Informatii utile Cernauti

Date generale


Moneda: Grivna (UAH)
Limba oficiala: Ucraineana
Fus orar: GMT 02:00

Cernauti este recunoscuta pentru


situri religioase
cultura
puncte de interes
arhitectura
istorie
lacasuri de cult

Cand este indicat sa vizitati orasul Cernauti

Orasul Cernauti este predominat de o clima temperat continentala, cea mai fierbinte luna a anului fiind august si cea mai geroasa, ianuarie. Iarna vine la sfarsitul lunii noiembrie si se termina la inceputul lunii martie, iar vara incepe la sfarsitul lunii mai si se termina la mijlocul lunii septembrie. Pe parcursul intregului an clima este dominata de vanturi puternice.

Temperaturi medii lunare in Cernauti, Ucraina

Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale insa frecventate de vanturi puternice. In timpul anotimpului cald temperaturile nu sunt exagerate insa ploua destul de des, asa ca daca calatoriti la Cernauti vara, nu uitati sa va puneti in bagaje si umbrela. Iarna este destul de frig, ingheata repede si ninge din abundenta.

Limba oficiala in Cernauti

Limba oficiala a tarii este ucraineana, insa in centrul si la periferiile orasului Cernauti veti descoperi si multe familii care vorbesc foarte bine limba romana, rusa sau moldoveneasca. In marile magazine, in restaurante si hoteluri, angajatii vorbesc bine si limba engleza.

Modalitati de plata in Cernauti

Moneda oficiala a tarii este Grivna, la ei denumita Hryvnia. Aceasta se imparte in 100 de copeici, un euro fiind echivalentul a 10 grivne.

In centrul orasului veti gasi numeroase case de schimb valutar si banci unde va puteti schimba valuta, insa acest lucru il puteti face si la benzinariile de la periferia orasului, acestea prezentand in incinta lor bancomate sau case de schimb valutar si avand programul de functionare non stop.

Restaurantele, hotelurile si magazinele din Cernauti accepta si plata cu cecurile de calatorie sau cu ajutorul cardurilor bancare. Cartile de credit care se accepta aici sunt: Visa Gold Electron, Master Card si Euro Card. In acest oras este mai mult acceptat dolarul ca moneda de schimb decat euro. De asemenea, trebuie sa mai stiti ca foarte putine bancomate bancare elibereaza monede, majoritatea acceptand doar bancnotele.

Etniile din Cernauti

Majoritatea locuitorilor din tara sunt persoane de etnie ucraineana. La periferiile si in centrul orasului locuiesc si multe familii de etnie romana, rusa, germana, evrei, polonezi, maghiari si moldoveni.

Religiile din Cernauti

Mai mult de jumatate din populatia orasului sunt adepti ai religiilor ortodoxe iar cealalta jumatate sunt locuitori adepti ai religiilor luterane, catolice si budiste.

Festivaluri si evenimente importante in Cernauti

Cernauti este cunoscut in tara ca fiind in trecut centrul cultural al Bucovinei si in prezent al Ucrainei. Cel mai important festival cultural care se organizeaza aici este Intalniri Bucovinene, un spectacol de muzica populara, unde participa diferite coruri din Ucraina si din Romania. La data de 10 iulie, in centrul orasului se desfasoara Festivalul Dor Bucovinean, care tine trei zile si se incheie cu un impresionant foc de artificii.

La inceputul anului, se organizeaza Festivalul de Cultura dedicat poetului Mihai Eminescu iar in luna decembrie se desfasoara in Piata Centrala din centrul orasului Targul De Craciun. De aici puteti cumpara brazi, ornamente si decoratii de Craciuni, precum si multe cadouri pentru cei dragi care va asteapta acasa.

O data pe an, in Cernauti se organizeaza Noaptea Muzeelor. Atunci toata lumea poate intra gratuit la aceste institutii si programul de functionare al tuturor este non stop.

Cel mai important eveniment care se organizeaza in Cernauti este Festivalul organizat de Zilele orasului. Atunci toti localnicii se imbraca in costume populare, se organizeaza concerte cu artisti nationali si internationali, petrecerea tinand trei zile. Pe strazile orasului se gasesc multi vanzatori ambulanti de vata de zahar, jucarii pentru cei mici, baloane, sucuri si inghetata.

Bucataria traditionala in Cernauti

Mancarea traditionala in Cernauti este tocana de carne cu legume, consumata cu mamaliguta invartita. Painea de grau este cea mai consumata aici. In aceasta regiune se prepara foarte mult borsul de porc si supa de pui.

Ca deserturi, preferatele localnicilor sunt prajiturile cu branza facute in casa, salatele de fructe proaspete din propria gradina si cozonacii cu nuca si cacao. Tortul de mere se pregateste doar la festivitatile importante din familie si este un desert foarte apreciat de turistii care viziteaza aceasta zona.

Ca si bautura, pe timp de vara se consuma cantitati insemnate de bere, iar pe timp de iarna se bea palinca facuta in casa si vin.

Posibilitati de cazare in Cernauti

In Cernauti puteti alege din numeroase optiuni de cazare. La periferia orasului este amenajat un camping pentru turistii care vor sa campeze cu rulota sau cortul, acesta dispunand si de cabanute, iar in centrul orasului veti gasi multe hoteluri, hosteluri, pensiuni si vile turistice ale locuitorilor de aici.

Cele mai populare unitati de cazare din oras sunt: Hotel Bukovina si Kaiser Hotel (4 stele), Pensiunea Bucovina Ucraineana (3 stele), Oasis Hotel (2 stele) si Vila Turistica Cernauti. In general, pretul de cazare la unul dintre aceste hoteluri variaza intre 20 si 40 de euro camera dubla pe noapte, echivalentul a aproximativ 200 si 400 de grivne ucrainiene, in functie de mai multe aspecte: stelele hotelului si facilitatile de care doriti sa dispuneti, perioada anticipata de rezervare a camerei si durata sejurului pe care il petreceti aici. Atat in hoteluri, cat si in hosteluri, accesul cu animale de companie este strict interzis.

Turistii care vor sa se cazeze la una dintre pensiunile sau vilele turistice ale localnicilor, vor avea ocazia sa deguste preparate culinare traditionale ucrainiene, in curte vor descoperi piscine particulare, locuri special amenajate pentru cei care vor sa faca gratare si custi pentru animalele de companie. In general, pretul de cazare la una dintre aceste unitati de cazare variaza intre 10 si 30 de euro camera dubla pe noapte, echivalentul a aproximativ 100 si 300 de grivne ucrainiene.

In cazul in care doriti sa campati cu rulota sau cortul in campingul special amenajat de catre municipalitatea orasului de la periferia acestuia, mentionam ca pretul de inchiriere a unei rulote familiare este de zece euro, echivalentul a aproape 100 de grivne ucrainiene si cel de inchiriere a unui cort este de cinci euro, echivalentul a aproximativ 50 de grivne ucrainiene. Rulotele sunt dispuse cu internet la reteaua wireless, frigider, paturi, dusuri si televizor prin cablu. La aceste preturi se mai adauga si taxa de stationare care se plateste o singura data pe toata perioada stationarii si care este in valoare de zece euro de persoana, echivalentul a aproximativ 100 de grivne ucrainiene. In cazul in care va cazati pe o perioada mai lunga de timp, puteti beneficia de reduceri. Turistii care vin in dotare cu cortul sau rulota personala, nu vor fi nevoiti sa mai plateasca decat taxa de stationare.

In incinta campingurilor este strict interzis accesul cu animalele de companie, aprinderea focului in alte locuri decat in cele special amenajate in acest sens, aruncarea deseurilor in apa sau pe jos si plimbarea cu bicicletele sau cu rolele pe spatiile verzi.