Despre Kiruna
In provincia Laponia, la aproximativ 145 de kilometri de Cercul Polar, deasupra raului Torne, in Regiunea Norrbotten descoperim cel mai nordic oras din Suedia, Kiruna. La momentul in care a fost declarat oras, se estimase ca este unul dintre cele mai mari asezari urbane din Suedia.
Acest teritoriu a fost descoperit si locuit acum 6000 de ani in urma insa Kiruna a fost fondat in secolul al XX-lea, mai exact in anul 1900. In trecut aici traia populatia Sami, acestia avand din belsug minereuri de fier precum Luossavaaara si Kiirunavaaara. Din cauza climatului aspru si a locatiei sale, chiar daca extragerile de minereu erau foarte mari, nu s-a construit nici o mina. Unele dintre minereuri au fost extrase pe timpul verii la inceputul secolului al XIX-lea si exportate iarna cu ajutorul renilor si a cailor. Pe atunci costurile de extragere si de transportare ajungeau la sume foarte mari iar minereul de fosfor era sarac, chiar daca era de calitate. In anul 1878 Sidney Gilchrist si Percy Gilchrist au construit Procesul Gilchrist Tomas, o inventie care permitea separarea fosforului din minereu. In anul 1884 s-a construit prima linie ferata din regiune cu scopul ca minereurile sa poata fi exportate mai usor. Din acelasi an municipalitatea orasului a decis sa angajeze arhitectii de etnie suedeza Per Olof Hallman si Wickman Gustaf, sa proiecteze orasul si implicit mina. Pana ca acestia sa realizeze proiectele cladirilor care urmau a reprezenta orasul, aici se gaseau case ridicate dezorganizat, cu multe mahalale. Primele constructii provizorii au fost biserica, un hotel, un spital, o scoala si o sectie de politie.
In anul 1903, toate cladirile ilegale au fost demolate, in locul lor ridicandu-se constructii noi. In anul 1907 in Kiruna a inceput sa functioneze primul tramvai, acesta fiind dat spre folosinta cu scopul ca minerii sa nu mai fie nevoiti sa mearga multi kilometri pe jos pentru a ajunge la mina. Intre anii 1941 si 1964 in interiorul minei a functionat un alt tramvai. In anul 1909 Kiruna impreuna cu toata tara a fost lovit de o greva generala, fapt care a dus la emigrarea a mai mult de 500 de locuitori in Brazilia. Dupa ce greva a luat sfarsit, jumatate dintre ei s-au intors dezamagiti de viata din America Latina. In timpul primului si celui de-al doilea Razboi Mondial, majoritatea cladirilor din oras au fost distruse si extragerea de minereu a scazut foarte tare. Dupa ce conflictele au luat sfarsit, cladirile s-au reconstruit si mina a intrat din nou pe fagasul ei normal. In anul 1948 Kiruna a fost declarat oras si extragerea de minereu a inceput sa contribuie foarte mult atat la economia orasului cat si a tarii. In acelasi an s-a inceput a se ridica mai multe cartiere si populatia orasului s-a marit instantaneu. La data de 10 noiembrie 1960 s-a construit si Aeroportul Kiruna, care avea ca scop separarea traficului civil de cel al avioanelor militare.
In aceasta zona a Suediei, industria de baza este mineritul si asta se poate vedea prin prisma faptului ca orasul Kiruna este dependent de compania de minerit LKAB. Turismul este o alta importanta sursa de venit pentru locuitorii acestui oras. Proaspetii absolventi lucreaza in Statiunea de Cercetare Stiintifica Absiko, in Institutul de Fizica Space sau Esrange. Locuitorii mai in varsta isi castiga existenta pescuind sau vanand. De asemenea, unii dintre ei si-au construit pensiuni turistice.
Turistii viziteaza anual aceasta asezare urbana datorita numeroaselor obiective si atractii turistice care se gasesc aici. Unele dintre acestea sunt Hotelul de Gheata amplasat in satul Jukkasjarvi, Biserica Kiruna, Portul Spatial, Centrul Vechi, Minereul de Fier LKAB si Kebnekaise.
Cel mai important festival din Kiruna se numeste Festivalul de Zapada. Acesta se organizeaza in timpul iernii si aici veti avea ocazia sa vedeti cum se fac sariturile cu snowmobilele, puteti participa la cursele de reni si in ultima zi se desfasoara un concurs de sculptura in gheata.
Anual in timpul verii in Kiruna se desfasoara un Festival de Muzica in Soare, la miezul noptii. Acesta tine un weekend intreg si aduce participanti din toate colturile lumii.
Cu doua saptamani inainte de vacanta de iarna, in Kiruna se organizeaza Targul Sarbatorilor de iarna. Acest targ tine 2 zile si de aici puteti cumpara brazi naturali sau artificiali, globuri, ghirlande si ornamente de Craciun.