Despre Bodrum
Localitate pitoreasca situata pe coasta Marii Egee, Bodrum este un oras peninsular din Turcia. Golfuri stancoase, plaje de nisip spectaculoase, precum plaja Yalikavak, arhitectura tipic mediteraneana si o multime de obiective istorice si mitologice fac din acest oras o destinatie de vacanta preferata de mii de turisti. Bodrum are un trecut incredibil de bogat, datorita pozitiei pe care a avut-o de-a lungul timpului, alaturi de numeroase civilizatii. Acest aspect a facut din oras un important sit pentru istorici si nu numai.
Specificul acestui oras consta in faptul ca patina timpului este pastrata nestearsa, iar localnicii si edilii orasului pun accent pe cladiri, pe arhitectura si pe aspectul de epoca. In acest sens, s-au luat masuri si s-au dat legi care sa protejeze acest colt plin de cultura si istorie, cum ar fi legea care admite constructii cu maxim doua etaje pe criterii de uniformitate arhitectonica.
Bodrum se invecineaza cu Siria, Iran, Irak, fiind o punte de legatura intre Europa si Orientul Apropiat. In trecut, orasul se numea Halicarnassus sau Caria si era celebru pentru Mausoleul lui Mausolus, care se gasea aici, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Castelul Bodrum, construit de cruciati in secolul XV, prezinta o imagine panoramica asupra portului. Acesta include Muzeul de Arheologie Submarina si gazduieste o serie de festivaluri de-a lungul anului.
Zona portului a fost colonizata de dorieni in secolul VII i.h. Orasul este cucerit mai tarziu de catre persani. Sub conducerea lor, capitala regiunii a fost stabilita la Caria. Asezarea geografica a asigurat orasului o autonomie considerabila. Descoperirile arheologice de la Salmakis au scos la lumina o inscriptie care se afla azi expusa la Muzeul Arheologic Submarin, si reflecata nivelul de civilizatie al locuitorilor din aceasta zona. Tot aici s-a nascut si istoricul grec Herodot (484-420 i. Hr.). Cavalerii cruciati sosesc in zona, in anul 1402, si folosesc Mausoleul sub forma de cariera de piatra pentru a construi Castelul Bodrum, cunoscut si sub numele de Castelul Sfantul Petru, care este si astazi foarte bine conservat si un bun exemplu de arhitectura specifica cruciatilor, in zona mediteraneeana. In anul 1522, Soliman Magnificul cucereste fortareata cruciatilor din Insula Rodos, motiv pentru care acestia se refugiaza pentru scurt timp in Sicilia, si, ulterior, definitiv, in Malta, lasand Castelul de la Bodrum Imperiului Otoman.
Bodrum este o mare atractie turistica datorita climei, a portului, a siturilor istorice dar si pentru frumusetea naturii inconjuratoare.