Despre Norrkoping
In Ostergotland, pe ambele maluri ale raului Motala, langa padurea Vrinnevi descoperim al zecelea cel mai mare oras din Suedia si anume Norrkoping, care este si capitala districtului. Acesta este strabatut de raul Stream.
Acestei asezari i s-a atribuit statutul de oras in anul 1384. Norrkoping era un teritoriu mai sarac si abia in anul 1600 a inceput sa se dezvolte din punct de vedere comercial si industrial, cand aici s-a mutat omul de afaceri Louis De Geer. Acesta a fondat fabrica de hartie, doua fabrici de productie a armelor si primul santier naval. In tot acest timp cat De Geer a locuit aici, Norrkoping devenise al doilea oras ca numar de locuitori din Suedia. De-a lungul timpului asezarea urbana a trecut prin nenumarate lupte si batalii. In anul 1567 a fost distrus de catre danezi in timpul Razboiului Nordic de Sapte Ani iar in 1719 a fost daramat in totalitate de catre rusi in Razboiul Mare de Nord. De asemenea, asezarea a fost devastata si in urma mai multor incendii, cel mai grav avariata fiind in anul 1655. Din anul 1719 Norrkoping a fost intr-o continua restaurare, urmand ca in zilele noastre sa se prezinte ca unul dintre cele mai frumoase asezari urbane din tara. In anul 1800 industria textila a fost principala sursa de venit a localnicilor, aceasta producand aproximativ 70% din productia de articole vestimentare care se gasea in Suedia. Acest lucru a continuat pana in anul 1960 cand au inceput sa fie importate in tara produse de imbracaminte din strainatate. Acestea erau mult mai ieftine si chiar daca nu prezentau aceiasi calitate, au fost preferate de catre suedezi. De asemenea, competitia devenise atat de stransa incat fabrici mari din Suedia au fost nevoite sa isi inchida portile. Unele dintre ele au fost daramate si inlocuite cu alte fabrici noi. Municipalitatea orasului s-a opus categoric demolarii fabricilor, mai ales a celei de zahar, insa fara rezultat.
In anul 1900 Norrkoping a fost bombardat si majoritatea cladirilor au disparut complet. In acelasi an s-au format si mahalalele din oras. La inceputul anului 1970 au inceput noi reconstructii, respectiv cladirile Administratiei Maritime, Institutul Suedez Meteorologic si Hidrologic, Consiliul de Probatiune si Consiliul de Imigratie.
Raurile din Norrkoping au fost folosite inca din timpurile de demult pentru a alimenta morile de vant. Pana in anul 1947 locuitorii isi castigau existenta din plantatia tutunului. Pana in anul 1960 aceasta asezare urbana a fost un important centru de dezvoltare din Suedia.
In trecut, industria de baza a orasului a fost industria textila. Acesta era singura asezare din tara care importa 70% din productia de articole vestimentare din tara. Dupa anul 1960 competitia fost din ce in ce mai acerba, mai ales datorita faptului ca au aparut pe piata investitori straini. In cele din urma majoritatea fabricilor din oras au fost inchise. In acelasi an localnicii munceau in fabrica de ceai, care a fost demolata cativa ani mai tarziu. De asemenea, fabrica de zahar din Norrkoping era cunoscuta si ea pe plan mondial. In timpurile moderne asezarea urbana a crescut in importanta industriala, datorita faptului ca aici s-au deschis fabrica Phillips care produce televizore si radio, combinele frigorifice si cuptoarele cu microunde Wirlpool si fabrica de producere a hartiei.
Turistii care viziteaza aceasta asezare urbana vor descoperi numeroase obiective si atractii turistice de importanta majora pe plan national. Unele dintre acestea sunt: Vechiul Turn de Apa, Atelierul de Lucru, Ruinele Castelului Johannisborg, Podul Femore, Gradina Zoologica sau Peisajul Industrial. De asemenea, de-a lungul timpului aici s-au nascut si au trait numeroase persoane importante pentru Suedia, precum: trupa muzicala Fight Club, actorul si prezentatorul Peter Harrysson, fizicianul Laureat al Premiului Nobel Hannes Alfven, cantareata de opereta Ann Marie Cimbru si liderul de afaceri Fredrik Lundberg.
Cel mai important eveniment din aceasta regiune este Festivalul National de Muzica Folk. Acesta se desfasoara sub forma unui concurs si aduna anual participanti de talie nationala si internationala.
Zilele orasului se organizeaza anual in luna septembrie si sarbatoarea tine 3 zile, dupa care imediat se desfasoara Targul de Toamna. De aici se pot cumpara preparate culinare traditional suedeze, faguri si miere de albine, tuica de casa si produse artizanale lucrate manual. Petrecerea tine doua zile si se incheie cu un foc impresionant de artificii si cu un carnaval tematic de la an la an.
Cu doua saptamani inainte de inceperea vacantei de iarna, in Norrkoping se sarbatoreste Targul Traditional de Craciun. Vizitatorii pot cumpara de aici brazi naturali si artificiali, globuri si ghirlande, diferite ornamente de craciun si cadouri.