Despre Szeged
Szeged este al patrulea oras ca marime din Ungaria, fiind capitala comitatului Csongrad. Pe un teritoriu de 280 de kilometri patrati, adaposeste peste 163.000 de locuitori, nepunandu-se la socoteala si turistii. De-a lungul timpului, au existat controverse in ceea ce priveste numele asezamantului. Unii cred ca Szeged ar proveni de la cuvantul „colt”, din in maghiara. Altii cred ca inseamna „blond inchis”, aceasta fiind culoare apei care uneste Tisa si Muresul. Interesant este ca orasul are propriul nume intr-un mare numar de limbi straine: bulgara, rusa, ucraineana, croata, germana, iar lista ar putea continua.
Orasul Szeged si intreaga zona adiacenta au fost locuite inca din timpurile stravechi. Ptolemeu mentioneaza, in izvoarele istorice, cele mai vechi nume ale localitatii, printre care se numara si „Partiscum”. Este posibil ca Attilla, regele hunilor sa fi avut un loc al sau in acest domeniu, iar important este ca in 1183 Szeged a fost mentionat intr-unul din documentele semnate de regele Bela al III-lea. Astazi, orasul se bucura de cladiri frumoase si bulevarde largi, "datorate", in mare masura, potopului din 1879, cand Szeged a fost practic sters de pe fata pamantului. Ulterior, a fost construit din nou cu ajutorul imparatului Franz Joseph. Din ruine au fost construite palate, precum Palatul Reok, iar din nimic au aparut case frumoase si impunatoare.
Szeged dispune de orice are nevoie o destinatie turistica de succes: o gradina zoologica, una botanica, un teatru national, o multitudine de muzee si de edificii de cult, chiar si o universitate. Este o alternativa turistica demna de luat in seama, mai ales de locuitorii de granitele tarii noastre, din judetele Arad sau Timisoara, la mica distanta de mers cu masina.