Despre Tata
Orasul Tata este una dintre cele mai frumoase zone turistice din Ungaria, fiind situat intr-o vale superba, intre dealul Gerecse si Muntii Vertes, la aproximativ 70 km de Budapesta, spre granita cu Slovacia. Orasul atrage anual mii de turisti prin aspectul geografic deosebit, fiind o zona deluroasa, foarte frumoasa, dar si prin numeroasele lacuri. De altfel, orasul Tata este recunoscut sub numele de „orasul lacurilor”, dar si pentru faptul ca este un punct de tranzit feroviar bine pus la punct, unde turistii pot ajunge cu usurinta. De asemenea, autostrada M1, care face legatura intre Viena si Budapesta, traverseaza orasul Tata. Turistii care aleg sa-si petreaca vacanta aici, vor simti ca au facut o alegere potrivita, orasul combinand intr-un mod ideal siturile istorice, evenimentele culturale si distractia.
Din punctul de vedere al evenimentelor estivale, sunt de amintit concertele in aer liber, precum si activitatile sportive acvatice. Pentru ca este situat in zona centrala Transdanubiana, orasul este plin de turisti, mai ales vara, la sfarsitul lunii iunie, cand se desfasoara competitii nautice de jet–ski, intreceri de barci cu motor, competitii cu regate. De asemenea, exista si o expozitie de aranjamente florale care reuneste un numar impresionant de participanti, atat din Ungaria, cat si din afara granitelor. Aceast concurs de aranjamente florale se desfasoara chiar la portile Castelului din Tata, atat intrarea, cat si fatadele castelului fiind decorate cu flori. Trebuie amintit faptul ca evenimentul este completat de spectacole de muzica pop, rock si clasic. Cu aceasta ocazie se desfasoara si un targ de produse traditionale si articole artizanale, sculpturi in lemn si olarit. Si dupa ce ati admirat expozitia de decoratiuni florale, ati ascultat muzica, v-ati plimbat printre tarabele cu suveniruri, trebuie sa vizitati si expozitia gastronomica care are loc cu aceasta ocazie.
Din punct de vedere istoric, zona este locuita inca din timpuri preistorice. Prima atestare documentara dateaza din secolul XIII. Cel mai frumos castel de aici a apartinut familiei Lackfy, fiind construit sub Matias I si reconstruit in perioada renascentista. In anul 1526, constructia intra in stapanirea contelul Gyorgy Cseszneky. In confruntarile pentru ocuparea tronului Ungariei, dintre Iona Zapolya si Ferdinand de Habsburg, contele Gyorgy Cseszneky s-a situat in tabara lui Ferdinand. Cand Gáspár Ráskay a atacat castelul, la ordinele lui Ioan Zapolya, contele Gyorgy Cseszneky, aflandu-se in inferioritate numerica, a cedat castelul. Sub otomani, a fost transformat in fortareata. Incepand cu anul 1529, Castelul trece prin mainile mai multor stapani, pentru ca la mijlocul secolului XVIII, acesta sa fie cumparat de contele József Esterházy.
Odata cu venirea contelui Esterházy, se constata si o perioada de progres in istoria orasului. Numeroase cladiri ridicate acum, in stil baroc, au fost construite dupa planurile arhitectului familiei Esterhazy, Jacob Fellner. In anul 1765 a fost infiintata aici si o scoala elementara.
La mijlocul secolului XIX, Tata era un oras modern, foarte prosper, unde functiona o gara, o scoala si un oficiu postal. Tata, ca si satul vecin Tovaros, au fost construite pe malul unui lac. Intre cele doua se gasea Castelul Esterházy, care avea o colectie impresionanta de tablouri, printre care si picturi apartinand lui Leonardo da Vinci. Castelul avea si un teatru foarte frumos, iar cladirea era inconjurata de o gradina imensa ce se intindea pe 140 ha. In anul 1938, satul Tovaros a fost inclus in planul administrativ al orasului Tata.
Pentru turistii pasionati de istorie, orasul ofera o multitudine de locuri interesante ce nu pot fi ratate, cum ar fi Ruinele Castelului Domokos Kuni, construit in secolului XIX in onoarea imparatului Franz Josef sau Turnul cu Ceas, fosta Inchisoare construita in anul 1793, sau Moara Cifra, decorata cu marmura rosie, acestea fiind doar cateva dintre atractiile turistice ale orasului.