Despre Visby
Orasul Visby apartine regiunei Gotland si este localizat pe insula care a dat si numele orasului. Aceasta asezare urbana este singura localitate de pe insula ce prezinta un statut de oras istoric. Visby este un oras foarte vizitat de catre turisti, in special pentru faptul ca a fost recunoscut de catre UNESCO in anul 2004 ca cel mai bine conservat oras medieval din Scandinavia. Localnicii spun ca Visby este orasul trandafirilor si al ruinelor.
Denumirea orasului vine de la cuvantul „vis” care in limba nordica veche insemna „sacrificiu”. Nu se stie exact data exacta cand aceasta asezare a fost descoperita si locuita, insa au fost cateva descoperiri arheologice ce atesta faptul ca orasul a fost un important centru de marfuri. De asemenea, datorita faptului ca orasul prezinta un port natural, se crede ca ar fi fost locuit inca din Epoca de Piatra. Prima constructie a fost ridicata in secolul al XII-lea, cand municipalitatea a construit Catedrala Visby, inchinata Sfintei Fecioare Maria. Cu timpul s-au ridicat din ce in ce mai multe lacasuri religioase si asezarea devenise deja cunoscuta in lumea intreaga datorita Ligii germane Hanseatice. Peretele Inel, denumit de localnici Ringwall a fost construit in secolul al XIII-lea insa majoritatea turnurilor lui s-au ridicat doua secole mai tarziu.
Datorita faptului ca Visby este amplasat pe o insula, cea mai dezvoltata industrie din aceasta regiune este comertul si transportul maritim. Cei mai multi locuitori care stau aici isi castiga existenta lucrand in Portul Visby.
Proaspetii absolventi isi dezvolta in general o cariera in domeniul turistic iar localnicii mai in varsta lucreaza in extragerea lemnului din padurea de foioase de la periferia asezarii urbane. In ultimul timp aici s-au deschis foarte multe gatere si fabrici de prelucrare a lemnului pentru fabricarea produselor de mobilier sau fiind folosit ca material de constructii.
In anul 1361 regiunea Gotland a fost cucerita de catre regele Danemarcei, Valdemar al IV-lea. In anul 1800 in Visby a avut loc o batalie grea, majoritatea localnicilor de aici murind. Regele a daramat jumatate din zidul orasului si a pus aici trei butoaie mari cu bere, amenintand ca oamenii lui vor jefui toate casele daca nu li se va da tot aurul si argintul pe care localnicii ramasi in viata il detin. Cei carora le-a fost frica, sau decis sa isi dea averile acestuia, fiind nevoiti sa le arunce in unul dintre cele trei butoaie. Dupa ce a cucerit toate asezarile din Gotland, Valdemar si-a mai adaugat un titlu numelui sau de onoare, respectiv Regele Insulei Gotland. De-a lungul timpului Visby a fost atacat de multe forte insa cel mai mult de Fratii Indestulati, un grup de pirati care navigau pe Marea Baltica. La sfarsitul secolului al XIV-lea insula a fost cucerita de catre Cavalerii Teutoni. Acestia au distrus in totalitate Visby si i-au alungt pe pirati de aici. La inceputul secolului al XV-lea cavalerii au vandut insula Gotland Reginei Margareta a Danemarcei, Suediei si Norvegiei. Aceasta a ordonat ca orasul Visby sa fie reconstruit in acelasi stil arhitectural ca cel original. In anul 1411 aici si-a construit castelul regele Eric de Pomerania care a si locuit in el timp de aproximativ 12 ani de zile. In tot acest timp comertul a fost oprit. Din anul 1470 asezarii i s-a luat titlul de oras hanseatic si intreaga regiune a inceput sa se dezvolte. Dupa 300 de ani de guvernare daneza, Visby a fost din nou luat de catre Suedia prin Tratatul de la Bromsebro. In anul 1808 a fost cucerit de catre trupele ruse insa a fost luat inapoi pe cale pasnica doua luni mai tarziu. Din secolul al XIX-lea, datorita portului comercial care este amplasat aici, asezarea urbana s-a dezvoltat puternic din punct de vedere comercial.
Majoritatea turistuilor care il viziteaza obisnuiesc sa isi petreaca aici si a doua oara vacanta, in Visby gasindu-se numeroase obiective si atractii turistice, de importanta majora pentru tara. Unele dintre acestea sunt: Parcul Almedalen, Catedrala Visby, ruinele bisericii Sfantul Nicolae, Turnul Pulberariei, Portul din Visby, strandul sau Zidurile Orasului.
Cel mai mare eveniment care se organizeaza in Visby este Boda Borg. Aceasta sarbatoare este traditionala si tine in prinicipal de organizarea unor jocuri de cultura generala, pentru toate varstele. Castigatorul este desemnat pentru fiecare categorie in parte si pleaca acasa cu diploma de cel mai destept din regiune, dupa varsta lui.
Cu doua saptamani inainte in de inceperea scolii, in Visby se organizeaza Festivalul Zilelor Orasului si Targul Traditional de toamna. Acesta tine trei zile si trei nopti, incheindu-se cu un foc impresionant de artificii.
Sarbatoarea Sfantului Andrei din luna noiembrie este una dintre cele mai populare festivitati din Suedia. Cu ocazia acesteia fiecare locuitor se pregateste de un carnaval tematic de la an la an si de un foc de tabara in care se arunca coroane de usturoi, cu scopul de a se alunga spiritele si vampirii.