Despre Pamukkale
Pamukkale este un loc cu potential turistic extrem de ridicat. Nu numai ca are un aspect magic si plin de mister, dar ”castelul de bumbac” (dupa cum se traduce numele), este unicul loc din lume ce dispune de acest aspect impresionant.
De ce "castel"? Datorita unor formatiuni de calcar care pot fi asemanate cu niste trepte, ce s-au format din cauza miscarii placilor tectonice. Aceste formatiuni au imaginea unei cladiri impunatoare. De ce ”de bumbac”? Aspectul pe care îl au aceste trepte este unul impresionant, datorita sedimentelor lasate de scurgerea apei din izvoarele termale din Pamukkale. Calcarul se aduna pe trepte si astfel acestea capata aspectul unei cascade uriase sau a unor formatiuni acoperite de zapada. Aceste terase sunt considerate de catre locuitorii Turciei ”cea de-a opta minune a lumii” si ofera un spectacol vizual extraordinar. In functie de intensitatea luminii si de perioada zilei in care sunt privite, cascadele isi pot schimba culorile (alb, albastru, verde sau chiar trandafiriu).
Apa izvoarelor termale este bogata in minerale, hidrogen si calciu si este renumita pentru calitatile ei curative inca de acum doua milenii, cand persoane importante ale lumii antice treceau pe aici ca sa profite de puterile ei tamaduitoare. Aici s-a infiintat unul dintre primele centre balneare ale lumii. Va fi o placere pentru dumneavoastra sa inotati printre coloanele antice in Piscina Cleopatrei, un adevarat jacuzzi natural unde, se vorbeste ca insasi faimoasa regina se scalda, pentru a-si conserva frumusetea.
Vechiul oras Hieropolis (Orasul Sfant), asa cum era cunoscut in trecut Pamukkale, a fost construit pe o culme foarte inalta si masura 2.700 m lungime, 1.970 m latime si avea o inaltime de 160 m. Si astazi poate fi reperat de la 20 km distanta, din orasul Denizli. Astazi, ruinele fostului oras Hieropolis se afla pe lista patrimoniului universal, ceea ce face ca orasul sa se numere printre destinatiile turistice de top din Turcia. In afara de aspectul geologic, unic in lume, orasul are si o istorie foarte veche, fiind ocupat de romani in anul 133 i.Ch. Totusi, se pare ca locuitorii Pergamului au fost cei care au pus bazele orasului, traversat in trecut de o strada numita Plateia, care avea o latime de 13 m si se termina la nord cu Arcul lui Domitian, fiind pavata cu bucati de piatra calcaroasa. O alta atractie turistica o reprezinta baile romane care dateaza din secolul II d.Ch. si pentru constructia carora s-au folosit blocuri uriase de piatra. La Pamukkale era venerat Apollo, dar si zeita Artemis.
Itinerariul turistic este unul foarte bogat si cuprinde vizite la ruinele Teatrului Roman, Agora, Poarta lui Domitian, dar si Necropolis. Agora, piata publica, din „Orasul de bumbac” era situata langa Baile romane. Pe langa activitatile comerciale, aici se tineau si o serie de intalniri cu caracter public. Cimitirul de la Hieropolis sau Necropolis, asa cum era denumit de greci, este unul dintre cele mai mari care s-au pastrat in Anatolia, fiind alcatuit din trei parti distincte. Latura de nord cuprinde nu mai putin de 1200 de morminte, distribuite pe categorii sociale.
Cu siguranta, in vacanta la Pamukkale nu va veti plictisi. Fie ca alegeti sa va relaxati la apele termale sau sa vizitati imprejurimile istorice ale orasului, vacanta petrecuta aici va fi una de neuitat.