Despre Khujand
Al doilea mare oras din Tadjikistan, Khujand, se gaseste pe malul raului Sir-Darya si este considerat centrul cultural si economic al regiunii nordice a tarii. Inzestrat cu o clima placuta si situat intr-un decor natural spectaculos, la marginea Vaii Ferghana, cunoscuta si sub denimirea de „Perla Asiei Centrale”, Khujand se numara printre destinatiile favorite ale turistilor care aleg sa-si petreaca vacanta in Tadjikistan.
Vegetatia de un verde stralucitor si peisajele montane de o frumusete aparte fac din Khujand un parc urias, cu cladiri si monumente istorice pe de o parte si intinse plantatii cu vita de vie pe de alta parte. Orasul a fost, in trecut, leaganul unei mari civilizatii, fiind situat in apropierea a ceea ce a fost cunoscut candva cunoscut ca „Drumul Matasii” ce travesa Valea Ferghana, iar prosperitatea orasului din timpurile istorice se poate observa astazi in impresionantele palate, moschei si citadele, in mare parte distruse in timpul marii invazii mongole din secolul XIII.
Astazi, Khujand atrage atentia turistilor prin cateva repere interesante precum bazarul Panchshanbe sau complexul arhitectural aflat in apropierea acestuia ce gazduia in trecut o moschee si mausoleul lui Muslikhiddin Sheukh, conducator al orasului in secolul XII, caruia i se atribuiau si calitati de vindecator. Pentru o lectie de istorie locala nu ar trebui sa ratati o vizita la Muzeul de Arheologie. In partea de nord a orasului se afla teatrul Kamoli Khujandi si ruinele unei foste fortarete de dateaza din secolul VIII. Nostalgicii epocii sovietice pot admira la Khujand cea mai inalta statuie reprezendu-l pe Lenin din Asia Centrala.
Datorita pozitiei geografice avantajoase, la marginea Vaii Ferghana, Khujand era considerat unul dintre cele mai prospere orase ale Asiei Centrale, mentionat in documente inca din secolul VII. Aflat de-a lungul istoriei sub controlul persilor, arabilor, mongolilor dar si al rusilor, Khujand este astazi unul dintre marile centre industriale ale Tadjikistanului. Orice turist va fi impresionat de nivelul ridicat de urbanizare, comparativ cu alte zone din tara. Chiar daca nu a reusit sa se tranforme prea mult, vizita in acest oras un fel de salt in trecut. Multe dintre cladirile construite pe vremea epocii comuniste pot fi vazute si astazi, dar bulevardele marginite de parcuri si alei cu verdeata dau o pata de culoare orasului. Majoritatea localniciilor se aduna in zile toride de vara pe malurile raului Syr-Darya. Aici puteti inchiria o barca pentru a fotografia peisaje spectaculoase sau va puteti retrage la terasele si cafenelele amenajate in apropierea raului. De altfel, spatiile de cazare si restaurantele cu meniuri divese sunt concentrate in aceata parte a orasului.
In general, temperaturile sunt destul de greu de suportat pe timpul verii, cand ating frecvent 45°C, in timp ce iarna scad pana la limite extreme de - 25°C, ceea ce insemana ca lunile de primavara si toamna sunt cele mai potrivite pentru un concediu aici.
Un loc preferat pentru peisajele pitoresti si atmosfera placuta este lacul artificial Kairakum, frecventat mai ales in timpul zilelor calduroase de vara, cand atat localnicii cat si turistii se relaxeaza la pescuit sau fac plimbari cu barca. Orasul este usor accesibil turistilor sositi din capitala pe recent inaugurata autostrada, ocazie cu care traversati regiuni intinse cu relief variat.