Despre Arhipelagul Los Roques
In mijlocul Marii Caraibilor, la 156 km nord de coasta Venezuelei, apele cristaline multicolore, albul stralucitor al plajelor de nisip, verdele intens al padurilor de mangrove, precum si viata marina bogata, fac din Arhipelagul Los Roques una dintre cele mai vizitate destinatii turistice ale Americii de Sud. Locul ideal pentru pescuit, scufundari si snorkeling, acest arhipelag este alcatuit 350 de insule si insulite, populatia ajungand la maxim 1.500 de locuitori permanenti. Singura insula populata din acest grup este “Gran Roque” ce detine si un mic aeroport, in cadrul caruia se efectueaza zboruri zilnice spre si dinspre Caracas (costul unui bilet dus-intors variaza intre 225 – 295 $, iar durata calatoriei nu depaseste 40 de minute), dar si spre orasul Porlamar, ce apartine insulei Margarita.
Cele mai mari insule ale arhipelagului (Cayo Grande, Grand Roque etc.) prezinta o structura similara cu cea a unui atol, cu doua bariere externe formate din corali, precum si o laguna interioara. La randul sau, intregul arhipelag este protejat de doua bariere de recif: una, ce se intinde de la nord la sud de-a lungul a 24 km ce protejeaza impotriva curentilor din partea de est, in timp ce, ce-a de-a doua se intinde de la est la vest pe o distanta de aproximativ 32 km.
Fara indoiala una dintre cele mai frumoase zone naturale ale Venezuelei, in special datorita vietii acvatice bogate, dar si a unei mari varietati de pasari marine, Arhipelagul Los Roques a fost declarat Parc National in anul 1972 si ocupa o suprafata totala de 40,61 km2, fiind astfel cel mai mare parc marin din Marea Caraibilor. Gazduieste aproximativ 61 specii de corali, 200 specii de crustacee, 60 specii de bureti, 280 specii de pesti, 140 specii de moluste si 90 specii de pasari, dintre care 50 sunt migratoare. Odata ajunsi in aeroportul Gran Roque, turistii trebuie sa plateasca o taxa de intrare in parc ce variaza de la 12,09 $ pentru cei din interiorul tarii, la 24,19 $ pentru vizitatorii internationali.
In ultimii ani, turismul a inlocuit treptat pescuitul, ca si activitate economica principala din interiorul parcului, localnicii nefiind implicati in aceste activitati turistice pana in anii 1990. In prezent, peste 80.000 de turisti, cei mai multi provenind din Caras si de pe continent, ce sunt gazduiti in peste cele 60 de structuri de primire cu functiuni de cazare, asa-numitele “posadas”, viziteaza anual parcul. Aceste “posadas” sunt, de fapt, fostele case ale pescarilor, renovate si transformate pentru a gazdui turistii, iar cazarea include, in general, si micul dejun si cine, cu preturi ce variaza intre 50 – 200 $/noapte/persoana: “Posada Karlin” – 2 camere duble si 2 camere triple, cu 50 $/noapte; “Posada Mediterraneo” – 6 camere, 100 $/persoana/noapte; “Macanao Lodge” (130$/persoana); “La Gaviota”- cu o capacitate pentru 14 persoane, cu preturi incepand de la 80 $/noapte; “El Canto de la Ballena” etc.
Activitatile oferite vizitatorilor de catre Arhipelagul Los Roques includ: pescuitul, observarea pasarilor, zborul cu parapanta, scufundari in adancime, snorkeling, windsurfing etc. De asemenea, exista si un sanctuar al testoaselor ce poate fi vazut pe Insulele Dos Mosquises, situate la o distanta parcursa intr-o ora si jumatate de la insula Gran Roque, depinzand de tipul de ambarcatiune ales. Si festivalurile desfasurate aici atrag foarte multi turisti, asa cum este sarbatoarea dedicata Fecioarei “Virgen del Valle” ce are loc in a doua saptamana a lunii septembrie, sau “Festivalul Homarului”, organizat in sezonul de pescuit de la inceputul lunii noiembrie.
Foarte putine locuri de pe planeta pot oferi privirii omului o astfel de frumusete extraordinara si unica ca cea a Parcului National Arhipelagul Los Roques, acest grup de insule situandu-se printre destinatiile de top din cadrul Marii Caraibilor.