Ghid turistic Surinam

Recomandat pentru: arhitectura, biserici, catedrala, gastronomie, gradina zoologica, shopping, situri religioase

Despre Surinam

Surinam este o tara din America de Sud, marginita in partea estica de Guiana Franceza, in cea vestica de Guiana, la sud de Brazilia si la nord de Oceanul Atlantic. Colonizata de englezi si olandezi, in secolul al XVII-lea, aceasta a fost denumita, pana in anul 1954, Guiana Olandeza. In anul 1975, la data de 25 Noiembrie, aceasta micuta tara si-a castigat independenta. Drept urmare a acestei istorii,. In Surinam se vorbeste inca, olandeza ca si limba oficiala

Surinam este singura tara considerata a fi caraibbeana, care nu este, insa, insulara. De asemenea, ea este un membru al CARICOM si coopereaza, inca, cu Olanda pe plan politic si economic.

Avand o suprafata de doar 165.000 de kilometri patrati, Surinam este cea mai mica tara suverana din Sudul Americii. Are o populatie de aproximativ 560.000 de locuitori, marea majoritate a acestora traind in orasele de pe coasta. Capitala tarii, Paramaribo, este situata tot in aceasta zona.

Tara este impartita in doua regiuni majore. La nord, de-a lungul coastei atlantice, este regiunea cu cei mai multi locuitori, terenurile de aici fiind foarte mult cultivate. In partea de sud, insa, intalnim padure tropicala in marea majoritate, alaturi de savana. Aceasta portiune ocupa 80% din teritoriul Suriname. Exista doua lanturi muntoase principale, Bakhuys si Van Asch Van Wijck. Cel mai inalt varf din tara se ridica pana la altitudinea de 1286 de metri, iar cel mai mic pana la 240 metri, fiind Voltzberg.

Aceasta tara este divizata in 10 districte: Brokopondo, Coronie, Commewijne, Nickerie, Marowijne, Paramaribo, Para, Sipaliwini, Saramacca si Wanica. Subdiviziunile acestor districte sunt numite resorturi si sunt in numar de 64.

Deosebita in Suriname este clima tropicala fierbinte, datorata faptului ca aceasta tara se afla foarte aproape de Ecuador. Asadar, temperaturile sunt aproximativ constante de-a lungul anului, iar umiditatea este mentinuta la un nivel cuprins intre 80 si 90%. Temperatura medie este intre 29 si 34 de grade Celsius, insa, datorita acestei umiditati ridicate, uneori ele pot fi simtite ca si cum ar fi doar 6 grade.

In partea centrala a acestei tari, de-a lungul raului Coppename, se afla Rezervatia Naturala Centrala Surinam, un sit UNESCO, in care se intalneste o biodiversitate unica. De asemenea, exista foarte multe alte rezervatii naturale in Suriname. Printre acestea amintim: Rezervatia Naturala Galibi, Parcul National Coppename si, de-a lungul coastei, Wia Wia NR. Per total, 12.6% din teritoriul total al Surinam ereprezinta parcuri nationale sau lacuri.

Dupa perioada tulbure a anilor `90, economia din Surinam a inceput sa fie mai diversificata si mai putin dependenta de asistenta financiara a Olandei. Una dintre cele mai puternice surse de venit ale acestei tari sunt minele de bauxita, iar faptul ca aici s-a descoperit petrol si aur a adus o independenta puternica economiei.

In principal, in aceasta tara se cultiva preponderent banane si orez. Din pricina intinderilor mari de vegetatie, o noua latura a economiei a inceput sa se dezvolte, fiind reprezentata de catre ecoturism.

Se gasesc mai multe grupuri entice, care formeaza populatia acestei tari. Astfel, 3.7% din populatie este formata din amerindieni, 37% din hindusi, 31% creoli, 15% descendenti ai celor veniti de pe insula Java, 10% maroccani, peste 40.000 de chinezi, europeni, evrei, libanezi si brazilinei. Asadar, dupa cum puteti vedea, Surinam este o tara cu un colorit bogat in ceea ce priveste culturile, influentele si amestecurile acestora fiind unele dintre cele mai placute a fi admirate.

Printre limbile vorbite in aceasta tara se numara, desigur, olandeza – sub forma dialectului „olandeza surinameza”, dar si altele, precum Sranan Tongo, limba locala creola, Sarnami, un dialect surinamez al idnienilor, javaneza, al celor din insula Java, Saramaka, Ndyuka si Paramakan, ale marocanilor, Arawak si Carib, ale amerindienilor si cantoneza. De asemenea, se vorbeste mandarina, spaniola, engleza si portugheza. Asadar, nu trebuie sa va faceti probleme in ceea ce priveste felul in care va veti intelege cu locuitorii din Surinam, deoarece nici macar ei intre ei nu se inteleg intotdeauna, engleza sau olandeza fiind suficiente.

Cel mai apreciat sport in Surinam este fotbalul. Unii dintre cei mai buni jucatori de fotbal olandezi isi au originile in aceasta tara. Printre ei amintim pe Aron Winter si Nigel de Jong.

Daca va faceti griji in ceea ce priveste siguranta in Surinam, atunci trebuie sa stiti ca nu este indicat sa va aventurati pe strazile oraselor noaptea. Deoarece soferii acestei tari sunt recunoscuti pentru graba lor, poate ca ideea folosirii unei biciclete nu este chiar atat de rea.

Un cunoscut loc pentru infractiunile si traficul de droguri din timpul noptii este parcul Palm Garden din Paramaribo. Protectia politiei este oferita doar in anumite zone, astfel incat este indicat sa mergeti doar prin acestea. Daca decideti sa va aventurati si in alte zone, luati in considerare masuri suplimentare de siguranta. Nu va aventurati in padure singuri, fara ghid!

Exista unele vaccine recomandate atunci cand vizitati aceasta tara, printre acestea se numara cele contra febrei galbene, contra tetanosului si a difteriei si contra hepaitei A. De asemenea, daca va decideti sa vizitati jungla, va recomandam sa va vaccinati contra malariei, in ciuda faptului ca din 2005 nu au mai fost raportate cazuri suferinde de aceasta boala. O alta potentiala problema ar putea fi „diareea calatorului”. Din aceste motive, vizitati inainte medicul de familie, pentru un tratament profilaxic. De asemenea, in aceasta tara exista o rata de 9 ori mai mare a cazurilor de HIV/SIDA, asadar, fiti precauti.

In interiorul tarii, unii copaci si unele cladiri sunt considerate a fi sfinte, asadar fiti atenti atunci cand vreti sa le fotografiati. Cel mai bine este sa intrebati inainte.