Ghid turistic Porlamar

Recomandat pentru: plaja, istorie, monumente, arta

Despre Porlamar

Pe coasta de sud-est a insulei Margarita se intinde Porlamar, cel mai mare oras al insulei si una dintre cele mai populate regiuni, cu aproximativ 100.000 de locuitori (conform recensamantului realizat la nivelul anului 2011). Desi orasul La Asuncion reprezinta capitala statului Nueva Esparta, Porlmar, capitala a municipiului Marino, este considerat principalul centru urban si economic al insulei, dar si centrul comercial al statului.

A fost intemeiat in anul 1536, la mai putin de 40 de ani de la prima expeditie a lui Christopher Columbus pe continentul american, de catre calugarul Francisco de Villacorta, sub numele de “Pueblo y Puerto de la Mar”. De-a lungul secolului al XVII-lea a fost supus unor atacuri din partea piratilor englezi, francezi si olandezi, printre care si cel cunoscut ca si Hendrick Bowdoin. In anul 1892 a fost adusa prima tipografie in Porlamar, iar in anul 1895 au aparut primele ziare: “El Raton” si “El Sol”, pentru ca in anul urmator sa apara si revista “La Pluma”. In anul 1897 a fost construit un zid de aparare al orasului, iar un an mai tarziu si podul Fajardo. Telefonul a fost introdus de catre francezi in anul 1900, iar in anul 1918 a fost ridicat si primul spital al orasului, Spitalul Dr. Luis Ortega.

Este traversat de catre raul El Valle, si are o temperatuta medie anuala de 27 0C, in timp ce precipitatiile medii anuale nu depasesc 512 mm.

Porlamar era un sat linistit de pescari pana cand a aparut posibilitatea de a calatori cu avionul, transformandu-se astfel in inima insulei, cu restaurante, magazine si viata de noapte, toate acestea datorandu-se in special, turismului european si a celui venezuelean.

La doar 20 de kilometri sud-vest de centrul orasului se afla Aeroportul International al Caraibilor “Santiago Marino”, ce efectueza atat zboruri nationale (orasele Caracas, Maturin si Ciudad Bolivar), cat si internationale catre Europa, Canada, America de Sud si spre insulele Marii Caraibilor (Barbados, Granada si Tobago). Porlamar comunica prin intermediul feribotului si cu orasele Carupano, Puerto La Cruz si Cumana.

In cadrul orasului se remarca doua zona clare: centrul, care se intinde de-a lungul bulevardului Guevara, cu stradute inguste si o gama variata de magazine, de unde se pot achizitiona o serie de produse la cele mai mici preturi, si zona ce cuprinde estul si nordul orasului, unde se remarca alte doua bulevarde, la fel de faimoase – Santiago Marino si 4 Mai, ce reprezentau zona economica din Porlamar pana la sfarsitul anilor 1990 si unde se gasesc cele mai elegante magazine. In plus, si zona dinspre orasele Pampatar si Los Robles, s-a dezvoltat destul de mult, aici fiind construite noi hoteluri, cluburi de noapte, apartamente si centre comerciale, unde care se remarca “Sambil Margarita”, cel mai mare centru comercial al insulei, dar si un loc de intalnire al turistilor, in special dupa-amiaza.

Cele mai vizitate obiective turistice din Porlamar sunt “Farul La Puntilla”, simbol al orasului inaugurat la data de 1 ianuarie 1896 la initiativa clubului “Progreso”, si “Monumentul Sirenei”, o donatie din partea fratilor Rosenthal, dezvelita publicului in anul 1905, aceasta fiind o copie a celei existente in “Palatul Las Tullerias” din Franta, in prezent putand fi vazuta spre iesirea catre Punta de Piedras, desi initial era amplasata pe strada La Marina.

Dintre numeroasele sale obiective turistice ce merita vizitate, se remarca si: Muzeul de Arta Contemporana “Francisco Narvaez”; Muzeul Marii “Fundatia Sala de Stiinte Naturale”; bulevardul pietonal Guaraguao; plajele Bella Vista si La Caracola; laguna El Morro; piata Conejeros – una dintre cele mai populare locuri de achizitionare a articolelor de imbracaminte la cele mai mici preturi, fiind recunoscut totodata si pentru gazduirea celor mai bune restaurante; etc.

Centrul turistic si religios al orasului este reprezentat de Biserica San Nicholas de Bari, dedicata patronului spiritual al orasului, fiind situata in fata Pietei Bolivar, si realizata in stil gotic in anul 1853 pe bulevarul Guevara, peste ruinele unui templu distrus in anul 1555 de catre piratii francezi. In fata acestui lacas de cult, alcatuit din trei naosuri, se poate vedea statuia eroului Simon Bolivar, inaugurata in anul 1945 de catre presedintele Venezuelei, Isaias Medina Angarita.

In plus, orasul se bucura de unele dintre cele mai bune scoli si licee ale insulei Margarita, asa cum este Liceul Nueva Esparta, Colegiul “Nuestra Senora del Valle”, Colegiul “San Nicholas”, Liceul “Fratele Elias Maria Sendra” etc.

La capatul bulevardului Guevara se poate vedea una dintre cele mai frumoase constructii ale orasului, ce impresioneaza prin frumusetea stilului arhitectural – “Puerto de la Mar” (“Portul Marii”), acesta fiind o initiativa din partea unei companii private, ce serveste ca si o poarta de intrare pentru acei turisti ce vor sa viziteze insula Margarita, si care sosesc aici de pe vase de croaziera.

Porlamar a reprezentat si locul de nastere al celor care s-au razvratit impotriva dominatiei spaniole in cadrul Razboiului de Independenta (patriotul Rafael de Guevara), al marelui pictor si sculptor Francisco Narvaez, al medicului Joel Valencia Parparcen, al istoricului Jose Antonio Ramos Martinez (1878 – 1903), al scriitorului Enrique Bernardo Nunez etc.

Porlamar