Despre Ciudad Bolivar
Denumit in onoarea eliberatorului Venezuelei – Simon Bolivar, Ciudad Bolivar este un oras ce se intinde de-a lungul malurilor raului Orinoco, si serveste ca un important port pentru regiunile din partea de est ale tarii, principalele sale produse de exportare fiind porumb, mango, minereu de fier, aur, vitei si lemn. A fost intemeiat in anul 1764 sub numele de “Angostura” (redenumit in anul 1846), datorita amplasarii sale in partea cea mai ingusta a raului Orinoco (1,6 km latime). Locul foarte multor batalii de independenta, orasul a fost printre primele regiuni ale tarii, eliberate din robia spaniola si declarat capitala interimara a noii republici formate din anul 1818 de catre eliberatorul Simon Bolivar.
Beneficiind de un climat tropical cu o temperature medie anuala de 28 grade Celsius, turismul s-a dezvoltat foarte mult in ultima perioada, avand in vedere ca Ciudad Bolivar reprezinta si un bun punct de plecare catre “Cascada Angel” si “Parcul National Canaima”, unele dintre cele mai populare destinatii ale Venezuelei.
Accesibil datorita existentei transportului aerian (Aeroportul Jose Tomas de Heres), terestru si naval, orasul Ciudad Bolivar atrage in fiecare an mii de turisti prin unul dintre cele mai frumoase festivaluri ale tarii – “Feria de Orinoco”, cand pescarii se intrec in asa-numita competitie “Feria de la Pesca de la Zapoara”. In plus, un alt mijloc de acces catre oras este si podul suspendat deasupra raului Orinoco – “Puente Angostura”, ce face legatura cu restul tarii. A fost construit in anul 1967 si se intinde pe o lungime de 712 m, fiind singurul pod peste raul Orinoco pana in anul 2006, cand a fost construit un al II-lea, in apropiere de orasul Guyana.
Cea mai populara atractie turistica a orasului este centrul sau istoric, cu cladiri si case ce dateaza din perioada coloniala, unde se afla piata principala, Plaza Bolivar. Aceasta este inconjurata de Casa Congresului Angostura – locul unde, la data de 19 februarie 1819, Simon Bolivar si-a tinut faimosul discurs, fiind deschisa publicului; de Catedrala – constructia sa a fost demarata in anul 1771, insa a fost inaugurata abia in anul 1840 de catre Episcopul Mariano de Talavera y Garces; de Casa Piar – locul unde Manuel Piar a fost tinut prizonier inainte de a fi executat; de Casa Parohiala si Casa Guvernatorului, care in prezent, reprezinta sediul primariei orasului.
Un alt monument istoric important este si Fortareata Zamuro, care a jucat un rol decisiv in victoria orasului, dar si Casa San Isidro, proprietatea familiei Cornieles, fiind vizitata adesea de eroul Venezuelei – Simon Bolivar, in perioada elaborarii discursului de la Angostura. Inconjurata de o vegetatie luxurianta, casa a fost transformata in prezent, intr-un muzeu ce este deschis publicului. Intrarea este libera.
Ciudad Bolivar a fost si locul unde s-a tiparit primul ziar al Venezuelei – „El Correo del Orinoco”. In prezent, acest edificiu a fost transformat in Muzeul Bolivar, ce adaposteste lucrari ale mai multor artisti nationali, dar si obiecte ale artei pre-columbiene si cateva petroglife. Una dintre bijuteriile orasului este si Muzeul de Arta Moderna Jesus Soto, denumit in onoarea pictorului si sculptorului Jose Rafael Soto si deschis publicului in anul 1973, unde in cele opt camere ale sale sunt expuse o serie de opere de arta ale artistului Soto, dar si ale altor artisti internationali, in special, obiecte ce fac referire la dinamica. Pentru iubitorii de geologie, Universitatea de Vest pune la dispozitia acestora Muzeul Geologic si al Mineritului, ce gazduieste o colectie de roci si minerale din Guyana, dar si din restul tarii.
Orasul a reprezentat si locul de nastere al unor celebri muzicieni, precum Cheo Hurtado, Antonio Lauro si Ivan Perez Rossi, dar si casa a grupului Serenata Guayanesa.
Este faimos si pentru preparatele sale culinare traditionale locale, cum sunt conservele de nuci caju, painea realizata din manioc, precum si carnea de broasca testoasa („Carapacho Morrocoy Guayanes”), iar sucul de manioc este folosit pentru realizarea sosului picant „Catara”, un presupus afrodisiac.