Despre Alanya
Alanya este o suburbie a Provinciei Antalya. Este situata in Golful Antalya si este marginita la Nord de Muntii Taurus si Marea Mediterana si face parte din riviera turceasca, ocupand o suprafata de 70 km de-a lungul coastei. Datorita pozitiei sale geografice, Alanya a reprezentat de-a lungul timpului o cetate pentru care s-au luptat mai multe imperii, cum ar fi cel Egiptean, Roman sau bizantin, dar si Imperiul Otoman. Alanya atinge apogeul in evul mediu, sub dinastia Seljukilor, in special sub conducerea lui Alaaddin Kayqubad I, care a dat, de altfel, si numele orasului. Consolidarea orasului sub conducerea sa este evidenta prin ridicarea unor monumente deosebit de apreciate de catre turisti, cum ar fi Turnul Rosu, Tersane dar si Castelul de la Alanya.
Istoria orasului este una dintre cele mai frumoase. Sapaturile arheologice efectuate in aici au scos la iveala, langa pestera Kadrine, fosile ce atesta locuirea in aceasta zona inca din paleolitic, precum si descoperirile pe siteul arheologic de la Sydera, in sudul orasului, atesta ca acest teritoriu a fost populat inca din Epoca Bronzului. O tablita scrisa in limba feniciana si datata 625 iCh., a fost descoperita la Alanya. La fel de importanta este si mentionarea orasului intr-un manuscris grecesc, datat sec. IV i.Ch, intitulat Calatoriile lui Pseudo-Scylax. Pentru dominatia asupra portului de la Alanya, romanii s-au luptat cu piratii cilicieni in 102 iCh. Perioda de glorie a piratilor in aceasta zona apune odata cu incorporarea orasului in provincia Pamfilia, de catre Pompei, in anul 67 iCh, cu ocazia la bataliei de la Korakesion. Problema piratilor ramane totusi in atentia romanilor pana in 408. Dupa caderea imperiului, Alanya intra sub influenta Imperiul Roman de Rasarit. In sec.VII la isi fac aparitia arabii, care au exitins orasul prin noi fortificatii. Bizantiinii pierd definitiv orasul cu ocazia bataliei de la Manzikert, in 1071, in favoarea Seljukilor, pentru a–l recastica 150 de ani mai tarziu, in 1120, sub Ioan al II-lea Comnenul. Dupa cea de-a patra cruciada, Regatul Armean din Cilicia a stapaneste portul de la Alanya. De fapt, de la armeanul Kir Fard au preluat controlul turcii, in 1221, cand sultanul Aleaddin Kayqubad I, a numit un nou conducator, care ii daduse fiica de sotie, pentru a guverna aceast teritoriu. Venirea Seljukilor marcheaza inceputul epocii de glorie a orasului, fiind considerata resedinta de iarna a sultanului. Acum sunt demarate o serie de constructii, precum citadelele gemene, fortificarea zidurilor orasului, au fost amenajate numeroase gradini si pavilioane. Se pare ca insusi sultanul si emirii locali au finantat aceste constructii, care, multe dintre ele, pot fi admirate si astazi de catre turisti.
Procesul de modernizare a orasului a continuat si sub fiul sultanului, Abu Ali al-Kattani. Stapanirea Seljukilor este cumva oprita, ca urmare a atacurilor mongole din anul 1242, odata cu batalia de a Kose Dag. In anul 1293 dinastia Karamanid preia controlul orasului. Acestia au vandut orasul pentru suma de 5000 de monezi de aur catre sultanatul Mamluk al Egiptului. Dar si acesta din urma pierde portul odata cu anexarea Alanyei Imperiului Otoman, de catre Ahmed Pasa, in anul 1471. Odata cu sosirea otomanilor, orasul cunoaste o perioada de progres economic, incepe sa se desfasoare un intens comert naval, in special, practicat de catre negustorii venetieni, dar sub monopol guvernamental. In 1608, orasul este atacat de pe mare de cate Republica Venetiana. Acest eveniment are un impact negativ asupra dezvoltarii rutelor navale intre Europa, Africa si India. Astazi Alanya este o combinatie ideala intre vechi si nou, motiv pentru care este mereu in totul destinatiilor turistilor.
Datorita climatului deosebit de placut, atractiilor istorice, arheologice, dar si facilitiatilor moderne puse la dispozitia vizitatorilor, Alanya reprezinta o destinatie turistica foarte cautata. Plajele din Alanya au reprezentat principala atractie pe timp de vara, iar turismul a devenit o componenta importanta a economiei din aceasta zona incepand cu 1958, odata cu cresterea demografica. Astazi, majoritatea locuitorilor sunt de origine turca dar, un numar de aproximativ 10.000 de oameni, sunt rezidenti europeni. Sporturile nautice ce se pot practica aici, dar laolalta cu festivalurile si evenimentele culturale care se desfasoara an de an, situeaza Alanya in topul itinerariilor turistice.
Din acest considerent, putem spune ca acest punct de pe harta Turciei este o locatie speciala, cu o imbinare perfecta de culturi si obiective turistice valoroase, o destinatie perfecta pentru cei ce vor un sejur linistit, interesant, presarat cu aventuri de neuitat.