Cum se ajunge in Jokkmokk

Calatoria cu avionul la Jokkmokk

Persoanele care vor sa calatoreasca pana la Jokkmokk pe cale aeriana, pot lua avionul de la Aeroportul International Otopeni din Bucuresti cu escala la Aeroportul International de la Budapesta, iar aterizare are loc in Aeroportul Gallivare, ce este amplasat la 70 de kilometri de oras. De la aeroport pana in centrul orasului faceti aproximativ o ora, cu unul dintre autobuzele care fac legatura cu orasul si care circula din ora in ora

Pretul biletului de avion de la Bucuresti pana la Budapesta variaza intre 200 si 400 de euro de persoana, in functie de data rezervarii, clasa la care zburati (Low Cost sau Business), sau compania aeriana cu care calatoriti. Pretul tichetului de calatorie de la Budapesta pana la Aeroportul Gallivare este de 100 de euro de persoana iar costul biletului de autobuz de aici pana la Jokkmokk este de 50 de euro de persoana, echivalentul a aproximativ 500 de coroane suedeze.

Calatoria cu trenul la Jokkmokk

In cazul in care doriti sa calatoriti din Romania pana la Jokkmokk pe cale feroviara, puteti lua trenul care pleaca la orele 24 ale noptii de la Gara de Nord din Bucuresti, cu capat de linie la Gara din Budapesta. De aici luati trenul spre Stockholm care opreste si la Jokkmokk. Calatoria va dura aproximativ o zi si jumatate, depinzand in mare parte de cat de mult timp sunteti retinuti la frontiera.

Pretul biletului de tren de la Bucuresti pana la Budapesta variaza intre 100 si 200 de euro de persoana, iar pretul tichetului de calatorie de la Budapesta pana la Jokkmokk este de 50 de euro de persoana.

Calatoria cu autoturismul la Jokkmokk

Turistii din Romania care vor sa calatoreasca pana la Jokkmokk cu propriul mijloc de transport sau cu autocarele care fac frecvent excursii organizate spre aceasta destinatie, trebuie mai intai sa se intereseze care este cel mai bun traseu rutier de urmat. Distanta dintre Bucuresti si Jokkmokk este de aproximativ 2800 de kilometri in functie de ruta pe care o parcurgeti iar durata drumului este de o zi si douazeci de ore.

In general, soferii de autocare din Romania care fac saptamanal acest drum opteaza pentru traseul: Bucuresti – Budapesta – Bratislava – Kombenhavn – Gallivare – Jokkmokk. La frontiera suedeza puteti trece cu pasaportul sau cartea de identitate, viza nefiind necesara. De asemenea, va trebui sa prezentati Cartea Verde a autoturismului cu care calatoriti si asigurarea medicala, ambele valabile cel putin inca sase luni de zile de la intrarea in tara. In cazul in care sunteti insotiti de animale de companie, acestea trebuie sa aiba carnetul de sanatate vizat la zi si pasaportul. Cand intrati pe teritoriul acestei tari nu uitati sa va cumparati vigneta, politia suedeza oprind aproape toate autoturismele care prezinta numere de inmatriculare straine. In cazul unui control de rutina amanuntit, in masina trebuie sa aveti trusa de prim ajutor, rezerva, piese si scule de schimb, vesta si triunghiul reflectorizant, precum si stingatorul de incendii.

In localitatile din Suedia, nu aveti voie sa claxonati sau sa depasiti limita maxima de viteza admisa. De asemenea, luminile de intalnire sunt obligatorii pe timp de zi, indiferent de conditiile de mediu. Cauciucurile de iarna trebuie detinute din luna noiembrie pana in luna februarie, altfel riscati sa primiti amenzi sau sa ramaneti inzapeziti. Centura de siguranta este obligatorie atat pentru pasagerii de pe scaunele din fata, cat si de catre cei care stau pe bancheta din spate. Copiii cu varsta de pana la 12 ani nu au voie sa stea in fata si nici pe atasul motocicletelor. De asemenea, daca calatoriti in Suedia cu acest mijloc de transport, trebuie sa aveti casca si echipamentul de protectie. Parcatul ilegal este interzis si este pedepsit dupa caz, cu amenda, blocarea rotilor sau ridicarea masinii. In aceasta tara este considerata o infractiune grava detinerea si folosirea aparatelor radar si antiradar, pedepsindu-se cu inchisoarea si confiscarea lor. De altfel, este interzisa circulatia autoturismelor pe drumurile publice de catre persoanele care sunt sub influenta bauturilor alcoolice sau a stupefiantelor, limita maxima de alcool admis in sange fiind de 0%.