Calatoria cu avionul in Tunisia
Tunisia dispune de opt aeroporturi, dintre care cinci sunt deschise curselor internationale. Aeroportul Carthage Tunis, ce deserveste capitala si Monastir–Habib Bourguiba Airport, sunt cele mai importante din tara. Compania nationala aeriana Tunis Air efectueaza zboruri in cele mai importante capitale din Europa, Africa si Orientul Mijlociu.
Tunis Carthage International Airport (TUN) se gaseste la 8 km distanta de capitala. Aeroportul dispune de numeroase facilitati pentru pasageri, de la servicii bancare la zone de duty-free, magazine de suveniruri si restaurante. Calatoria de la aeroport in centrul capitalei se poate face cu autobuzele dar si cu taxiul. Monastir-Habib Bourguiba International Airport (MIR) se gaseste in nord-estul tarii si este tranzitat de majoritatea companiilor low cost europene. Printre acestea, cele mai numeroase curse sunt efectuate de XL Airways France din Lion, Paris sau Tunis Air, din Istanbul, Bruxelles, Marseilles. Compania nationala tunisiana Sevenair are cateva zboruri charter intre Tunis si Franta, Spania si Italia. Din Bucuresti nu exista zbor direct cu destinatia Tunis, dar puteti ajunge in aproximativ 6 ore, cu escala la Roma sau in 8 ore, cu escala la Istanbul.
Calatoria cu trenul in Tunisia
In Tunisia, calatoria cu trenul este cea mai confortabila si accesibila modalitate de transport pentru a ajunge cat mai rapid in marile orase din tara. La nivel national exista un sistem feroviar foarte modern. Calatorind cu trenul, puteti ajunge in cele mai importante zone turistice respectiv, Sousse, Sfax, El Jem, Touzeur sau Gabes. Exista 3 clase pentru care puteti opta, in conditiile in care la clasa I beneficiati de un confort deosebit. Compania feroviara tunisiana pune la dispozitia pasagerilor mai multe abonamente de calatorie cu o valabilitate de 7, 15 sau 21 de zile, care va permit calatorii nelimitate la clasa I sau clasa II, in functie de abonamentul pentru care optati.
Exista si un tren privat, destinat special turistilor, si care functioneaza in perioada estivala, denumit Lézard Rouge si care circula intre Metlaoui pana la Gorges de Selja, un drum de 43 km. Calatoria cu acest tren va ofera ocazia sa surprindeti cele mai spectaculoase peisaje. Trenul circula in perioasa 01 mai – 30 septembrie, zilnic, mai putin sambata, iar durata calatoriei este de aproximativ 1 ora si jumatate. Pretul este de 20 dinari/adulti si 12.50 dinari/copii.
Calatoria cu autocarul in Tunisia
In Tunisia exista un sistem public de transport gestionat de compania SNTRI, care acopera cele mai importante rute din capitala dar si din restul centrelor urbane. Astfel, daca doriti sa calatoriti in orasele din zona de nord a tarii, trebuie sa luati autobuzele din statia Gare Bab el Fellah, in timp ce pentru orasele din sud, autobuzele pleaca din Gare Bab Saadoun. Autocarele care circule pe distante mai lungi sunt foarte confortabile, iar rutele lor sunt mult mai complete si variate, comparativ cu cele ale trenurilor. Autograra dispune si de un centru de informare turistica de unde puteti primi detalii privind pretul biletelor si orele de plecari/sosiri.
In afara capitalei dar si a unor orase precum Sfax, calatoria in mijloacele de transport este destul de solicitanta, avand in vedere ca sunt destul de aglomerate. In capitala, tramvaiele sunt un mijloc de tranport foarte comod si util, denumit de localnici Metro Legere. Acesta pleaca pe traseu din Place Barcelone, iar biletele se achizitioneaza din statie. Acolo unde nu exista legaturi cu autobuzul sau cu trenul, in mod sigur se poate calatori cu microbuzul. Acestea au rute si statii fixe, dar nu au un orar fix de sosiri/plecari. Dar nu va faceti griji, pentru ca circula la intervale reduse, avand in vedere ca pleaca din statie imediat ce s-au ocupat cele 8 locuri. In general, se percep tarife suplimentare pentru bagajele voluminoase. Mai trebuie spus ca microbuzele nu circula pe timpul noptii, iar pretul biletului se achita la sofer.
Calatoria cu masina in Tunisia
Calatoria cu masina in Tunisia nu presupune un efort prea mare, avand in vedere ca drumurile rutiere sunt bine intretinute. La nivel national, exista 30.000 km de drumuri principale si 10.000 km de drumuri regionale. Autoturismul se conduce pe partea dreapta a sensului de mers, iar regulile de circulatie sunt asemenatoare cu cele din statele europene. Vitezele maxime admise sunt de 60 km/h localitati, 90 km/h in afara localitatilor si 120 km/h pe autostrazi. Turistii romani pot folosi carnetul de conducere romanesc pe durata sejurului. Purtarea centurii de siguranta este absolut obligatorie si nu este permis sa vorbiti la telefon daca nu dispuneti de un dispozitiv hands –free. Pentru a inchiria un autoturism in Tunisia trebuie sa aveti varsta minima de 21 de ani. Benzinariile se gasesc pe toate caile de iesire din principalele orase si functioneaza 24 de ore din 24.
La nivel national, se percep taxe de drum pe autostrazile A-1, A-2 si A-3, iar parcarea este permisa doar in spatiile special amenajate. Daca preferati calatoria cu taxiul, in capitala, acestea sunt numeroase, mai ales in zonele recunoscute ca fiind frecventate cu predilectie de turisti si sunt usor de identificat dupa culoarea galbena. Sunt prevazute cu aparat de taxat, iar pretul este relativ accesibil.
Calatoria cu barca in Tunisia
In Tunisia exista sapte porturi importante unde functioneaza servicii de transport cu feribotul, fie la nivel local, fie international, pe ruta Tunisia - Italia - Franta, iar cele mai frecventate sunt cele care fac legatura intre Marseilles - Tunis si Tunis – Genoa.