Informatii utile Halmstad

Date generale


Moneda: Gulden neerlandez antilez (ANG)
Limba oficiala: Suedeza
Fus orar: GMT 01:00

Halmstad este recunoscuta pentru


puncte de interes
arhitectura
cladiri istorice
cladiri istorice
cultura
istorie

Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Halmstad

Halmstad este predominat de o clima temperat continentala. Cea mai fierbinte luna a anului este iulie, iar cea mai geroasa este luna ianuarie.

Temperaturi medii lunare in Halmstad, Suedia

Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale, insa ploua destul de mult, asa ca nu uitati sa va puneti in bagaje si umbrela. Vara este arzatoare, iar iarna ninge din abundenta, este foarte frig si ploua, inghetand frecvent.

Limba oficiala

Majoritatea locuitorilor din acest oras vorbesc limba suedeza. La periferii si in centru, o sa descoperiti si cateva familii care vorbesc limba finlandeza. In restaurante, magazine si hoteluri, angajatii vorbesc foarte bine limba engleza, cea franceza nefiindu-le prea cunoscuta.

Modalitati de plata in Halmstad

Moneda oficiala a tarii este coroana suedeza, un euro fiind echivalentul a aproximativ 10 coroane. In Halmstad, o sa gasiti numeroase case de schimb valutar si banci, unde va puteti schimba banii, acest lucru putand sa-l faceti si la benzinariile de la periferia orasului, care au program de functionare non stop.

Majoritatea bancilor si caselor de schimb valutar din oras sunt inchise duminica si in zilele de sarbatoare. De luni pana vineri sunt deschise incepand de la orele pana la orele 18, iar sambata, incepand cu orele 10 pana la orele 16. In restaurante, magazine si hoteluri se poate plati atat cash, cat si cu cardul, precum si cu ajutorul cecurilor de calatorie. Cartile de credit acceptate in Halmstad sunt Master Card, Euro Card, American Express si Visa Gold Electron.

Etnii si religii in Halmstad

Mai mult de jumatate din localnici sunt de etnie sudeza. Celelalte persoane sunt de etnie finlandeza si estoniana.

Principalele religii din oras sunt crestinismul si islamismul. Cei mai multi locuitori sunt adepti ai religiei ortodoxe. Cei care locuiesc in centrul vechi si la periferii, sunt persoane de religie musulmana. De asemenea, in urma unui studiu de piata facut recent in privinta religiilor, mai mult de 2% din localnici au declarat ca nu cred in Dumnezeu, fiind atei.

Bucataria traditionala in Halmstad

Fiind un oras port, mancarea traditionala din aceasta zona se bazeaza, in special, pe carnea de peste. Aceasta se face marinata, la saramura sau pe gratar, fiind servita cu lamaie sau cu otet. Ca prim fel de mancare, se consuma borsul de peste. In locul painii de grau, se prefera cea de porumb sau de secara. Carnea de porc se gateste doar in zilele de sarbatoare, iar cea de pui se adauga de obicei la salatele pentru regim.

Ca si dulciuri, gospodinele prepara cel mai mult clatitele umplute cu gemuri si dulceturi facute in casa, briose cu unt, gogosi si torturi din fructe confiate, cu multa smantana facuta in casa. Ca aperitiv, se serveste salam crud, branzeturi proaspete, iar copiii mananca dimineata lapte cu cereale.

In timpul anotimpului cald, se consuma cantitati foarte mari de bere, iar apa de la robinet este inlocuita cu cea carbogazoasa. Iarna se bea votca si vin de casa, dar si sirop natural, pus la beci din timpul verii.

Magazine si piete in Halmstad

Cea mai mare piata din Halmstad este Piata Gardsbutiker, care este amplasata in centrul orasului. Aceasta este impartita in doua sectoare, unul descoperit, care se deschide in timpul anotimpului cald, si unul acoperit, care functioneaza in anotimul rece si in zilele ploioase. Piata de Vara este deschisa vizitatorilor in fiecare zi a saptamanii, de la 8 la 19, iar in zilele de sarbatoare legala si in weekend, de la 9 pana la 17. Piata de Iarna este deschisa de saptamanal de la 7 pana la 16, iar in zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica, incepand cu 8, pana la 13. De aici, puteti cumpara, in functie de sezon, fructe si legume proaspete, produse de carmangerie si lactate, articole vestimentare si de uz casnic, vin si tuica de casa, faguri si miere de albine, produse artizanale, cd-uri cu muzica suedeza traditionala si bijuterii lucrate manual.

Persoanele care au o viata de noapte activa, vor gasi in centrul nou al orasului trei cluburi de noapte si multe baruri, restaurante si taverne, care au program de functionare non stop. In locurile unde sunt amplasate obiective si atractii turistice, se afla numeroase magazine de suveniruri, de unde puteti cumpara obiecte pentru cei dragi.

Cel mai mare centru comercial din Halmstad este St John Town Center Mall. Acesta este deschis vizitatorilor pe parcursul intregului an, de luni pana vineri, de la 9 la 19, si in zilele de sarbatoare legala si in weekend, incepand cu ora 10, pana la 20. Cladirea se inalta pe trei etaje si are o parcare subterana, supravegheata video. La primul etaj, veti gasi articole vestimentare create de designeri cunoscuti, parfumuri scumpe si bijuterii de lux. La al doilea nivel, se gaseste unul dintre cele mai mari supermarketuri din oras, iar la al treilea etaj, este amenajat un spatiu de joaca pentru cei mici, o cafenea cu spatiu pentru fumatori si o librarie. De asemenea, intr-un sector separat, se afla un cinematograf clasic si unul 3D, cateva standuri cu produse fast food nationale si internationale, o sala cu jocuri video si una de golf.

Majoritatea celorlalte magazine din oras isi deschid programul in fiecare zi a saptamanii exceptand zilele de duminica si de sarbatoare le gala, de la 9 la 20, iar sambata, de la ora 8 pana la ora 18.