Despre Cumana
Avand onoarea de a fi primul oras intemeiat de catre spanioli de teritoriul Americii de Sud, Cumana, capitala statului Sucre, este amplasat la gura de varsare a raului Manzaranes, chiar pe coasta de nord-est a Venezuelei. A fost fondat in anul 1501 de catre calugarii franciscani, insa datorita atacurilor succesive ale populatiei indigene, orasul a fost reinfiintat de mai multe ori, pana in anul 1569, cand a fost cucerit de catre trupele lui Diego Hernandez de Serpa. Numele orasului provine de la numele tribului nativ “Cumanagoto” si se traduce prin uniunea dintre mare si rau.
Cumana reprezinta casa unuia dintre cele cinci campusuri ale Universitatii de Vest, dar adaposteste si una dintre cele mai mari flote destinate pescuitului de ton ale Venezuelei. Totodata, beneficiaza si de un port maritim, ce exporta cafea, peste, produse din bumbac si cacao, dar si de un aeroport ce efectueaza curse catre Caracas si Porlamar.
Poarta catre insula Margarita, dar si spre peninsula Aray, orasul Cumana organizeaza o serie de excursii si catre Parcul National Mochima, ce gazduieste unele dintre cele mai frumoase plaje venezuelene.
Din punct de vedere climatic, Cumana reprezinta destinatia perfecta tot timpul anului, insa cei mai multi turisti prefera sezonul uscat, ce dureaza din luna decembrie pana in luna aprilie, sau chiar luna mai.
Principala atractie turistica a orasului Cumana este reprezentata de centrul sau istoric, care inca isi mai pastreaza farmecul, desi cutremurele ce au avut loc in anii 1684, 1853 si 1929, au distrus cea mai mare parte din oras. Astfel, se remarca Castelul San Antonio de la Eminencia, unul dintre simbolurile orasului Cumana, construit in secolul al XVII-lea pentru a-l proteja de incursiunile piratilor, oferind vederi spectaculoase asupra intregului oras, dar si spre golful Cariaco. Realizat din piatra de coral, cu ziduri groase de 0.61 m, castelul este conectat de oras printr-o serie de tunele si pasaje. A fost declarat monument national in anul 1965. Alaturi de acesta sa afla un muzeu de arta.
Strada Calle Sucre este impanzita de cladiri coloniale, asa cum este fortareata „Castillo Santa Maria de la Cabeza”, ridicata in anul 1669, sau manastirea San Francisco, care a fost prima scoala din America de Sud, fiind recent renovata. Si „Muzeul Antonio Sucre”, cu picturi si o serie de obiecte ce dateaza din secolul al XIX-lea, este la fel de interesant, acesta fiindu-i dedicat eroului venezuelean Sucre, nascut in orasul Cumana.
Alte obiective turistice ce merita vizitate sunt: „Muzeul Marii” („Museo del Mar”); casa unuia dintre cele mai mari figuri ale literaturii Venezuelei – „Casa Natal de Andres Eloy Blanco”; catedrala din Plaza Blanco; plaja San Lluis; „Biserica San Ines”, unul dintre cele mai frumoase lacase de cult ale orasului, inconjurata de strazi ce inca pastreaza influenta perioadei coloniale, construita fiind la sfarsitul anilor 1920 si gazduind in interiorul zidurilor sale statuia patronului spiritual San Ines, ce dateaza din secolul al XVI-lea; si imbietorul Parc Guaiqueri, ce se intinde de-a lungul raului Manzanares.