Date generale
Jokkmokk este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Jokkmokk
Aceasta asezare urbana este predominata de un climat continental temperat. Cea mai fierbinte luna a anului este august si cea mai geroasa este luna februarie. Vara tine din luna iulie pana in luna august si iarna din luna septembrie pana in luna ianuarie.
Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi scazute si secetoase. Vara este fierbinte si ploua mult, asa ca daca calatoriti in acest anotimp nu uitati sa va puneti in bagaje umbrela, pentru a va apara atat de ploaie, cat si de soare. Iarna este frig, ninge din abundenta si ingheata frecvent.
Limba oficiala
In aceasta regiune a Suediei, cei mai multi locuitori vorbesc limba suedeza. In centrul orasului gasim cateva familii care vorbesc limba finlandeza iar la periferii sunt cativa localnici care stiu limba estoniana. In restaurante, magazine si hoteluri se vorbeste foarte bine engleza, limba franceza nefiind cunoscuta.
Modalitati de plata in Jokkmokk
Moneda oficiala a tarii este Coroana Suedeza, un Euro fiind echivalentul a aproximativ 10 Coroane. In Jokkmokk se gasesc multe banci si case de schimb valutar unde va puteti schimba banii. De asemenea, la periferii o sa gasiti benzinarii care au in incinta lor bancomate bancare si case de schimb valutar, acestea prezentand un program de functionare non stop. Majoritatea bancilor si caselor de schimb din oras sunt inchise duminica si in zilele de sarbatoare. In rest, sunt deschise de luni pana pana vineri incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 18 ale serii si sambata incepand cu orele 10 ale diminetii pana la orele 14 ale dupa amiezii.
In acest oras, se accepta plata cash, cu cecurile de calatorie sau cu ajutorul cardurilor bancare. Cartile de credit acceptate sunt American Express, Master Card, Visa Gold Electron si Euro Card.
Etnii si religii in Jokkmokk
Cei mai multi locuitori din aceasta regiune sunt persoane de etnie suedeza. In centru si la periferiile orasului gasim si cateva familii de etnie finlandeza si estoniana.
Principalele religii din Jokkmokk sunt Islamismul si Crestinismul. Mai mult de 50% din localnici sunt persoane de religie Ortodoxa si Catolica. Celalalt procentaj este reprezentat de adepti ai religiei Musulmane si Luterane. De asemenea, mai mult de 1% din populatia orasului au declarat in urma unui studiu de piata facut recent, ca nu cred in existenta lui Dumnezeu.
Bucataria traditionala in Jokkmokk
In aceasta regiune a Suediei, se consuma foarte multa carne de vita si de pui. Din acestea se fac fripturi, ciorbe, tocanite si salate de vara cu legume proaspete. De asemenea, in restaurante puteti degusta delicatese preparate din carne de reni sau elani.
Painea de secara este inlocuita cu cea de grau iar ca aperitiv gospodinele pun pe masa salamuri crude, bruschete facute din felii de rosii unse cu usturoi si paine prajita. In fiecare dimineata se mananca lapte proaspat cu cereale de grau. Ca dulciuri se consuma in general tortul de mere si de fructe confiate, briose cu ciocolata sau cartofi, clatite umplute cu gemuri si dulceturi facute in casa si gogosi cu Finetti. De asemenea, in zilele de sarbatoare si duminica, gospodinele pregatesc o prajitura cu crema care se serveste cu iaurt.
Magazine si piete in Jokkmokk
Cea mai mare piata din acest oras este Piata Principala Jokkmokk, fiind cunoscuta de catre localnici si sub denumirea de Piata Sami. In prima zi de joi a lunii februarie aici este locul unde se aduna mii de oameni pentru a participa la concerte si expozitii temporale. Piata Sami este deschisa atat in timpul anotimpului cald, cat si in anotimpul rece. Cladirea pietei se imparte in doua sectoare, unul care se deschide vara sau cand timpul este frumos si altul care se deschide iarna sau in zilele ploioase. Piata de vara este deschisa in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri incepand cu orele 7 ale diminetii pana la orele 19 ale serii si in zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica incepand cu orele 8 ale diminetii pana la orele 18 ale serii. Piata de iarna se deschide de luni pana vineri incepand cu orele 7 ale diminetii pana la orele 17 ale dupa amiezii si in zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 14 ale dupa amiezii. Intrarea este libera pentru toata lumea si de aici puteti achizitiona in functie de sezon, fructe si legume proaspete, produse lactate si de carmangerie, gemuri si dulceturi, preparate culinare afumate traditional, muraturi, faguri si miere de albine, vin si tuica de casa, produse artizanale si de uz casnic, cd-uri cu muzica suedeza si bijuterii lucrate manual.
Persoanele care au o viata de noapte activa vor gasi in centrul nou al orasului multe restaurante, cluburi de noapte, un magazin alimentar cu program de functionare non stop si cateva localuri karaoke. De asemenea, pe toate strazile principale o sa gasiti magazine cu articole de imbracaminte create de designeri vestimentari cunoscuti in lumea intreaga, florarii, baruri, librarii si taverne. In locurile unde sunt amplasate obiective si atractii turistice o sa gasiti numeroase magazine de suveniruri.
Cel mai mare centru comercial din Jokkmokk este Ika Laponia. Acesta este situat in centrul orasului, in fata pietei Sami. Cladirea prezinta un stil arhitectural modern, se inalta pe 3 etaje si are o parcare supraetajata supravegheata video. De la primul nivel puteti cumpara articole vestimentare si de incaltaminte, bijuterii si ceasuri de lux, precum si cosmetice. La al doilea etaj se gaseste o librarie si un magazin alimentar iar ultimul nivel este impartit in doua pavilioane care includ un spatiu special de joaca pentru cei mici, cateva standuri fast food, un cinematograf clasic si o cafenea cu spatiu amenajat pentru fumatori. Mall-ul este deschis vizitatorilor tot anul, in fiecare zi a saptamanii de luni pana vineri programul incepe cu orele 8 ale diminetii pana la orele 20 ale serii. In zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica, programul incepe cu orele 10 ale diminetii pana la orele 22 ale serii.
Posibilitati de cazare in Jokkmokk
Turistii care viziteza aceasta asezare urbana vor avea de unde alege in privinta unitatilor de cazare. Din centrul orasului, de la hoteluri de lux si hosteluri, pana la la periferie, la vile si pensiuni turistice ale localnicilor, aveti posibilitatea sa alegeti o unitate de cazare dupa standardele dumneavoastra.
Cele mai cunoscute unitati de cazare din Jokkmokk sunt Kvikkjokk Basecamp, Continental Hotel, Ambsador Hostel, Jokkmokk Pension, Vuollerim Hotel, Porjus Hostel, si Camping Swedish. Camerele sunt dotate cu aparat de aer conditionat, frigider, televizor prin satelit, seif, telefon si minibar. In general, pretul de cazare la hotelurile din Jokkmokk variaza intre 40 si 60 de euro camera dubla pe noapte, echivalentul a aproximativ 400 si 600 de coroane suedeze. In cazul in care doriti sa va cazati la una dintre vilele turistice ale localnicilor, veti beneficia de acelasi lux si de aceiasi ospitalitate insa la preturi mult mai mici. In plus, aici veti avea ocazia sa degustati preparate culinare traditionale regiunii pregatite de bucatari profesionisti. In general, pretul de cazare la aceste pensiuni variaza intre 20 si 40 de euro camera dubla pe noapte, echivalentul a aproximativ 200 si 400 de coroane suedeze. Turistii care vor sa campeze cu rulota sau cortul, gasesc in Jokkmokk doua campinguri amenajate de catre municipalitatea orasului. Acestea dispun de parcare supravegheata video, dusuri, un magazin alimentar cu program de functionare non stop. Rulotele prezinta bucatarie complet echipata, televizor prin satelit, internet la reteaua wireless si dusuri. Pretul de inchiriere al unui cort de 5 persoane este de 10 euro pe noapte, echivalentul a aproximativ 100 de coroane suedeze iar cel al unei rulote familiare este de 20 de euro pe noapte, echivalentul a aproape 200 de coroane. La aceste costuri se mai adauga si taxa de stationare. Aceasta se plateste o singura data pe toata perioada sejurului si este in valoare de 25 de euro de persoana, echivalentul a aproximativ 250 de coroane suedeze. Turistii care vin in dotare cu rulota sau cortul personal, nu vor mai fi nevoiti sa plateasca decat taxa de campare.
In campinguri nu aveti voie cu animale de companie, sa aruncati deseurile in rauri, sa aprindeti focul in alte locuri decat in cele semnalizate sau sa parcati autoturismul pe spatiile verzi.