cu avionul, de obicei, pana in saptamanile 27-30 de sarcina, doar daca nu exista contraindicatii medicale. Companiile aeriene solicita totusi, anumite documente din partea medicului currant, dovezi conform carora puteti calatori cu avionul.
In primul trimestru de sarcina calatoriile cu avionul nu sunt recomandate, insa al doilea trimestru reprezinta cea mai buna perioada pentru rezervarea unui zbor. Pentru siguranta femeilor insarcinate, calatoriile in cel de-al treilea trimestru trebuie evitate, in aceasta perioada starea fizica generala fiind fragila.
Doctorii recomanda viitoarelor mame sa zboare cu avionul pana in saptamana 32 de sarcina, interzicand cu vehementa calatoriile in ultimele 4 saptamani de sarcina, cand diferentele de presiune pot avea impact negativ asupra sanatatii femeilor insarcinate, cat si a fatului.
Nu calatoriti in locuri pentru care exista o obligatie de vaccinare sau exista un risc de infectie mare - in timpul sarcinii vaccinurile impotriva febrei tifoide, poliomielitei, febrei galbene, oreionului sau rubeolei sunt strict interzise. De asemenea, nu puteti lua medicamente antimalarice, iar boala este foarte periculoasa atat pentru femeie, cat si pentru fat. De asemenea, schimbarile de clima sunt problematice pentru femeile insarcinate.
Simptome in timpul zborului
Greata –indiferent de stadiul sarcinii, greata reprezinta un simptom obisnuit pentru femeile insarcinate. Este indicateconsumarea alimentelor usoare inainte si pe durata zborului, precum fructe uscate.
Cheaguri de sange –pe durata calatoriei cu avionul, femeilor insarcinate le sunt recomandate plimbarile scurte si dese, care ajuta la evitarea formarii cheagurlor de sange si amortirii membrelor. Zborurile scurte sunt cel mai recomandate, viitoarelor mame fiindu-le indicat sa tina picioarele mai sus fata de restul corpului, evitand astfel umflarea acestora.
Centura de siguranta - Ar trebui sa fie fixata astfel incat sa nu produca presiune pe abdomen.
Dieta - Se recomanda consumarea lichidelor, dar evitarea bauturilor carbogazoase. Umiditatea scazuta in cabina provoaca deshidratare, de aceea consumul apei inainte si in timpului zborului este recomandat.
Retineti!
Inainte de a planifica zborul dorit, femeilor insarcinate le este recomandat sa consulte un medic pentru a afla daca sunt apte pentru calatorie. Informatiile prezentate pe platforma infotour.ro au scop informative, detaliile aditionale fiind disponibile la solicitarea companiei aeriene.
Reglementari ale diferitelor companii aeriene
Daca nu exista contraindicatii, toate companiile aeriene permit femeilor gravide sa calatoreasca cu avionul, insa reglementarile ce privesc conditiile de transport sunt stabilite individual. Operatorii pot refuza imbarcarea viitoarelor mame insarcinate in mai mult de 28 de saptamani, daca acestea nu au un certificat doveditor ca le este permis sa calatoreasca cu avionul.
Wizz Air:
Nu permite femeilor calatoria cu avionul incepand cu saptamana 34 de sarcina. Transportatorul nu este raspunzator pentru problemele de sanatate ale femeilor cu sarcini avansate de peste 34 de saptamani sau pentru posibilele probleme ale fetusilor ce pot aparea in timpul zborului. Femeile gravide in mai mult de 28 de saptamani trebuie sa aiba un certificat medical care sa demonstreze ca zborul cu avionul nu prezinta un risc pentru sanatatea viitoarei mame si a fatului.
Ryanair:
Permite zborul cu avionul pana la termenul de 36 de saptamani de sarcina, iar in cazul sarcinii multiple - de pana la 32 saptamani. Pentru femeile insarcinate in peste 28 de saptamani, este necesar un certificat eliberat de medicul curant, care sa confirme ca sarcina nu are complicatii si atesta data estimata a nasterii. Certificatul trebuie sa confirme ca starea de sanatate a mamei este buna. Certificatul trebuie sa fie eliberat nu mai devreme de 2 saptamani inainte de plecare.
easyJet:
Femeile insarcinate in 27 de saptamani pot calatori fara certificat medical. Femeile gravide intre 28 si 35 saptamani trebuie sa detina un certificat eliberat de medic ce confirma ca etapa sarcinii permite calatoria cu avionul. Certificatul trebuie sa fie datat nu mai devreme de 5 zile inainte de plecare. Femeile in 36 de saptamani si dupa 36 de saptamani de sarcina nu pot calatori, prin urmare zborul de intoarcere trebuie programat inainte de saptamana 36 de sarcina.
Norwegian:
Norwegian permite femeilor insarcinate sa calatoreasca cu maxim 4 saptamani inainte de data de nastere programata, sau cu maxim 2 saptamani inainte, daca zborul nu dureaza mai mult de 4 ore. Femeile insarcinate trebuie sa prezinte la check-in un certificat medical care sa confirme starea de sanatate a mamei si data estimata a nasterii.
Aer Lingus:
Femeile insarcinate pana in 28 de saptamani pot calatori fara certificat medical. De la 28 la 33 saptamani inclusiv, trebuie sa aiba un certificat medical special eliberat de un ginecolog, iar de la 34 saptamani calatoria aeriana cu Aer Lingus nu mai este permisa.
Air Berlin
Cu 4 saptamani inainte de data calculata a nasterii, Air Berlin permite femeilor insarcinate sa calatoreasca fara certificat de la medic. Dupa saptamana 35 este nevoie de consimtamantul scris al medicului curant. Cu 4 saptamani inainte de data calculata a nasterii, Air Berlin permite efectuarea calatoriilor de catre femeile insarcinate.
Germanwings:
Germanwings permite femeilor insarcinate sa calatoreasca la bordul aeronavei pana la 36 de saptamani complete de sarcina, cu solicitarea unui certificat medical care sa confirme starea sarcinii. Acest termen poate fi depasit pentru zborul de intoarcere.
LOT:
Femeile in 32 de saptamani de sarcina pot calatori cu acordul medicului si fara un certificat. Dupa 32 de saptamani insa, este necesara completarea unui formular disponibil la check-in.
Lufthansa:
Pentru toate destinatiile, cu exceptia Canadei: Femeile insarcinate care nu prezinta complicatii pot calatori pana la 36 de saptamani de sarcina sau pana la aproximativ 4 saptamani inainte de data nasterii, fara certificat medical.
Zborurile spre Canada:
Calatoria dupa 28 de saptamani de sarcina se poate efectua numai cu prezentarea unui certificat medical care sa contina informatii despre starea de sanatate a femeii insarcinate. Dupa 36 de saptamani de sarcina, femeile trebuie sa prezinte un certificat medical, eliberat cu 72 de ore inainte de ora programata pentru plecare. Certificatul trebuie sa mentioneze data estimata a nasterii si starea de sanatate a viitoarei mame.
British Airways:
Femeile insarcinate care prezinta complicatii nu pot calatori dupa 36 de saptamani de sarcina. Incepand cu saptamana a 28-a, trebuie prezentat un certificat medical care sa ateste starea perfecta de sanatate a femeii.
Air France:
Femeile insarcinate pana in 9 luni pot calatori fara certificate medicale. Incepand cu luna a noua, gravida trebuie sa detina un certificat special eliberat de catre Air France, pe baza acordului din partea medicului.
United Airlines:
Femeile insarcinate pana in 9 luni pot calatori fara certificate medicale. Incepand cu luna a noua, gravida trebuie sa detina un certificat special eliberat de catre companie pe baza acordului din partea medicului.
Pentru a asigura confortul copilului in timpul zborului:
• incercati sa alegeti zboruri directe;
• pentru zborurile cu escala, incercati sa le alegeti pe cele din timpul zilei si care au timpul de asteptare intre zboruri mai mic;
• in cazul zborurilor cu escala si pe durata tranzitului, minorii primesc asistenta din partea insotitorului de zbor;
• pentru calatoriile lungi, alegeti zborurile pe timpul noptii, astfel copilul poate dormi;
• daca este posibil alegeti o companie de linie in schimbul uneia low-cost. Companiile de linie pun la dispozitie masa de schimbat bebelusii si meniuri pentru copii.
Pregatirea pentru zbor
Pentru a asigura confortul copilului in timpul zborului puteti cumpara:
• o patura pentru a acoperi si proteja copilul de aerul conditionat;
• sosete calduroase pentru a-i proteja picioarele de aerul rece;
• jucarii sau carti pentru copii;
• scutece, schimburi si servetele umede;
• sticlute sau recipiente cu bautura favorita;
• medicamentele necesare;
• haine confortabile.
Retineti!
Operatorii aerieni de tip low-cost nu asigura bagajul de cala in regim gratuit pentru nou-nascuti. Inainte de a urca la bordul avionului, este recomandat sa discutati cu cei mici despre zbor si sa va prezentati la aeroport mai devreme ca in mod obisnuit, copiii avand timp sa se familiarizeze cu noul loc. Astfel, evitati stresul pe durata calatoriei catre destinatia aleasa.
O alta solutie pentru un zbor placut este sa ii explicati copilului dumneavoastra, detaliat, ce se va intampla in momentul ajungerii la aeroport, ca trebuie sa se prezinte la check-in, care va fi durata calatoriei si de ce este important sa respecte intocmai instructiunile personalului.
Locul in avion
Copiilor le este interzis accesul pe locurile din dreptul iesirilor de urgenta, pe cele din dreptul aripilor sau pe scaunele din partea din spatele sau fata cabinei. Aceasta regula este valabila si in cazul persoanelor care calatoresc cu nou-nascuti sau pentru familiile numeroase.
Calatoria cu insotitorul de bord
Copiii pot calatori si alaturi de un insotitor de bord, certificate prin act notarial de parinti sau tutore legal, dupa caz. Certificatul in cauza trebuie inregistrat in prezenta ambilor parinti iar copilul trebuie sa aiba in posesia sa un document de identitate valid, respectiv pasaport sau buletin. Certificatul de nastere nu este acceptat de autoritatile de frontiera.
Calatoria fara insotitorul de bord
Potrivit legislatiei romane (legea nr. 248 din 2005 referitoare la libera circulatie a cetatenilor romani in strainatate), cetatenii romani sub 18 ani pot calatori in strainatate numai insotiti de catre ambii parinti sau de catre un singur parinte/adult, si avand asupra lor documentele necesare (carte de identitate sau pasaport, declaratie notariala din partea parintelui ce nu va efectua calatoria, precum si cazierul judiciar la adultului insotitor, in cazul in care acesta nu este unul dintre parinti).
Companiile aeriene low-cost
Operatorii aerieni low-cost nu permit copiilor sa calatoreasca fara a fi supravegheati de un adult, fiecare companie stabilind care sunt normele ce privesc zborul minorilor neinsotiti. Pentru a afla care sunt conditiile cu privire la aceasta situatie, va recomandam sa verificatii termenii specifici companiei aeriene cu care doriti sa calatoriti inainte de efectuarea rezervarii biletului de avion pentru un minor.
Reguli de calatorie a minorilor pentru companiile low-cost:
• Ryanair - nu este permisa calatoria minorilor neinsotiti.
• Wizz Air - nu este permisa calatoria minorilor neinsotiti.
• Blue Air - pentru situatiile in care se doreste efectuarea unei calatorii de catre minori neinsotiti, compania aeriana pune la dispozitia pasagerilor serviciul special de insotire a minorilor, contra unei taxe speciale. Minorul va fi insotit pe durata calatoriei de un reprezentant al companiei.
Companii aeriene de linie
Anumite companii aeriene de linie pun la dispozitie servicii de transport copii fara supravegherea unui adult, contra-cost, in schimbul unei sume fixe sau a unui procent din pretul biletului de avion.
Pe langa documentele cerute de legislatia romana in vigoare, parintii sau tutorele legal al copilului trebuie sa completeze un formular primit la check-in. Acesta contine o declaratie prin care compania aeriana are autoritatea de a transporta copilul pana la destinatie, unde va fi preluat de persoana desemnata legal.
In cazul tinerilor care calatoresc fara insotitori, in anumite cazuri operatorii aerieni ofera posibilitatea de utilizare a procedurii Meet and Assist (MAAS), optiune ce implica asistarea minorului de un angajat al companiei aeriene la transit, la receptie bagaje, etc.
Copiii care calatoresc cu avionul neinsotiti trebuie sa aiba cel putin 5 ani, insa varsta difera in functie de compania aeriana. Operatorii au dreptul de a aplica restrictii in ceea ce priveste varsta pentru rute specifice (limita de varsta pentru copii care calatoresc neinsotiti poate fi mai mare).
Compania aeriana este cea care stabileste daca un copil poate calatori singur, fara a avea supravegherea unui adult. Inainte de achizitionarea unui bilet de avion, asigurati-va ca transportatorul permite calatoria minorului in aceste conditii.
Inainte de a rezerva un bilet de avion cititi informatiile privind calatoria minorilor fara insotitori. Serviciul Clienti infotour.ro va va oferi suportul necesar pentru efectuarea rezervarii si pentru a adauga un insotitor de zbor. Daca adaugati un serviciul de asistenta al minorului este nevoie de documentul de identitate al acestuia (pasaport sau carte de identitate).
Numarul copiilor care pot calatori cu un insotitor de bord este limitat, asadar transportatorii aerieni au dreptul de a refuza imbarcarea in cazul in care numarul de locuri speciale este deposit. In cazul in care rezervati o calatorie pentru un minor cu optiunea de insotitor de zbor, fiti sigur ca cel mic este pregatit corespunzator:
• are pasaport valabil sau o carte de identitate;
• are confirmarea companiei aeriene printata;
• are viza corespunzatoare (daca este necesara).
Bagajele pentru infanti si copii
Majoritatea companiilor- aeriene low-cost, cum ar fi Ryanair, Wizz Air si Blue Air, nu ofera dreptul la bagaj de cala sau de mana,gratuit, pentru infanti. Tutorele poate- transporta in bagajul de mana lucrurile pentru nou-nascut sau diverse alimente necesare acestuia, in stare lichida sau solida. Daca mancarea nu este deja pregatita, personalul avionului va poate ajuta in acest sens.
Companiile aeriene de linie permit transportarea bagajului pentru nou-nascuti, insa cu o limita de greutate redusa fata de capacitatea acceptata in cazul unui adult. De exemplu, compania Tarom ofera o reducere de pana 90% din tariful biletului unui adult, iar limita bagajului este de 10 kg.
Operatorii aerieni low-cost solicita aceleasi costuri in ceea ce priveste biletele de avion pentru copii, preturile fiind la fel ca in cazul adultilor. De asemenea, bagajele au aceeasi limita de bagaj. Aceasta regula este aplicata si de unele companii aeriene de linie.
Carucioare si locuri pentru copii
Majoritatea companiilor aeriene, atat low-cost cat si de linie, asigura transportul gratuit pentru carucioarele pentru copii. Caruciorul va fi transportat pliat in cala aeronavei.O gama larga de low-cost nu permit urcarea la bord cu scaunul pentru copil, iar transportul acestuia se realizeaza in schimbul unui cost suplimentar.
• Ryanair - Caruciorul este transportat gratuit. Taxa pentru transportul scaunului pentru copil este de 10 EUR la 20 kg/ zbor, pentru rezervari realizate online sau prin Serviciul Clienti infotour.ro. Pentru transportul a mai mult de 20 kg se percepe taxa pentru excedent de bagaj. Taxa de adaugare a bagajelor la aeroport este mai mare - taxa este de 20 EUR/ articol.
• Wizz Air - Transportul gratuit al caruciorului. Alte accesorii pentru copii si bagajele sunt supuse taxelor.
• Blue Air - Transportul este gratuit fie pentru carucior, fie pentru un bagaj de cala. Alte accesorii sunt supuse taxelor.
Companiile aeriene isi rezerva dreptul de a modifica oricand aceste taxe.
Bilete de avion si reduceri
Fiecare companie aeriana stabileste propriile norme pentru transportul infantilor, copiilor si tinerilor.
Companiile aeriene low-cost
Cele mai multe companii aeriene low-cost vor aplica urmatoarele categorii de varsta:
• infanti - de la 0 la 2 ani;
• copii - de peste 2 ani. Limita superioara de varsta este dependenta de companiile aeriene si variaza intre 12 si 16 de ani;
• adulti - de obicei peste 16 ani;
Infantii calatoresc in permanenta in bratele unui adult. Tariful unui bilet de avion pentru infant este, de fapt, taxa de bebelus perceputa de fiecare operator aerian in parte. Biletul de avion pentru copii are aceeasi valoare ca cel pentru un adult.
Taxa pentru bebelus variaza in functie de operatorul de transport. Tarifele aplicate de companiile low-cost ce opereaza in Romania*:
• Ryanair - 20 EUR/zbor (sau echivalentul in moneda nationala);
• Wizz Air - 25 EUR/zbor;
• Blue Air - 35 EUR/segment de zbor
Atentie: companiile aeriene pot modifica valoarea taxei pentru infanti fara o notificare prealabila.
Tarife pentru copii si tineri
Cele mai multe companii aeriene au aceleasi tarife la biletele pentru copii sau tineri ca biletul pentru adulti. Cele mai multe companii aeriene de linie vor aplica urmatoarele categorii de varsta:
• infanti - de la 0 la 2 ani;
• copii - de la 2 la 11 ani;
• tineri - de la 12 la 17 ani;
• adulti - de la varsta de 18 ani.
Categoriile de mai sus pot varia in functie de compania aeriana.
Reduceri la biletele pentru infanti si copii
Infanti
• nou-nascutii sau infantii – pana la 2 ani, pot beneficia de pana la 90% reducere (exista companii aeriene care nu percep niciun fel de taxa pentru infanti);
• pentru infantii care calatoresc in bratele unui adult nu se platesc taxele de aeroport sau alte comisioane;
• infantii care calatoresc pe un loc separat beneficiaza de aceleasi reduceri ca un copii.
Copii
• reducerile sunt stabilite de fiecare companie aeriana, nivelul cel mai frecvent utilizat este intre 25% si 33%;
• uneori, la tarifele promotionale nu se ofera reduceri speciale pentru copii;
*Tarifele se pot modifica. Cele mai recente informatii despre reducerile acordate infantilor si copiiilor si normele companiilor aeriene sunt disponibile pe pagina Termeni si conditii a fiecarei companii.
Puteti calatori in strainatate cu un copil pe baza urmatoarelor documente:
• pasaport - pentru copii de la 5 la 13 ani;
• pasaport temporar - eliberat pentru copii sub 5 ani;
• pasaport biometric - emis la cererea parintilor pentru copiii sub 5 ani, fiind valabil 12 luni;
• inscris pe pasaportul parintelui cu care calatoreste;
• carte de identitate provizorie ce le da dreptul de a trece granitele tarilor din cadrul Uniunii Europene si in alte tari intre care exista contracte unilaterale de trecere a frontierei.
Atentie!
• copilul poate calatori in strainatate cu un insotitor, numai cu acordul parintilor. Acest lucru va fi certificat printr-un act notarial care trebuie inregistrat in prezenta ambilor parinti. Copilul trebuie sa aiba pasaport sau o carte de identitate temporara;
• pasapoartele temporare sau biometrice se elibereaza doar la cererea parintilor;
• cererea pentru pasaportul copilului se depune de ambii parinti, de tutorii legali sau de un parinte/ tutore avand consimtamantul in scris al celuilalt parinte/ tutore;
• dovada poate fi eliberata temporar pentru minorii sub 13 ani la cererea parintilor sau al tutorilor, iar de la varsta de 13 ani la cererea unui parinte/ tutore.