Despre Budapesta
La fel ca multe alte mari orase ce s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, in jurul unor cursuri de apa importante, Budapesta este si ea, o capitala separata in doua parti distincte - Buda si Pesta - dispuse pe partile opuse ale Dunarii. Buda se ridica in partea de vest, raspandita pe colinele si parcurile verzi. Pesta, in schimb, se gaseste pe malul estic al fluviului si este dispusa in cercuri concentrice, fiecare dintre acestea definindu-si clar teritoriul, pana la momentul in care orasul a suferit o noua extindere. Inelul interior marcheaza centrul orasului sau Belvaros, in districtul 5, loc ce constituie sufletul comunitatii.
Putem sa discutam, probabil, de doua localitati: Buda si Pesta. Prima din ele, colinara si semi-urbana, dispune de strazi serpuitoare, ce urca pana spre inaltimile din imprejurimi. Este mai verde, ocupata cu preponderenta de cartiere rezidentiale si mai greu de accesat cu mijloacele de transport in comun. Multe dintre strazile din Buda nu sunt accesibile la bordul unui automobil, poate pentru ca strazile sunt foarte vechi, poate pentru ca relieful se desfasoara destul de abrupt. Asta nu trebuie sa va opreasca sa incercati s-o vizitati. Vorbim despre o zona verde, impanzita de copaci, de grupuri aglomerate de case, care-ti dau senzatia ca esti in Montmartre, la Paris. Si chiar daca majoritatea localnicilor se plang de Pesta ca ar fi aglomerata, nimeni nu spune niciodata nimic despre Buda si teritoriul ei greu de abordat, chiar daca exista si mijloacele de transport in comun, chiar daca acestea acopera mare parte a cartierelor, asta nu inseamna ca va fi usor sa va dati seama fiecare pe unde trece si cand. Sincer, autoritatile ar putea sa faca o harta mai amanuntita a zonei, pentru ca aceasta sa fie mai accesibila.
Adiacente fluviului, pe doua dintre dealuri, stau semet cateva cladiri, la fel de vechi cum sunt de spectaculoase, biserici, monumente si chiar un district al castelelor. Ceva mai la sud, peisajul se schimba, vechiul fiind inlocuit de noul regasit in constructiile fara un stil definit, realizate in jurul anilor 1990, inainte si dupa birocratia comunista. Separand neregulat, doua arii distincte, la poalele dealului Gellert descoperim hotelul cu acelasi nume, insotit de un Spa faimos. In vecinatate, ceva mai sus, se poate vedea Citadella, un monument ce nu pare a avea un scop anume, desi a fost construit pentru a celebra victoria Imperiului Austriac in timpul revolutiei maghiare din 1848-1849. Este folosit ca un punct important de reper de vizitatorii orasului, fiind vizibil de aproape oriunde v-ati afla in capitala Ungariei.
Pesta este centrul urban al orasului, asezat pe malul estic al Dunarii. Parlamentul, faimoasa bazilica, sinagoga (cea mai mare sau a doua cea mai mare din lume, in functie de reperele masuratorilor), Opera, Academia de Muzica, Piata Centrala, Palatul Artelor si Teatrul National - cele mai importante obiective turistice din Budapesta se afla aici, la distante mici unele de celelalte. In mod natural, daca va aflati in preajma apei, veti avea ocazia sa obtineti o panorama superba a celeilalte zone a orasului - din Pesta se poate vedea Buda si viceversa. Intre aceste doua parti, la capatul nordic al cursului apei, se gaseste insula Margareta, cu parcurile si spaurile ei. Ceva mai departe, de-a lungul raului si la distanta de o calatorie decenta pe apa, se afla colonia artistica Szentendre.
Vorbind despre SPA-uri, Budapesta dispune de ele din plin, pe ambele parti ale Dunarii. Dispune, de asemenea, de cateva bulevarde largi, unele in conditii nu prea stralucite, altele restaurate in totalitate. Cele mai rele dintre ele sunt folosite adesea ca decoruri autentice pentru filmele despre razboaiele secolului XX. Vaci utca (utca inseamna strada) este vechea strada de cumparaturi a Pestei si reprezinta, chiar si acum, un loc potrivit pentru plimbari. Desi pietonala, zona si-a pierdut valoarea de shopping de-a lungul timpului. Una din cofetariile venerabile ale orasului se gaseste la capatul strazii: Gerbeaud. Poate fi o experienta placuta pentru multi dintre turisti, desi preturile nu sunt chiar la indemana, desi aspectul este unul mai degraba kitsch. Este locul de unde puteti urmari grupurile de turisti, ce vin si pleaca si poate reprezenta un loc de intalnire, in cazul in care faceti parte dintr-un grup si va despartiti pentru a lua individual, la picior, cartierul.
Considerata si acum una dintre cele mai frumoase capitale europene, Budapesta se gaseste, pare-se, in centrul de greutate al vechiului continent. Astfel, se spune ca, pentru cei ce doresc sa faca un tur complet al Europei, va fi, fara indoiala, un punct obligatoriu de oprire, chiar de cateva ori. Totusi, vremurile sale de glorie sunt de mult apuse. De la perioada in care stralucea pe harta continentului, alaturi de Viena, ca un simbol puternic al Imperiului Habsburgic, au trecut 50 de ani de distrugere comunista, iar multe dintre cladirile sale de exceptie au cunoscut buldozerele neiertatoare.
Cu toate acestea, Budapesta a pastrat cateva structuri atractive, incepand de la podul cu lanturi Szechenyi, capodopera englezului William Tierney Clark, pana la uimitorul district al castelelor, opera, bazilica Sfantul Stefan sau Casa Parlamentului. Podul in sine, o minunatie arhitectonica de la mijlocul secolului al XIX-lea, a devenit faimos pentru ca traversarea sa presupunea o taxa chiar si din partea nobilimii, la vremea in care a fost construit. Districtul castelelor din Buda cuprinde un palat, structura mareata a bisericii Matyas, cateva conace pe stil vechi si un numar de piatete fermecatoare. Bazilica simbol a orasului, dedicata Sfantului Stefan, a avut nevoie de 50 de ani pentru a fi construita. In timpul verii, aveti posibilitatea sa urcati in varfului domului si sa admirati panorama completa a Budapestei.
Astazi, Budapesta este un mixt de stiluri arhitectonice, de la Art Nouveau la baroc sau neoclasic. Strazile sale pestrite, rabufnind de zgomotul scos de rotile de fier ale tramvaielor, ca in multe dintre capitalele est-europene, cuprind totusi o multitudine de atractii turistice de referinta, incununate, parca, de cele cateva poduri absolut impresionante ce traverseaza Dunarea. Orasul Budapesta va reusi sa va capteze atentia pentru un week-end sau mai mult, indiferent de preferintele voastre de vacanta - istorie, cultura, arta, arhitectura sau gastronomie. Recomandam ca perioada de vizita sezonul de vara, pentru a va delecta cu zonele verzi ale orasului, absolut incantatoare. Daca doriti doar sa treceti in revista principalele obiective turistice ale orasului, atunci un city break Budapesta este varianta potrivita de vacanta. Daca, totusi, doriti sa aveti parte si de cateva sedinte terapeutice, intr-unul din faimoasele Spa si vreti sa cunoasteti istoria orasului in amanunt, atunci va trebui sa apelati la un pachet complet de servicii turistice, pe o perioada de minim o saptamana.