Despre Szentendre
Szentendre (Sf. Andrei, in traducere) este un mic orasel din apropierea Budapestei (la 19km de aceasta), aflat pe malul Dunarii, devenit un loc favorit pentru turisti, mai ales pe timpul verii. Casutele mici si cochete, strazile pietruite, serpuitoare, cele sapte turnuri de biserica, nenumaratele muzee, dealul din centrul localitatii si atmosfera mediteraneana confera orasului de pe malul Dunarii statutul de cel mai frecventat centru turistic al Cotiturii Dunarii.
Szentendre ofera vizitatorilor o atmosfera relaxanta. Puteti sa va plimbati pe malul Dunarii, sa serviti masa intr-un mic restaurant, sa achizitionati cateva suveniruri sau sa vizitati galeriile si muzeele. Orasul este un obiectiv pe care foarte multi ghizi il trec in programele de circuite in Ungaria. A fost intemeiat in secolul XIV de refugiatii sarbi care fugisera din fata invaziei otomane. In centrul oraselului se afla cladirea baroc a Primariei precum si o cruce ridicata ca multumire ca localitatea a scapat de epidemiile de holera care bantuiau Europa medievala.
In imediata apropiere se poate urca pe micul deal din centrul localitatii, de unde obtineti o frumoasa panorama atat a urbei, cat si a Dunarii. In micul parc de pe platou se inalta Biserica romano-catolica Sf. Ioan, prima biserica de piatra construita in secolul al XIII-lea. Ea a fost refacuta in stil gotic in secolele XIV-XV si in stil baroc in secolul al XVIII-lea. Tot aici a fost ridicat si un bust al poetului national Petofi Sandor. Plimbandu-va pe stradutele cu liliac si castani infloriti, nu puteti sa nu observati silueta frumos incadrata a catedralei sarbesti Bunavestire, construita in stil baroc in secolul al XVIII-lea. Portile frumoase, din fier forjat, si micul parc in care se afla si un muzeu ecleziastic, au transformat-o in obiectiv turistic.
Exista patru biserici, apartinand coloniilor sarbe: biserica Blagovestenska in stil rococo (piata Fo), biserica Pojarevacica (str. Kossuth nr. 1), biserica Preobrajenska (str. Bogdányi nr. 42) si biserica principala, cu poarta bogat ornamentata. In imediata apropiere a centrului orasului se afla un muzeu etnografic in aer liber (str. Sztaravodai nr. 1, la 3 km distanta de centrul orasului), unde sunt transportate din toate colturile tarii monumentele istorice populare. Acest muzeu cuprinde 340 de cladiri din 10 zone etnografice, prezentand trasaturile caracteristice ale arhitecturii populare maghiare. Muzeul este deschis din aprilie pana in octombrie, la sfarsit de saptamana organizandu-se prezentari ale mestesugurilor populare. Creatiile artistilor plastici si decorativi contemporani pot fi achizitionate la fata locului. Puteti urmari demonstratii de mestesugarie sau puteti lua parte la degustari de vinuri.
Localitatea este intesata de magazine de suveniruri. Strada principala ofera o varietate de magazinase cu tot felul de lucruri care tin de traditia si portul unguresc, si un mare magazin de cristale Swarovski. Aceste “tarabe”, pot fi asemuite celor din Poiana Brasov. Dupa ce v-ati saturat de cercetat nenumaratele pravalioare unde se vand produsele de marca ale Ungariei: vinul de Tokaj, palinca, boiaua de ardei si ficatul de gasca, alaturi de ceramica, magneti, antichitati, cusaturi, etc, puteti poposi la unul din nenumaratele restaurante, terase si cafenele. La cateva strazi departare, se afla o mica langoserie. Mirosul puternic este imbietor si va va atrage precum un magnet. Langoseria se afla pe o straduta destul de ingusta, astfel ca va trebui sa mergeti unul in spatele celuilalt. Desi la prima vedere, nu va va inspira incredere, veti constata ca aparentele inseala.
La Szentendre se poate ajunge foarte usor si cu masina personala iar daca nu dispuneti de o masina, puteti ajunge din piata Batthyany din Budapesta (linia rosie de metrou), cu HEV-ul care circula o data la 10-30 minute. Durata calatoriei este aproximativ de 40 de minute. Excelente posibilitati turistice ofera si Insula Szentendre, lunga de 31 km, pe care se poate ajunge cu bacul, sau prin podul din localitatea Tahi; din cele patru asezari ale insulei, cea mai frecventata este Kisoroszi, care dispune si de un teren de golf.
Nota: Ca sa va dati mai bine seama cat v-ar costa un shopping in Ungaria, este bine sa stiti ca 100Ft (forinti sau HUF cum mai sunt notati) inseamna aproximativ 1,5 RON. Asa ca, dragi turisti, inarmati-va cu aparatul de fotografiat, incaltari comode, buna-dispozitie si porniti spre acest taram feeric.