Ghid turistic Timorul de Est

Recomandat pentru: arhitectura, arta, cladiri administrative, monumente, panorame, puncte de interes, situri religioase

Despre Timorul de Est

Denumita oficial Republica Democratica a Timorului de Est, aceasta se gaseste in Asia de sud si se invecineaza in nord-vest cu Australia, la est, cu Insulele Lessor Sunda si cu arhipelagul Indonezian. Timorul de Est ocupa o suprafata teritoriala de 14.874 km² si numara o populatie de 1.066.582 locuitori (2010), cu o densitate de 76.2 loc/km².   Speranta de viata a locuitorilor de aici se situeaza in jurul varstei de 64,28 ani pentru barbati si 69,04 ani pentru femei. Limbile oficiale vorbite in Timorul de Est sunt portugheza si tetum, iar sub aspect administrativ, tara se imparte in 13 districte care, la randul lor, se divid in 65 de subdistricte.

Jumatatea estica a Insulei Timorului, cunoscuta, astazi, sub numele de Timorul de Est, fosta colonie portugheza, si-a declarat independenta fata de Portugalia in 28 noiembrie 1975. La scurt timp, fosta colonie este invadata de Indonezia si anexata provinciei Timor - Timur. 25 de ani mai tarziu, locuitorii Timorul de Est voteaza pentru independenta fata de Indonezia. Cu aceasta ocazie, au loc o serie de conflicte militare civile, care s-au incheiat abia in 2002, cand Timorul de Est a fost recunoscut ca stat suveran.

Sub aspectul reliefului, tara este marginita, la nord, de Stramtorile Ombai si Wetar si de Marea Banda, iar la sud, Marea Timorului separa insula de Australia, in timp ce, in vest, se gaseste provincia indoneziana Nusa Tenggara. Cel mai inalt munte din tara este Tatamailau (2.963 m).

Capitala si cel mai mare oras al tarii este Dili, o zona urbana de mici dimensiuni, situata pe coasta nordica a Timorului. In partea de est a tarii se afla tinuturile Paitchau si Iralalaro, unde se gaseste cea mai importanta rezervatie naturala al tarii - Nino Konis Santana, cu paduri tropicale, plante rare si specii de animale pe cale de disparitie. Partea de nord este dominta de un numar impresionant recife de corali. Spre sudul tarii, se afla unul dintre cele mai frumoase regiuni ale tarii, orasul Ainaro, care atrage turistii prin peisajele naturale spectaculoase, cu zone muntoase acoperite cu plantatii de cafea. In apropierea capitalei se afla orasul Aileu, cu peisaje de o frumusete aparte, cu plantatii de orez si livezi de legume.

Spre est, intalniti al doilea mare oras al tarii, Baucau, unul dintre centrele economice si administrative ale tarii. Orasul merita vizitat pentru cladirile arhitecturale de influenta coloniala, dar si pentru plajele foarte frumoase. La vest de capitala Dili, in orasul Liquica, unde, oriunde v-ati uita, veti zari livezi intregi de avocado si plantatii de cafea. Plajele si portul orasului sunt printre cele mai vizitate locuri din Liquica. Una dintre regiunile cele mai frumoase ale tarii este Suai, in sudul tarii, unde, localnicii se indeletnicesc cu pescuitul.

Desi nu se numara printre destinatiile turistice cele mai populare, odata sositi aici, nu veti regreta! Daca vreti vreodata sa testati senzatia de „singur pe insula”, atunci aici este locul ideal unde trebuie sa veniti. Veti gasi plaje, precum I-la Jaco, din estul Timorului, la 6 ore distanta de Dili, cu dealuri impadurite sau plaje cu nisipuri albe, asa cum e Areia Branca, care pot fi destul de aglomerate in weekend, dar majoritatea insulelelor sunt aproape pustii, astfel incat puteti pescui sau sa explorati impejurimile in voie, sau, pur si simplu, sa va relaxati la plaja. Si, daca inca mai stati pe ganduri, sa stiti ca aici si turistii pasionati de drumetii vor gasi cele minunate rute pe Muntele Ramelau. Pe de alta parte, indemnarea pasionatilor de ciclism va fi pusa la incercare in acest colt de lume, in conditiile in care - Turul ciclist al Timorului - si-a capatat, in ultimii ani, reputatia de a fi o adevarata provocare.