Despre Helsingborg
La granita cu Danemarca, pe coasta de vest a regiunii Skane, descoperim unul dintre cele mai pitoresti orase din Suedia, Helsingborg. In trecut, asezarea urbana avea alta denumire, si anume Helsingborg, nume dat de catre danezi. Denumirea sub care se gaseste astazi a fost data de catre suedezi, dupa ce au cucerit orasul.
Istoria spune ca aceasta este una dintre cele mai vechi asezari din tara, datand din secolul al XI-lea, mai exact din anul 1085. Initial, a fost ocupat de catre Danemarca, datorita pozitiei sale geografice. In secolul al XV-lea, danezii au introdus o taxa, numita Duty Sunet. Aceasta presupunea ca toate navele comerciale care trec prin stramtoarea dintre Elsinore si Helsingborg sa plateasca o taxa navala. In acele timpuri, aceasta taxa a fost unul dintre principalele venituri. In anul 1657, a inceput razboiul dintre trupele daneze si cele suedeze, iar in urma Tratatului de la Roksilde, Danemarca a fost obligata sa cedeze teritoriul de sud din Peninsula Scandinava trupelor suedeze. In acelasi an, Helsingborg a devenit oras al Suediei. In data de 5 martie 1658, toata regiunea era stapanita de catre Regele Gustav Carol al X-lea al Suediei. Din cauza ca aceasta asezare urbana este amplasata la granita cu Danemarca, au aparut intotdeauna probleme. Poporul danez a incercat de mai multe ori sa recastige acest teritoriu, insa de fiecare data, fara succes. De-a lungul timpului, orasul a trecut prin multiple incercari, precum Razboaiele Mondiale, Batalia de la Helsingborg si multe alte conflicte, fapte care au dus la recontructia orasului de cateva ori. Cu toate acestea, centrul vechi al orasului nu a fost renovat, acesta fiind recunoscut in anul 2004 de catre Unesco drept un sit arheologic de importanta majora pentru Suedia. De la mijlocul secolului al XIX-lea si pana in zilele noastre, Helsingborg s-a aflat intr-o continua crestere a populatiei.
Turistii care viziteaza aceasta destinatie din Suedia, vor descoperi numeroase obiective si atractii turistice. Unele dintre acestea sunt: Portul de Nord pentru Iahturi, Plaja Tropicala, Biserica Sfanta Maria, izvorul termal de apa minerala Ramlosa, Turnul Medieval Karnen si Biserica Sfantul Nicolae. De-a lungul timpului, in acest oras s-au nascut si au trait numeroase personalitati notabile pentru Suedia, precum muzicianul Osten Warnerbring, rockerul Anette Olzon, jucatorul de fotbal Roland Nilsson, jucatorul de golf Mikael Lundberg, atletul Johann Wisaman si trupa metal Soilwork.
Cea mai importanta sarbatoare din Helsingborg este Festivalul International de Folclor. Acesta se desfasoara anual in luna iulie si tine doua saptamani, in fiecare duminica seara organizandu-se karaoke.
O data pe an, cand in oras se sarbatoreste Noaptea Muzeelor, intrarea este libera pentru toata lumea si programul de functionare al tuturor muzeelor si atractiilor turistice este non stop.
Cu doua saptamani inainte de inceperea anotimpului rece, in oras, se organizeaza Targul Traditional de Craciun. De aici puteti cumpara suveniruri, brazi artificiali si naturali, ornamente si alte decoratii de Craciun.
Festivalul Zilele Orasului se desfasoara la sfarsitul lunii aprilie a fiecarui an. Petrecerea aduce pe scena din centrul orasului cantareti de etnie nationala si internationala, incheindu-se cu un foc impresionant de artificii.