Despre Konya
Konya este un oras situat in regiunea central-anatoliana a Turciei, fiind cunoscut si drept orasul „dervisilor rotitori”, ce desfasoara un ritual de peste 800 de ani. Situat la aproape trei ore distanta de Ankara, Konya este unul dintre cele mai vechi orase din Turcia. Teritoriul de azi, conform descoperirilor arheologice, a fost locuit in trecut de hititi, care numeau orasul Kuwanna. Si Imperiul Roman si-a pus amprenta asupra acestei zone, ei denumindu-l Iconium.
Astazi, Konya este unul dintre cele mai conservatoare orase ale Turciei, care imbina intr-un mod fericit noul cu vechiul. Turcii Seljuki care au ocupat orasul au numit orasul Konya „capitala sultanatului Seljuk din Anatolia”, avand Imperiul Bizantin la vest, arabii la sud si Imperiul mongol la granita estica. Arhitectura turcilor seljuki este una impresionanta, cladiri cu caracter religios, precum moscheile si scolile teologice, se bucura de admiratia turistilor sositi aici din intreaga lume. Konya atinge apogeul dezvoltarii culturale in secolul XII. Sultanul Aleaddin Kayqubad fortifica orasul si construieste un palat pe culmea cea mai inalta a orasului. In scurta perioda cat au stapanit Konya, Seljuki s-au remarcat prin toleranta religioasa si culturala. Sub conducerea lor, o serie de biserici si sinagogi au fost construite, alaturi de moschei, spitale si un caranvaserai. In anul 1243, ca urmare a infrangerii suferite in batalia de la Kase Dag, Konya a fost ocupata de mongoli, iar in anul 1453 Konya este anexata Imperiului Otoman.
Jelaleddin Rumi (1207-1273), mare poet si teolog musulman, este inmormantat aici, fiind unul dintre cei mai renumiti predicatori ai timpului sau. Dupa moartea sa, Sultanul Valed i-a unit pe adeptii lui in Ordinul Mevlevi, cunoscut astazi sub numele de Dervisii (calugarii musulmani) rotitori, numiti astfel datorita dansului ritualic pe care il executau in timpul rugaciunii. Si pentru crestini, Konya are o mare incarcatura spirituala, insusi apostolul Pevel se spune ca a predicat aici, in drumul sau spre Asia Mica.
In secolul XIX orasul era aproape parasit, zidurile de aparare si chiar moscheea se aflau intr-o stare avansata de degradare. Multe dintre locuintele ce se vad astazi nu au o vechime mai mare de 150 de ani. Si activitatea comerciala era una redusa, dar odata cu inaugurarea liniei de tren, din anul 1896, spre Eskisehir, comertul cunoaste o revigorare impresionanta. Inceputul secolului XX marcheaza o perioada de progres in viata orasului, cand au loc numeroase restaurari ale constructiilor de odinioara. Dintre atractiile turistice majore, amintim Mausoleul Mevlana, unde a trait fondatorul Ordinului Dervisilor Rotitori, dar si Karaty Medrese, o fosta scoala teologica care astazi functioneaza ca muzeu, precum si Moscheea Keykubat construita in secolul XII. Un adevarat muzeu in aer liber, orasul Konya este locul ideal pentru turistii pasionati de istorie si cultura.
Orasul Konya poate fi foarte usor strabatuta pe jos. Pe bulevardul principal, aflat pe colina Alaaddin, veti gasi o multime de magazine, restaurante si hoteluri. In Konya veti gasi o multime de magazine de covoare dar si magazine cu obiecte religioase.