Cum se ajunge in Uganda

Calatoria cu avionul in Uganda

Entebbe International Airport (EBB) este cel mai mare aeroport din tara pe care sunt operate atat curse interne cat si internationale. Acesta se gaseste pa 40 km distanta de capitala Kampala. Principalele companii aeriene africane au programate zboruri cu aceasta destinatie, printre care South African Airways, care zboara din Johannesburg de 3 ori pe saptamana, in timp ce KLM si Kenya Airway au curse zilnice din Amsterdam si Nairobi. De la aeroport in centrul orasului puteti folosi mijloacele de transport aflate in apropierea terminalelor. Pentru a ajunge de la Bucuresti la Entebbe, aveti nevoie de aproximativ 20 de ore si, in functie de compania cu care alegeti sa zburati, faceti escala la Amsterdam sau Istanbul.

Calatoria cu autocarul in Uganda

Exista doua tipuri de mijloace de transport la care puteti apela pentru a calatori in Uganda. Microbuzele, care circula pe rute fixe si autobuzeele care nu sunt atat de frecvente precum microbuzele si pleaca, in general, din Kempala la primele ore ale diminetii. Calatoria cu autobuzul este convenabila, dar trebuie sa aveti in vedere, cand va planificati itinerariile, ca acestea nu functioneaza dupa un orar fix de sosiri/plecari. Totusi, pretul scazut al biletelor il face accesibil atat localnicilor, cat si turistilor conditionati de un buget de vacanta limitat. Ca sa va faceti o idee, drumul de la Masindi la Kampala dureaza aproximativ 8 ore si biletul costa in jur de 0.37 eurocenti. Ca regula general valabila, atat autobuzele cat si microbuzele pleaca din statie cand s-au ocupat toate locurile. Pentru distantele mai lungi, intre orase, exista autobuze prevazute cu 70 de locuri, care pornesc din Kampala catre principalele orase ale tarii. In general, exista o companie pentru fiecare ruta importanta. Spre exemplu, autobuzele companieil Nile Coach circula intre Arua si West Nile Provbince, Horizon Coach face legatura intre Kabale si Kisoro sau Gateway care acopera rutele Tororo – Soroti – Moroto.

Pentru rutele intercity, majoritatea autobuzelor pleaca la primele ore ale diminetii, iar biletele se cumpara din statie, cu cel mult o zi in avans. In restul oraselor, biletele se platesc direct la sofer. Toate aubuzele au ca principal punct de plecare statia din fata Postei Centrale, din Kampala.

Pentru transportul local, se folosesc asa numitele matatu, un fel de microbuze, prevazute cu 14 locuri. Pretul biletelor este mai ridicat comparativ cu cel perceput pentru tranportul public pe aceasi ruta. Si acestea sunt relativ rapide si sunt destul de frecvente. Exista un conductor la care trebuie sa achitati costul calatoriei si tot el va poate oferi informatii despre statia unde doriti sa coborati.

Calatoria cu masina in Uganda

Calatoria cu masina este destul de solicitanta, avand in vedere ca, pe langa principalele cai de acces, aflate intr-o stare acceptabila, drumurile regionale sunt destul de greu de parcurs, mai ales dupa sezonul ploilor. Este important sa circulati cu atentie, mai ales ca localnicii ignora de cele mai multe ori regulile de circulatie si depasesc frecvent limitele de viteza, care sunt stabilite la 50 km/h in zonele urbane si 80 km/h, in afara localitatilor. Turistii romani pot folosi carnetul de conducere romanesc pe perioada sejurului sau pot folosi permisul de conducere international. Este important ca pe carnet sa exista traducerea informatiilor in limba engleza. In Uganda, autoturismul se conduce pe partea stanga a sensului de deplasare, dupa model englezesc si este obligatorie purtarea centurii de siguranta.