Despre Zanzibar
Arhipelagul Zanzibar se gaseste in Oceanul Indian, la aproximativ 40 de km distanta de coasta Tanzaniei si este format din insula omonima, care masoara 90 de km in lungime si 35 km in latime, avand o suprafata totala de 1046 km² si de insula Pemba, care se intinde pe o suprafata de 985 km². Acestora li se mai adauga alte numeroase insulite ce formeaza astazi provincia semi-autonoma Zanzibar. Aflat in apropierea coastei Tanzaniei, la intretaierea drumurilor ce leaga Africa de Asia si Orientul Mijlociu, Zanzibar a fost pentru o lunga perioada de timp un important centru pentru comertul cu mirodenii din regiunea Oceanului Indian, motiv pentru care este cunoscuta si sub denumirea de „Insula Mirodeniilor”.
Populatia tarii numara astazi putin peste 1 milion de locuitori si este formata din africani, arabi si indieni. Primii locuitori ai insulei au fost populatiile triburilor bantu, iar in secolul VIII, arabii debarca in insula si tot ei sunt cei ce au raspandit religia islamica in Zanzibar. La inceputul secolului XVI, navigatorii portughezi intemeieza aici un important centru pentru comertul cu mirodenii si sclavi. Incepand cu anul 1890, insulele Zanzibar si Pemba intra sub protectorat englez, statut care i-a sfarsit odata cu obtinerea independentei in anul 1963. Capitala insulei este orasul Zanzibar, iar zona istorica a capitalei este denumita Stone Town (Orasul de piatra), unul dintre orasele vechi ale Africii de est, locuite si astazi. Stone Town, cunoscut si sub numele de Chaowani, este unul dintre putinele locuri unde puteti vedea colonii de testoase uriase. A fost declarat monument UNESCO si, desi a fost construit in secolul XIX, pastreaza si astazi stradele inguste care conduc turistii spre palate, moschei si constructii cu arhitectura araba si edificii culturale importante precum Catedrala Anglicana, Ruinele Templului Maruhui sau Casa Miracolelor, fosta resedinta a sultanului.
Sub aspectul alcatuirii reliefului, coasta de vest a insulei este marginita de recifele de corali si o plaja ingusta, in timp ce in vest, teritoriul este traversat de zone deluroase, depresiuni mlastinoase si cateva rauri, dintre care cele mai importante sunt Zingwe-Zingwe si Mwera.
Daca sunteti in cautarea celor mai frumoase destinatii de vacante, cu plaje insorite, presarate cu cel mai stralucitor nisip, atunci trebuie sa vizitati Insula Mnemba, care isi intampina vizitatorii cu peisaje dintre cele mai spectaculoase.
In Zanzibar nu exista fauna diversa cu care sunteti obisnuiti in restul tarilor africane, dar speciile de animale intalnite aici nu mai pot fi vazute in alt loc pe glob, asa cum sunt maimutele Red Colobus, unice in lume, care traiesc in padurea Jozani, alaturi se specii diverse mamifere mici. In schimb, puteti admira o varietate de specii de pasari si fluturi, in timp ce reciful de corali ce margineste coasta estica gazduieste o gama variata de animale marine, ceea ce face din Zanzibar destinatia ideala pentru pasionatii de scuba–diving, in special datorita vizibilitatii ce cobora pana la o adancime de 60 m dar si pentru temperatura constanta a apei, care se situeaza in jurul a 27 de grade C de-a lungul anului. De altfel, Zanzibar este un loc ideal pentru atat pentru incepatori cat si pentru practicantii experimentati ai sporturilor de apa, iar la Matemwe exista centre specializate pentru cei ce doresc sa urmeze cursuri scufundari si snorkelling.
In zona de nord a insulei Zanzibar, satul Nungwi se numara printre cele mai interesante, avand in vedere ca aici inca functioneaza atelierele traditionale de constructie a ambarcatiunilor dhow, iar Peninsula Fumba, aflata la sud de Orasul de piatra, este una dintre cele mai frumoase, unde puteti admira delfinii de la Kizimkazi.
Sud-estul Zanzibarului este spatiul resorturilor turistice cu plaje superbe, marginite de palmieri, iar Bweju, Paje si Jambiani se numara printre cele mai cautate. Zanzibar se situeaza printre primele destinatii turistice ale tinerilor casatoriti, iar plajele insorite si confortul oferit de resorturile turistice sunt ideale pentru petrecerea lunii de miere.