Despre Antalya
Antalya se gaseste pe Coasta Mediteranei, in sud-vestul Turciei. Se situeaza in topul celor mai cautate destinatii turistice, fiind cea mai mare statiune turistica din Turcia. Chiar daca ofertele in Antalya au parut ca sar usor la pret, de la an la an, asta se datoreaza in mare masura serviciilor din ce in ce mai bune, Antalya fiind recunoscuta pentru sejururile "all inclusive" si cele mai bune pachete turistice de la Marea Mediterana. Dar, regiunea nu inseamna doar hoteluri de lux si mancare buna. Este valoroasa si din punct de vedere istoric, iar micul nostru ghid turistic Antalya are menirea sa treaca in revista o scurta istorie si obiectivele turistice cele mai apreciate.
Nu se cunoaste cu exactitate cand a inceput sa fie locuita aceasta zona, din punct de vedere istoric. Se crede ca regele Pergamului, Attalos II, a intemeiat aici un oras pe care l-a numit Attalia. Sapaturile arheologice efectuate de-a lungul timpului au evidentiat urme de locuire datand din sec. III i.Ch., ceea ce demonstreaza ca orasul ar fi existat cu mult inaintea regelui Pergamului. Numeroase alte descoperiri arhelogice, de data mai recenta, atesta faptul ca Antalya a fost locuita de diferite civilizatii din perioda neolitica.
In sec. VII i.Ch. zona intra sub influenta Imperiului Lidian, care a durat pana la 560 i.Ch., cand au fost invinsi de persani in batalia de la Sardis 546 i.Ch. In 133 i.Ch. Antalya devine componenta a Imperiului Roman, ocazie in cu care se costata o dezvoltare a orasului. Zona a fost controlata de-a lungul istoriei de bizantini, Seljuki pentru ca, in final, sa intre sub stapanirea Otomanilor. Si sub control Imperiului Bizantin, Antalia a avut o rol important. Incepand cu sec.VII, arabii isi fac aparitia la portile orasului, pentru ca intre 1120-1206, Bizantinii sa controleze Antalya. Orasul are un rol foarte important in desfasurarea evenimentelor in evul mediu, mai ales, cat priveste istoria Levantului.
Situat la poalele muntilor Taurus, orasul Antalya (sudul Turciei) are deschidere la Marea Mediterana. Este centrul administrative si turistic al provinciei cu acelasi nume si totodata una din cele mai populare statiuni de pe litoralul mediteranean. In trecut, era denumita capitala Rivierei Turcesti, nu numai datorita functiei administrative si economice, dar si datorita celei culturale, intrucat aici puteti gasi o serie de monumente istorice si obiective turistice importante si valoroase.
Dintre obiectivele majore, ce nu trebuiesc ratate, enumeram Muzeul regional al Antalyei (care contine o bogata colectie de piese argeologice), moscheele otomane, muzeul Kaleiçi, si cartierul cu acelasi nume, care reprezinta centrul vechi al orasului. Schimbarile ce au survenit in turismul turcesc incepand cu anii ’70, au transformat orasul intr-o statiune cu renume international.
Minaretul construit la comanda sultanului seljuk, Aleaddin Keykubat, in sec.XIII, este un alt simbol al orasului. De asemenea, turistii veniti in Antalya, in mod sigur vor dori sa viziteze cele doua moschei otomane, construite in sec. XVI de Murat Pasa. Astazi, Moscheea Kesit Minaret este un exemplu pentru lunga istorie a orasului, care s-a succedat sub conducerea unor mari civilizatii: roman, bizantin, seljuk si Otoman. Un alt reper pentru turisti il reprezinta monumentul construit in onoarea imparatului Hadrian, sosit in Antalya in 130 i.Ch., reprezentat prin trei porti monumentale – arcuri de triumf, situate intre zidurile orasului.