Odata cu avansul tehnologic, procedura de efectuare a checkin-ului a devenit tot mai simpla. Majoritatea companiilor aeriene permit si recomanda efectuarea check-in-ului online, fiind o modalitate simpla si economica. Indiferent de modalitatea de check-in pentru care veti opta, online sau la aeroport, sectiunea va ofera informatii despre fiecare varianta in parte.
Check-in-ul online se realizeaza pe Internet si este un serviciu oferit de majoritatea companiilor aeriene. Acesta trebuie realizat inainte de a merge la aeroport.
Check-in online pas cu pas
1. Accesati link-ul de check-in ce se regaseste in e-mail-ul cu biletul de avion
2. Selectati zborul pentru care doriti efectuarea check-in-ului online
3. Introduceti informatiile din documentul de calatorie (carte identitate/pasaport) si adresa de e-mail la care doriti sa primiti cartea de imbarcare
4. Verificati informatiile introduse si finalizati formalitatile
Cartea (tichetul) de imbarcare va fi trimisa la adresa de e-mail mentionata. Aceasta trebuie imprimata si prezentata la aeroport sau poate fi salvata in telefonul mobil.
Retineti!
• dupa efectuarea check-in-ului online nu mai sunt permise schimbarile in rezervare (exceptie: Wizz Air, Blue Air);
• pasagerii trebuie sa aiba asupra lor, la aeroport, cartea de imbarcare;
• cartea de imbarcare poate fi printata in alb-negru;
• fiecare pagina din cartea de imbarcare trebuie printata pe cate o pagina separata, astfel incat foaia sa contina informatiile pe fata, iar pe verso sa fie goala.
• pasagerii trebuie sa aiba asupra lor si sa prezinte la aeroport documentele de identitate prin care au efectuat check-in-ul.
Atentie!
• in cazul unor companii aeriene lowcost, cum ar fi Ryanair, Wizz Air sau easyJet, check-in-ul online (care trebuie efectuat inainte de a ajunge la aeroport) si printarea cartii de imbarcare sunt obligatorii si gratuite. In caz contrar, companiile percep o taxa suplimentara pentru servicii de check-in la aeroport, cuprinsa intre 20 si 70 de euro.
• fiecare operator are dreptul sa stabileasca intervalul de efectuare a check-in-ului la aeroport inaintea zborului;
• anumite companii aeriene permit efectuarea check-in-ului online doar pentru pasagerii care au doar bagajul de mana, desi majoritatea ofera acest serviciu tuturor pasagerilor;
• serviciul de check-in online nu e disponibil pentru anumite aeroporturi, astfel incat e recomandat sa verificati in prealabil aceste informatii;
Procesul de check-in implica verificarea documentelor necesare calatoriei, controlul fiind realizat de reprezentanti la ghiseele dedicate. Dupa aceasta etapa, pasagerul primeste tichetul de imbarcare ce permite accesul la bordul avionului si codul de identificare al bagajului, atribuit aeronavei.
Imediat ce ajunge in aeroport, pasagerul este nevoit sa mearga la check in pentru verificarea documentelor si primirea cartii de imbarcare.
Unele companii percep tarife suplimentare pentru check-in in aeroport, precum Wizz Air sau Blue Air. Inainte de a ajunge la aeroport, verificati cu atentie daca biletul de avion este platit. Detalii cu privire la taxele vamale veti obtine din normele companiei aeriene cu care alegeti sa calatoriti.
Dupa check-in-ul la aeroport, pasagerul primeste carteade imbarcare (boarding pass) si preda bagajul de cala (daca este cazul). Informatii cu privire la zbor si portile de check-in corespunzatoare sunt disponibile pe panourile din aeroport, in locuri vizibile.
Atentie!
Se recomanda sosirea la aeroport cu 2 ore inainte de ora planificata a zborului.
Check-in-ul la aeroport pas cu pas
1. Localizati poarta de imbarcare pentru zborul dvs.
2. Pregatiti documentele pentru control: cartea de identitate (pe care este inscrisa cetatenia posesorului; atentie: cartile de identitate emise inainte de 2009 nu mentioneaza acest aspect) sau pasaportul in original, biletul de avion sau foaia de rezervare.
3. La oficiul de check-in vi se va cere sa prezentati aceste documente. Tot aici vi se va cantari bagajul de cala, dupa care va fi inregistrat si trimis la cala avionului.
4. Dupa verificarea documentelor si predarea bagajului, veti primi tichetul de imbarcare cu care veti putea ajunge la bordul avionului.
5. Dupa check-in, indreptati-va spre poarta de imbarcare imprimata pe tichetul primit anterior. Aici veti trece prin poarta de control, unde vi se va face si verificarea bagajului de mana.
6. La controlul de securitate, pasagerilor li se ofera una sau mai multe cuve in care trebuie sa depuna: elemente care contin metal (chei, ceasui, curele etc.), echipamentele electronice, haine groase (jachete, paltoane).
7. Dupa controlul de securitate va puteti indrepta spre poarta de unde se face imbarcarea la bordul aeronavei. Numarul acesteia este indict pe tichetul de imbarcare primit la check-in. Personalul aeroportului va anunta momentul imbarcarii.
Retineti:
Diversi operatori aerieni percep anumite taxe pentru check-in-ul la aeroport, dar si pentru imprimarea tichetului de imbarcare pe hartie. Wizz Air si Ryanair reprezinta doua exemple ideale in aceasta situatie. Informatii complete gasiti in Termenii si conditiile de rezervare.
Self check-in la aeroport
Evitarea cozilor ce se formeaza la oficiile de check-in din aeroport e posibila daca alegeti sa realizati operatiunea pe cont propriu, la unul din automatele disponibile de self check-in. Pasii pe care trebuie sa-i urmati sunt:
1. Observati unde se afla aparatele de self check (self-service check-in machine) de pe terminal. Informatii cu privire la acest aspect pot fi gasite si pe site-ul aeroportului.
2. Introduceti datele solicitate, intocmai cum apar pe documentul de identitate cu care ati rezervat zborul. Introduceti codul de rezervare.
3. Selectati locul pe care il doriti la bordul avionului, in cazul in care operatorul permite acest lucru.
4. Ridicati tichetul de imbarcare emis.
Atentie!
In cazul unor aeroporturi, serviciul de self check-in este valabil doar pentru pasagerii care nu dispun de bagaj de cala. Doar la anumite aeroporturi mari optiunea de self check-in este disponibila pentru cei cu bagaj de cala, acesti pasageri primind etichete pentru marcarea bagajelor. Imediat dupa ce sunt etichetate, acestea trebuie duse in punctul de predare (baggage drop-off point). Serviciul de self check-in la aeroport este gratuit.
Check-in pentru pasagerii de la clasa economic
Pasagerii care au rezervat bilete de avion la clasa economic au la dispozitie mai multe forme de check-in:
• La aeroport
• Self-check-in la aeroport
• Online
• Prin telefon
Unele companii aeriene nu ofera varianta de realizare a check-in-ului prin telefon. Solutia ideala pentru check-in este cea online, evitandu-se astfel formarea cozilor la aeroport.
Va reamintim ca si in cazul pasagerilor care au efectuat check-in online se aplica regula conform careia trebuie sa se prezinte la poarta de control cu cel putin 40 de minute inainte de ora anuntata de zbor.
Check-in pentru pasagerii de la clasa intai
Pasagerii de la clasa Intai sau de la clasa Business au la dispozitie puncte speciale pentru realizarea check-in-ului la aeroport. Ele sunt marcate optim si foarte vizibile pe terminal, asadar se evita asteptarea la cozi pentru verificarea documentelor.
Acesti pasageri au posibilitatea de a face check-in online, self check-in la aeroport sau check-in prin intermediului unui apel telefonic.
De asemenea, pasagerii de la clasa intai pot face si check-in online, self-check-in sau prin telefon. British Airways, ofera pasagerilor varianta de a realiza check-in-ul telefonic sau prin transfer de date, iar in ultima perioada din ce in ce mai multi operatori aerieni adopta acest serviciu.
Biletul electronic este documentul care garanteaza imbarcarea pasagerului in avion. Acesta contine toate detaliile despre zborul ales, datele de calatorie si costurile aferente acesteia. Fiecare pasager primeste pe adresa de e-mail o copie a documentului de rezervare, alaturi de numarul biletului de avion sau codul corespunzator acestuia.
Biletul electronic trebuie printat pe suport de hartie si avut in posesie la aeroport. Documentul este necesar la control, validand daca persoana pe numele careia s-a emis biletul este aceeasi cu cea care se prezinta la imbarcarea in aeronava. De asemenea, se va verifica daca datele de pe cartea de imbarcare corespund cu cele din documentul de identitate al pasagerului.
La check-in vi se poate cere codul de rezervare sau numarul biletului electronic, date primite prin email. Incepand cu 1 iunie 2008, toate companiile aeriene membre IATA (International Air Transport Association) emit bilete electronice.
O gama larga de operatori aerieni permit pasagerilor aeronavelor prezentarea tichetelor de imbarcare pe format digital, respective pe ecranul telefoanelor mobile.
Dupa efectuarea check-in-ului online, cartea de imbarcare astfel obtinuta (electronic/ mobile boarding pass) poate fi descarcata pe telefon (prin e-mail sau prin aplicatia de mobil) sau poate fi salvata sub forma de captura de ecran (screenshot) pe dispozitivele Android, Blackberry, iPhone. Cartea detine un cod de bare care stocheaza informatii despre pasager si zbor. Acesta este apoi scanat la aeroport la punctele de securitate sau portile de imbarcare.
Majoritatea liniilor emit carti de imbarcare electronice, cum ar fi Qatar Airways, United Airlines, AirAsia, Singapore Airlines, Air Canada, Cathay Pacific Airways, Delta Air Lines, JetBlue Airways, American Airlines, Alaska Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Jetstar Airways, Iberia, US Airways, British Airways, KLM, Aer Lingus, Turkish Airlines, Qantas (piata interna), EasyJet, Tarom, Wizz Air sau Ryanair.
Beneficiile cartii de imbarcare electronice sunt:
• economisirea timpului la aeroport si evitarea aglomeratiei
• solutie in cazul in care nu aveti o imprimanta
• ecologic, nu mai este consumata hartie pentru imprimare
Daca aveti de gand sa adoptati aceasta varianta, verificati ca bateria telefonului sa fie permanent incarcata iar cartea de imbarcare sa fie salvata in dispozitiv, evitand astfel neplacerile cauzate de lipsa unei conexiuni de internet in aeroport.
Pentru cei care calatoresc cu mai multe persoane intr-o singura rezervare, nu toate aplicatiile pot incarca mai multe carti pentru toti pasagerii. Verificati acest aspectinainte de a ajunge la aeroport.
Majoritatea aeroporturilor detin tehnologia necesara citirii cartilor de imbarcare pe telefoanele mobile, cu anumite exceptii precum:
Alghero | Dalaman | Hurgada | Monastir | Rabat |
Antalya | Essaouira | Izmir | Moscova | Sharm El Sheikh |
Bastia (Corsica) | Fez | Kefalonia | Oujda | Tangier |
Belgrad | Figari (Corsica) | La Rochelle | Ponta Delgada | Tel Aviv |
Bodrum | Gran Canaria (Las Palmas) | Marakech | Preveza | Volos |
Casablanca | Grenoble | Menorca (Mahon) | Pristina | Zaragoza |