Despre Catia la Mar
Cu o populatie de 85.366 locuitori, conform recensamantului realizat in anul 2011, orasul portuar Catia la Mar este cel mai populata unitate administrativa din cele 11 ale statului Vargas. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta regiune a fost cea mai putin afectata de ploile torentiale si inundatiile care au distrus in cea mai mare parte statul Vargas, fenomene ce au avut loc luna decembrie a anului 1999.
A fost infiintat in anul 1965 de catre Consiliul Municipal al Districtului Federal sub numele de „Olivares”, fiind considerata zona industriala a acestui stat.
Orasul cuprinde cartirele Atlantida, Playa Grande, Paez, Ezequiel Zamora, La Lucha si La Soublette, la care se adauga si satele de dimensiuni reduse Puerto Viejo si Mamo. In plus, beneficiaza si de un mic port de pescuit, cunoscut ca si „La Zorra” , unde se comercializeaza aproximativ 30 % din productia piscicola a acestui stat.
Catia la Mar se caracterizeaza printr-un climat arid, cu precipatii reduse, fiind insa temperat de briza marii.
Faptul ca este amplasat la o distanta parcursa in doar 10 minute de cel mai important aeroport al Venezuelei – „Aeroportul International Maiquetia Simon Bolivar”, dar si unul dintre cele mai bune aeroporturi latin americane, datorita traficului aerian si de pasageri, face din acest oras intr-una dintre cele mai vizitate destinatii ale statului Vargas.
Numit dupa seful unor triburi indigene din secolul al XVI-lea – Catia, orasul gazduieste academia navala „La Acamedia Militar de la Armata Bolivaria”, Centrul de Training Naval Felipe Santiago Estevez, singura universitate a marinei comerciale a Venezuelei, Universitatea Maritima Caraibe, dar reprezinta si sediul Universitatii Nationale Politehnica a Fortelor Armate Bolivariene din statul Vargas. Printre plajele pe care le detine se remarca: Costa Dorada, Plaja La Zorra, Plaja Candilejas, Puerto Viejo etc.
La data de 12 aprilie a anului 2012 a fost inaugurata „Piata Bolivar”, de catre chiar guvenatorul statului Vargas – Jorge Luis Garcia Carneiro, cu ocazia implinirii a 202 ani de la semnarea actului de independenta al Venezuelei. Zona este inconjurata de banci, puse la dispozitia trecatorilor pentru a se odihni, si gazduieste statuia de bronz, inalta de 5 m si grea de 5 t, a fondatorului Gran Columbia, Simon Bolivar.