Despre Sevastopol
In sud vestul peninsulei Crimeea, pe coasta cu cele mai multe golfuri ale Marii Negre, se gaseste unul dintre cele mai importante orase port din Ucraina, Sevastopol. Istoria spune ca aceasta regiune dateaza inca din timpurile stravechi, din vremea cand grecii populau Chersonisos - acum sit arheologic. De-a lungul timpului, aici au trait numeroase alte natii, precum romanii, bizantinii, rusii sau ucrainienii. In anul 861 aici s-au gasit moastele Sfantului Clement si ale Sfantului Apostol Andrei.
In anul 988 asezarea a fost preluata de Kiev, in timpul domnitorului Vladimir Svyatoslavovitch, care a emis si ordinul ca ortodoxismul sa fie o ramura separata a crestinismului. In timpul Imperiului Rus, cand la tron se afla Imparateasa Ecaterina a II-a, aceasta l-a trimis pe Ioan al II-lea sa aleaga pe coasta Marii Negre un loc in care sa se poata construi un port. Acesta a ales asezarea Sevastopol. Localitatea a primit statutul de oras la data de 14 iunie 1783, in aceasta perioada construindu-se si primele cladiri din piatra: Santierul Naval si Marina Forge si Escadronul Mekenzi Thomas. Imediat dupa aceea, pe malurile golfului Sevastopol s-a construit prima fortificatie, unde Rusia si-a plasat trupele.
Primul nume al asezarii urbane a fost Akhtiar. La ordinul Imparatesei, numele s-a schimbat in Sevastopol, dupa prima cetate care s-a construit in oras. In anul 1797, Imparatul Paul al Rusiei a ordonat unui comandant de port sa construiasca mai multe baraci, case, drumuri, cateva spitale, doua piete si multe fantani, iar cativa ani mai tarzi, in 1804, localitatea a primit statutul de cel mai important port militar de la Marea Neagra. Un an mai tarziu portul s-a inchis, iar in anul 1820 aici s-a construit un alt port comercial intern. Anul 1830 este marcat de epidemia de holera iar Sevastopol este lovit de o puternica revolta. Perioada a insemnat decesul a mai mult de jumatate din locuitori.
Orasul a inceput sa se dezvolte rapid in anul cand Michael Lazarev a fost desemnat Seful Statului Major, mai tarziu sef al Fortelor Navale. Acesta a ordonat sa se mai construiasca cateva noi facilitati portuare, o flota navala si o intreprindere de reparatii si de constructii navale. Orasul a jucat un rol important in timpul Razboiului din Crimeea. Dupa razboi in asezarea urbana s-au construit multe cartiere rezidentiale, orasul fiind unul dintre cele mai asaltate destinatii turistice ale Ucrainei. S-a construit primul hotel, primul restaurant si prima cafetarie.
In zilele noastre, in orasul Sevastopol se gasesc numeroase obiective si atractii turistice de interes major national. Printre cele mai admirate de turisti, sunt: Muzeul Panorama, Muzeul Flotei Rusesti de pe Marea Neagra, Catedrala Vladimirskiy, Rezervatia Arheologica Nationala Chersonisos, Monumentul Navei Scufundate, Biserica Armeneasca, Parcul Central, Muzeul de Arta Sevastopol, Kenasa etc.