Despre Side
Side este o statiune turistica situata in Turcia, la 75 km de Antalya, remarcandu-se prin siturile arheologice, renumite in intreaga lume. Side se gaseste la aproximativ 20 km de gura raului Eurymedon. Numele orasului are radacini anatoliene si inseamna „rodie”. Confom surselor istorice, orasul Side a fost fondat de greci in regiunea anatoliana, cel mai probabil in secolul VII i.Hr., micul sau port aducandu-i statutul de importanta zona comerciala in timpurile antice.
Odata cu ocuparea orasului de armatele lui Alexandru Macedon, orasul cunoaste puternice infuente culturale grecesti, vizibile in special in secolele IV-I i.Hr. Dupa moartea lui Alexandru, Side ramane sub influenta macedoneana, prin Ptolomeu I Soter, autointitulat rege al Egiptului in anul 335 i.Hr. Dinastia ptolomeica a controlat Side pana la venirea turcilor, in secolul II i.Hr. Cu toate acestea, Side a reusit sa-si pastreze autonomia, chiar sa prospere si sa devina un adevarat centru cultural.
In secolul I i.Hr. orasul este ocupat de piratii cilicieni, care isi stabilesc baza navala aici si transforma zona intr-o piata de sclavi. Consulul roman Serviliul Vatia salveaza orasul de pirati in anul 78 si inaugureaza o noua epoca de progres comercial si cultural in istoria orasului. In secolul III, Side devine cel mai important centru pentru comertul cu sclavi in zona Mediteranei. In aceasta perioda, noii imbogatiti ai orasului finanteaza construirea unor monumente, multe dintre ruinele existente astazi datand din acea perioda. Incepand cu secolul al IV-lea, Side intra intr-o perioada de declin, fiind tinta atacurilor succesive venite din partea popoarelor din Muntii Taurus. Arabii ocupa orasul in secolul VII. De asemenea, calamitatiile naturale, cutremurele, inundatiile, combinate cu raidurile crestinilor zeloti si ale arabilor, au condus la abandonarea orasului, iar populatia de aici a emigrat spre zona Antaliei, punand bazele unui noului oras Eski Adalia.
Orasul Side cunoaste o usoara revigorare in secolul X cand, conform descoperirilor arheologice, aici se gasea o numeroasa comunitate de evrei.
Pentru turisti, ruinele fostului oras Side sunt de un real interes, deoarece se numara printre cele mai importante santiere arheologice din Asia Mica. De un succes deosebit se bucura traseele turistice ce includ vizite la ruinele fostului Teatru (care avea, mai degraba, aspectul unui amfiteatru, cu o capacitate de 15.000-20.000 de locuri). De asemenea, zidurile orasului cu o intrare de inspiratie greceasca, foarte impunatoare, sunt si ele foarte apreciate. Interesante sunt si ruinele a ceea ce au fost candva baile romane. Un templu roman, ridicat in onoarea lui Dionis, se afla langa cladirea teatrului. Intrarea in oras se facea pe o strada cu coloane de marmura, care nu mai exista astazi. Strada conducea spre baia publica, trasformata azi in muzeu, unde sunt expuse statui si sarcofage datand din periodata romana. Turistii veniti la Side sunt interesati si de piata orasului, Agora, unde se gaseau in trecut temple ale zeitelor Tyche si Fortuna. Ruinele de la Side includ si trei temple importante si un apeduct.
Astazi, Side ofera turistilor o imagine parca desprinsa din alte timpuri, cu strazi inguste, gradini romantice, plaje minunate care, in combinatie cu latura istorica, reprezentata de siturile arheologice foarte bine conservate, compun o imagine completa a unei vacante in Side, ideale pentru orice turist.
Daca va hotarati sa vizitati Side, veti fi incantati de hotelurile care dispun de servicii de calitate, de restaurante in care si cei mai mari dintre gurmanzi vor fi multumiti si de locuri unde cumparaturile se pot face la preturi absolut rezonabile, mai ales datorita negocierilor ad-hoc, acceptate in aceasta zona.