Despre Izmir
Cu o istorie milenara, Orasul Izmir este una dintre cele mai cautate destinatii turistice din Turcia, si unul dintre cele mai vechi orase din bazinul mediteranean. Orasul a luat nastere acum aproape 3000 de ani (secolul XI i. Hr.), fiind contemporan cu nu mai putin vestita Troia, cu care concura pentru cea mai avansata civilizatie a vremii. Primele asezari sunt atestate istoric undeva pe la anul 1000 i.Hr. In primul mileniu al istoriei, Izmir purta numele de Smirna si era considerat cel mai important oras aflat sub dominatia ioniana. In aceste vremuri, se pare ca a locuit aici insusi marele poet Homer. Si Lidienii si-au pus amprenta asupra acestui teritoriu, ocupand orasul in anul 600 i.Hr. Odata cu venirea acestora, s-a stins si gloria Izmirului. Practic, Smirna era considerata, mai degraba, un sat de catre lidieni, pentru ca in secolul VI i.Hr sa intre sub dominatia persilor. Influenta romana in Izmir se remarca in primul secol i.Hr., ocazie cu care orasul infloreste din nou. La moartea lui Alexandru cel Mare, urmasii sai i-au respectat dorinta si au reabilitat Smirna. In anul 178 d.Hr, Izmirul se confrunta cu un cutremur devastator.
Influenta bizantina incepe sa se simta la Smirna incepand cu secolul IV. Dupa caderea acestora, orasul cunoaste vremuri tulburi, sub atacurile arabilor, cruciatilor si mongolilor. Aceasta perioada a luat sfarsit odata cu incorporarea orasului in Imperiul otoman in 1415, sub Mehmet I, iar sub Soliman Magnificul, Smirna cunoaste o noua perioada de progres.
O importanta deosebita are orasul Izmir si sub aspect religios. Aici a luat nastere unul dintre primele centre ale crestinatatii, la Smirna fiind localizata una din cele 7 biserici ale Apocalipsei, alaturi de cea de la Efes, Pergam, Tiatiara, Sardes, Filadelfia si Laodicea. De asemenea, si Martiriul lui Policarp, „cel mai minunat dascal cu duh apostolesc din vremurile noastre si episcopul Bisericii Universale din Smirna" (Eusebiu din Cezareea), indica existenta unei comunitati evreiesti la Smirna. Ignatius din Antiohia s-a oprit la Smirna, in drumul sau spre Roma, in anul 107, si a trimis o scrisoare crestinilor de aici, vorbind despre calatoria sa.
De-a lungul secolelor XVII-XIX, Izmirul si-a castigat faima datorita statutului de oras–port. Populatia majoritara era fomata din greci, dar zona era tranzitata si de comercianti italieni, francezi, armeni, olandezi si evrei, ceea ce a dat orasului un aspect cosmopolit. Tot in acesta perioada, Izmirul devine cunoscut si pentru un dans specific local – numit smyreneika, dar si pentru numeroasele produse exportate in Europa, in special smochine si carpete cu motive orientale.
Odata cu caderea Imperiului Otoman, dupa Primul Razboi Mondial, Izmir intra in arealul geografic al Greciei. Condusi de Mustafa Ataturk, fondatorul Turciei moderne, armata turca lanseaza un contraatac si recastiga rapid orasul, dar acestea este ars in proportie de 70%. Acest moment marcheaza si sfarsitul unei ere multietnice, specifice orasului, pana la acea data. Mustafa Ataturk a preluat oficial orasul in data de 9 septembrie 1922, zi in care se celebreaza anual obtinerea independentei orasului Izmir.
Astazi, Izmirul este cunoscut sub numele de „Perla egeeana” si este considerat cel mai occidental oras al Turciei, cu o populatie de 2.5 milioane de locuitori. Frumoasele bulevarde ce strabat orasul, cladirile moderne, dar si vechile moschei, zonele istorice bine conservate, toate la un loc ofera orasului un aer occidental, foarte apreciat de catre turistii din toata lumea.