Date generale
Kiruna este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Kiruna
Datorita faptului ca orasul Kiruna este situat la aproximativ 145 de kilometri nord de Cercul Arctic, orasul va beneficia de un climat sub-arctic. Cea mai calduroasa luna a anului este iulie si cea mai geroasa este luna decembrie.
Primavara si toamna sunt foarte scurte, ploua si este destul de frig. Anotimpul cald este la fel de scurt si atunci temperaturile sunt scazute. Intre luna mai si jumatatea lui iulie, soarele rasare foarte putin iar de la inceputul lunii decembrie pana la inceputul lunii ianuarie, soarele nu se ridica deloc. In lunile in care soarele rasare, la miezul noptii temperatura poate creste pana la 25 de grade Celsius. Anotimpul rece este lung, durand de la mijlocul lunii octombrie pana la mijlocul lunii mai. In Kiruna ninge aproape toata perioada anului, asa ca nu uitati sa va echipati anvelopele cu lanturi antiderapante, pentru a nu ramane inzapeziti si sa nu luati nici amenzi.
Modalitati de plata in Kiruna
Moneda oficiala a tarii este Coroana Suedeza, un Euro fiind echivalentul a aproximativ 10 Coroane. Kiruna nu duce lipsa de banci si case de schimb valutar unde va puteti schimba banii. Majoritatea bancilor si caselor exchange din oras isi deschid usile in fiecare zi a saptamanii exceptand duminica, iar programul incepe la ora 8 si se termina la ora 20:00. Magazinele, restaurantele si hotelurile din oras accepta plata cash, cu cecurile de calatorie sau cu ajutorul cartilor bancare. Cardurile de credit acceptate aici sunt Master Card, Visa Gold Electron, Euro Card si American Express.
Bucataria traditionala in Kiruna
In Kiruna mancarea traditionala se bazeaza pe preparate din peste sau de carne vanatoreasca. Carnea de porc nu se mananca aproape deloc iar cea de vita este consumata doar de catre persoanele care sunt la regim alimentar. Dimineata se mananca multe cereale cu lapte condensat. Painea crocanta se gaseste pe toate mesele localnicilor. Borsul de peste este servit ca delicatesa iar la felul doi se mananca chiftelute din carne de vanat, tocanite sau fripturi la gratar.
Produsele de panificatie sunt foarte apreciate aici. Clatitele, gogosile, prajiturile cu afine, ciocolata alba sau neagra de casa, sunt printre principalele dulciuri care se consuma aici. Vara gospodinele din Kiruna prepara un tort din fructe de padure stropit cu vin alb si impanzit de smantana facuta in casa.
In anotimpul cald se consuma cantitati industriale de bere iar apa de la robinet se inlocuieste cu siropul din fructe naturale. In anotimpul rece se bea multa vodka, wiskey si rom facut in casa. Apa de la robinet se inlocuieste cu cea carbogazoasa, cu siropul de afine sau cu sucurile naturale.
Magazine si piete in Kiruna
Cea mai mare piata din Kiruna se numeste Kongens Nytorv. Aceasta este amplasata in centrul nou al orasului, de aici pornind o strada pietonala de promenada care duce la cladirea Primariei. Piata se imparte in doua pavilioane, unul de vara si unul de iarna. Cel de vara se deschide in anotimpul cald si in zilele insorite iar cel de iarna este deschis majoritatea timpului, mai ales in zilele friguroase si atunci cand ploua. Kongens Nytorv este deschisa pe parcursul intregului an, in timpul verii in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri incepand cu orele 8 ale diminetii pana la orele 17 ale dupa amiezii. In anotimpul rece piata este deschisa de luni pana vineri incepand cu orele 7 ale diminetii pana la orele 16 ale dupa amiezii. Intrarea este libera si de aici puteti cumpara in functie de sezon, gemuri si dulceturi, muraturi, flori la ghiveci, cd-uri cu muzica suedeza, preparate culinare afumate traditional, faguri si miere de albine, vinuri si vodka de casa, articole artizanale si bijuterii lucrate manual.
In Kiruna se mai gasesc multe alte magazine, mai ales in pasajul pietonal de pe langa piata principala. Despre acest pasaj se spune ca este cel mai lung din Europa. De aici puteti cumpara produse de chihlimbar, diferite articole de uz casnic si de incaltamainte. In locurile unde se gasesc obiective si atractii turistice, sunt amplasate magazine de suveniruri de unde le puteti cumpara celor dragi ramasi acasa cadouri. In timpul verii in centrul vechi al orasului se amenajeaza terase, baruri si tarabe cu vanzatori ambulanti. Persoanele care au o viata de noapte activa gasesc in centrul nou un club de noapte, doua localuri de karaoke, cateva restaurante si pizzerii cu program de functionare non stop.
Cel mai mare centru comercial din regiune este amplasat in fata pietei Kongens Nytorv si este denumit Magasin Du Nord. Cladirea care gazduieste magazinul se inalta pe trei etaje si prezinta o parcare subterana supravegheata video. De la primul etaj puteti achizitiona articole de imbracaminte create de designeri cunoscuti in lumea intreaga, bijuterii si ceasuri de lux, incaltaminte si produse cosmetice. La al doilea nivel se gaseste cel mai mare magazin alimentar din oras si multe standuri cu produse de uz casnic. Ultimul etaj este impartit in doua raioane, unul de copii si altul pentru adulti. In primul este amenajat un spatiu de joaca pentru cei mici, un cinematograf 3D si unul clasic, cateva standuri cu produse fast food nationale si internationale, o librarie si un magazin de jucarii. Al doilea pavilion prezinta o cafenea cu un loc special amenajat pentru cei care fumeza, o sala de jocuri video si un McDonald’s. Mallul este deschis vizitatorilor pe parcursul intregului an, in fiecare zi a saptamanii de luni pana vineri incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 21 ale serii.
Majoritatea celorlalte magazine din Kiruna isi deschid usile in fiecare zi a saptamanii exceptand duminica si zilele de sarbatoare legala iar programul este de luni pana vineri incepand cu orele 8 ale diminetii pana la orele 20 ale serii si sambata incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 15 ale dupa amiezii.
Etnii si religii in Kiruna
Cei mai multi localnici din Kiruna sunt de etnie suedeza. In centrul si la periferiile acestuia o sa gasim si cateva familii de etnie daneza si finlandeza.
Principalele religii din aceasta regiune sunt Islamismul si Crestinismul. Cei mai multi locuitori sunt de religie Ortodoxa, Catolica si Musulmana.
Limba oficiala
Limba oficiala a tarii este cea suedeza. In Kiruna sunt locuitori care vorbesc limba finlandeza si cea daneza. De asemenea, in restaurante, hoteluri si magazine angajatii vorbesc foarte bine limba engleza.