Despre Istanbul
Cel mai mare oras al Turciei, Istanbul, reprezinta centrul cultural, economic si turistic al tarii. Situat pe malurile Bosforului, in nord-vestul Turciei, intre Marea Marmara si Marea Neagra, Istanbul este considerat un adevarat nucleu cultural si istoric al Europei. Fondat in anul 660 I.Ch., sub numele Byzantinum, a fost pentru 16 secole, pe rand, capitala Imperiului Roman (330-395), a Imperiului Bizantin (395-1204, 1261-1453) si a Imperiului Otoman (1453-1922). Nu mai putin de sapte milioane de vizitatori tranziteaza anual Istanbulul, acesta avand si rolul de capitala culturala europeana in 2010, situand orasul in top 10 cele mai cautate destinatii turistice din lume. Laolalta cu acesta si in mare parte datorita lui, Turcia a devenit una dintre cele mai vizitate tari din lume. Atractia turistica majora o reprezinta centrul istoric al orasului. Numeroase monumente istorice de aici se regasesc pe lista obiectivelor protejate UNESCO.
O metropola vasta, Istanbul a inceput sa fie cunoscuta de romani, in detaliu, imediat dupa prabusirea regimului comunist, in anii 1990, multumita schimburilor comerciale avantajoase. In ultima vreme, mai ales datorita zborurilor directe efectuate de companiile aeriene Tarom si Turkish Airlines, pachetele de weekend la Istanbul au oferit sansa multora dintre noi de a-l vizita, fie doar si pentru cateva zile, timp in care putem sa vizitam principalele obiective turistice si sa simtim, pentru o scurta perioada de timp, atmosfera cosmopolita, cu arome de orient. Totusi, pentru ca timpul reprezinta o problema, este bine sa va informati cat mai bine despre tot ce are de oferit orasul situat pe doua continente. Din acest motiv, am creat acest ghid turistic Istanbul.
Orasul Istanbul era cunoscut in vremea bizantinilor sub numele de Byzantium, avand la origine numele regelui Byzas, cel care a format aici prima colonie, in anul 660 I.Ch. Constantin cel Mare este cel care a schimbat numele orasului din Byzatium in Constantinopolis (in anul 330), cand a fost tranformat in capitala a Imperiului Roman de Rasarit. Numele de azi, Istanbul, a fost adoptat oficial in anul 1930.
Aparitia orasului este una foarte bogata si complexa, conform descoperirilor arheologice. Istoria acestuia debuteaza in anul 660 i.Ch., cand triburi din Magara, aflate sub conducerea lui Byzas, pun bazele noului oras Byzantium pe malul european al Bosforului. Orasul a fost dominat pentru o scurta perioada de persi, in secolul V i.Ch, dar a fost recucerit de greci. Byzantium a facut parte din Liga ateniana, pana la obtinerea independentei in anul 355 i.Ch. Aliati ai Imperiului Roman, au devenit parte integranta a imperiului in anul 73 i.Ch. Constantin cel Mare muta capitala imperiului la Constantinopol, moment in care incep sa fie ridicate biserici, inclusiv binecunoscuta Sfanta Sofia, considerata secole de-a randul cea mai mare catedrala a lumii.
De-a lungul Evului Mediu, Constantinopol a fost considerat cel mai frumos si mai mare oras din Europa. Acesta incepe sa decada dupa cea de-a patra cruciada, cand este jefuit. La mijlocul secolului XIV, sub conducerea ultimului imparat roman, Constantin al XI-lea, Sultanul Mahomed II Cuceritorul captureaza Constatinopolul si il declara capitala a Imperiului Otoman. Una dintre primele actiuni ale sultanului, la intrarea in oras, a fost sa numeasca un iman la conducerea Sf. Sofia, care a fost transformata in Moschee Imperiala. Sultanul a repopulat orasul cu musulmani, crestini si evrei adusi din Anatolia. De asemenea, locuitori din insulele grecesti, Italia dar si Germania au venit sa se stabileasca aici, oferind noii capitale un aspect cosmopolit. Sultanul a recladit orasul, construind Marele Bazar si Palatul Topkapi - resedinta oficiala a sultanului. Otomanii au transformat Constantinopolul dintr-un centru al crestinatatii, intr-un simbol al culturii islamice.
Sub conducerea lui Soliman Magnificul (1520-1566), Constantinopolul cunoaste o perioada de mare dezvoltare culturala. Arhitectul sultanului, Sinan Mimar, a construit cladiri reprezentative, recunoscut fiind astazi prin decoratiunile de ceramica, caligrafiile si miniaturile folosite. Construirea in secolul XIX a podului peste Cornul de Aur, a legat Istanbul de Europa (1880) prin linii feroviare, electricitate, tramvaie, ceea ce a dus la o dezvoltare rapida a orasului.
Abundenta de monumente istorice, cladiri impresionante, galerii de arta si numeroasele muzee concureaza cu viata de noapte, foarte dinamica, baruri, cluburi, restaurante, muzica, dans, distractii, mancaruri traditionale si nu numai. Toate acestea vor tranforma vacanta dumneavoastra la Istanbul intr-una de neuitat!