Despre Punta Cardon
In partea de sud-est a peninsulei Paraguana, mai exact in cadrul statului Falcon, se afla orasul Punta Cardon, una dintre cele mai vechi zone ale municipiului Carirubana. Ocupand o suprafata de 114 km2 si avand o linie de coasta ce se intinde de-a lungul a 25 km, orasul se invecineaza in partea sa nordica cu parohia urbana Carirubana, in partea de est cu parohia Santa Ana, la sud cu Golful Coro, iar la vest cu Golful Venezuelei.
Economia orasului este una bazata pe industria conservelor de peste si pe cea petroliera – “Centrul de Rafinare Paraguana – Cardon”. In plus, este servit de Portul International Guaranao.
Dispune de o temperatura medie anuala de 27,8 C, in timp ce precipatiile medii anuale nu depasesc 800 mm. De-a lungul linei sale de coasta se afla unele dintre cele mai frumoase plaje ale peninsulei, printre care si “Playa La Barra”, “Playa Manuare Maraven”, “Plaja Miramar Maraven”, sau “Playa Nautico”.
Orasul Punta Cardon reprezinta si casa unor centre universitare – “Universidad Bolivariana de Venezuela”, “LUZ Punto Fijo”, “UNEFA” etc; a doua spitale – “Spitalul Cardon” si “Spitalul Dr. Rafael”, situat pe strada Calle Sierr; a unor centre comerciale – “Zona Libre de Paraguana”, “Sambil Mall Paraguana”; a parcului “Gusstavo Rivera” – gazduieste o colectie intersanta de pasari de prada, precum si o gradina zoologica, unde copii pot interactiona cu animalele, atractia principala fiind ursul cu ochelari, unul dintre cele mai rare exemplare din regiunea Anzilor, aflat pe cale de disparitie; si a institutiei “Ateneul Punta Cardon”, care a fost infiintata la data de 16 aprilie 1980, cu scopul de a promova si dezvolta activitatile culturale ale acestei comunitati. Incepand cu anul 1986, principalul obiectiv al ateneului este de a modela educatia copiilor si a tinerilor, prin oferirea unor informatii referitoare la dans, muzica, pictura, artizanat, teatru, arta culinara, mituri, legende si o serie de personaje populare din cadrul parohiei Punta Cardon.
In plus, populatia orasului este devotata imaginii Fecioarei La Candelaria, odata cu edificarea primei capele, in anul 1904, ca urmare a initiativei lui Marcelino Sanchez. Este sarbatorita in fiecare an, la data de 2 februarie (“Dia de Nuestra Senora de la Candelaria”). Pe langa aceasta, comunitatea atrage in fiecare an foarte multi vizitatori datorita festivalurilor pe care le gazduieste: “Saptamana Muzicii”, “Saptamana Literaturii”, “Ziua Comerciantilor” – celebrata la data de 2 ianuarie, “Ziua Crucii” – 3 mai, “Festivalurile San Jose” – 19 martie, “Ziua orasului Punta Cardon” – 19 aprilie etc.