Despre Montevideo
Montevideo este capitala statului Uruguay si, in acelasi timp, cel mai mare oras si cel mai mare port de pe teritoriul tarii. Montevideo este localizat in partea de sud a statului, la nord de raul Plata si la aproximativ 193 kilometri de Buenos Aires. Numele orasului, dupa o cum spune legenda, provine de la cel al unui marinar portughez, care la vederea colinei pe care era situat orasul, ar fi strigat “Monte vide eu!” (Eu vad un munte!).
In perioada 1680 – 1683, Portugalia a infiintat orasul Colonia del Sacramento aproape de golful Buenos Aires. Nu au existat lupte intre portughezi si spanioli, pana in anul 1723, cand portughezii au anexat si zona din jurul orasului actual Montevideo, iar acest lucru a facut ca spaniolii sa-si trimita o parte din trupele din Buenos Aires catre Montevideo. Spaniolii, in frunte cu guvernatorul Mauricio de Zabala, i-au fortat, in anul 1724, pe portughezi sa paraseasca orasul.
Spaniolii au dorit popularea orasului cat mai repede si au trimis sase familii din Buenos Aires in Montevideo pentru a se stabili aici, iar, in curand, au inceput sa vina foarte multi oameni din Insulele Canare. Tot in acel an a avut loc si un recensamant si un plan de delimitare a granitelor orasului, iar orasul a fost numit San Felipe y Santiago de Montevideo, iar apoi a fost prescurtat in Montevideo.
In scurt timp, orasul a inceput sa se dezvolte, devenind principalul oras din regiunea nordica a raului Rio de la Plata si intrand in competitie cu Buenos Airesul, pentru dominatia asupra comertului marin. Astfel, in 1776, Spania a decis ca Montevideo sa fie principala baza marina din Atltanticul de Sud, detinand controlul asupra coastei argentinene.
Orasul a cazut pe mana britanicilor la inceputul secolului al XIX-lea, iar acestia au tinut controlul asupra orasului, pentru a nu fi preluat de catre Argentina sau Brazilia. Insa, nu a fost deloc atat de linistit precum parea, pentru ca orasul a rezistat la cateva atacuri importante din partea trupelor dictatorului argentinian Juan Manuel de Rosas in perioada 1838 – 1851. Tot britanicii sunt cei care au continuat dezvoltarea orasului, prin construirea unei retele de cai ferate, care sa faca legatura intre Montevideo si restul asezarilor din zona, in perioada 1860 – 1911. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Montevideo a deservit ca un port neutru, facand posibil doar comertul din zona, insa fara nimic militar.
In anul 2002, datorita faptului ca statul Uruguay a suferit una dintre cele mai grave crize economice din istoria sa, aproape toate sectoarele capitalei Montevideo au fost afectate. Insa, orasul s-a redresat, iar in anul 2006, Montevideo a fost numit unul dintre orasele Americii Latine cu un trai de viata foarte decent, fiind pe locul 76 in lume, din punct de vedere economic.
Ca si asezare geografica, Montevideo este localizat in partea de nord a raului Rio de la Plata, rau care separa coasta de sud a Uruguayului de coasta de Nord a Argentinei. Raul Santa Lucia este o granita naturala intre Montevideo si departamentul San Jose, situat la vest de oras. In partea de nord si de est, Monteivideo se invecineaza cu departamentul Canelones, raul Carrasco fiind granita naturala.
Portul din Montevideo este cel mai mare port al Uruguayului, dar unul dintre cele mai mari din regiune, fiind o parte importanta a economiei si comertului, atat pentru Uruguay, cat si pentru Argentina. Asezarea orasului este pe o suprafata in mare parte plana, cu o altitudine medie de 43 de metri, exceptie facand-o cele doua dealuri, Cerro de Montevideo si Cerro de la Victoria, care au inaltimi de 134 de metri.
In Montevideo, predomina o clima subtropicala cu influente oceanice, caracterizata prin ierni racoroase si veri foarte calde. Influentele oceanice se manifesta doar prin furtuni tropicale, insa nu si prin cicloni. Localizarea sa in emisfera sudica, face ca anotimpurile sa fie opuse cu cele din emisfera nordica, vara fiind din decembrie pana in martie, iar iarna, din iunie pana in septembrie.
Media anuala a precipitatiilor este de 950 milimetri, o medie uniforma pe tot parcursul anului. Temperatura medie anuala este de 16 grade Celsius, cea mai mare temperatura fiind de 42.8 grade Celsius, iar cea mai scazuta ajungand la -5 grade Celsius. Ninsorile sunt foarte rare, ultima avand loc in anul 1990, insa si atunci se crede a fi fost o ploaie cu grindina, nu o ninsoare.
In anul 2004, la ultimul recensamant, Montevideo a inregistrat o populatie de 1.325.968 de locuitori, din totalul de 3.241.003 de locuitori ai statului Uruguay.
Din punct de vedere economic, Montevideo este centrul economic si politic al tarii. Astfel, cele mai multe afaceri au loc in Montevideo, datorita investitiilor banoase care se fac in acest oras. Portul Montevideo este unul dintre cele mai mari porturi din America de Sud si este principalul factor economic al orasului. Acesta a fost modernizat dupa un imprumut financiar de la Banca de Dezvoltare Inter-Americana.
Un alt rol important, in economia orasului si a tarii, il joaca turismul. Acesta este concentrat in zona Ciudad Vieja, zona care include cele mai vechi cladiri ale orasului, cum ar fi muzee, galerii de arta, cluburi de noapte. Ministerul Turismului pune la dispozitia turistilor un tur de oras de doua ore jumatate in fiecare zi, insa sunt si tururi de oras organizate de companii private. Majoritatea turistilor care viziteaza Montevideo sunt din Argentina, Brazilia, Chile si Europa.
Din punct de vedere administrativ, orasul este impartit in 62 de cartiere, multe dintre ele fiind initial asezari geografice separate de oras, insa au fost absorbite de cresterea substantiala a populatiei in oras.
Arhitectura din Montevideo este una diversa, de la cladiri neoclasice, precum catedrala Metropolitana, pana la cladiri postmoderniste, cum ar fi World Trade Center sau Antel Telecommunication Tower, cele mai inalte cladiri din oras. Cladirile din partea orasului vechi nuanteaza amprenta europenilor asupra arhitecturii, prin cladiri precum Palatul Legislativ, Primaria sau Palatul Estevez.
Montevideo este considerat drept motorul economiei statului Uruguay, datorita puterii comertului din aceasta zona. Orasul a devenit principalul centru de afaceri, iar aceasta se poate observa prin cladirile scumpe, prin turnurile moderne, si prin locuintele construite in oras. In anul 1985, a aparut primul centru comercial din Rio de la Plata, centrul comercial Montevideo. In 1994, s-au mai construit inca 3 mari centre comerciale, Tres Cruces, Portones Shopping si Punta Carretas, constructia acestor trei centre comerciale schimband nivelul de trai al locuitorilor.