Despre Halmstad
Aproape de orasul Nissan, pe coasta de vest a Suediei, descoperim una dintre cele mai frumoase asezari urbane din aceasta tara. Istoria spune ca Halmstad dateaza inca din timpul Regatului Danez, fiind recunoscut ca oras in secolul al XIV-lea, mai exact in anul 1307. Asezarea mai este cunoscuta, de catre localnici, sub denumirea de Capitala Golfului din Suedia.
In anul 1320, Halmstad s-a mutat unde astazi se gaseste centrul orasului. In acelasi an, s-a construit si prima manastire din oras, urmand ca, in secolul al XV-lea, sa se ridice si prima biserica inchinata Sfantului Apostol Nicolae.
De-a lungul timpului, acest oras a trecut prin nenumarate catastrofe naturale, dar si prin alte evenimente care au distrus o mare parte dintre cladirile sale, precum cele doua Razboaie Mondiale, doua incendii devastatoare, multe batalii, asedii si ocupatii de catre trupele suedeze, fapt care a dus implicit la reconstructia acestuia de cateva ori. In timpul anilor 1400 si 1520, Suedia, Danemarca si Norvegia s-au unit, formand Uniunea Kalmar. Atunci, Halmstad a fost numit Regele Uniunii. La sfarsitul secolului al XVI-lea, toata regiunea era sub conducerea regelui danez Christian al IV-lea. Acesta a ordonat construirea primei fortificatii in Halmstad. In anul 1619, conducatorul s-a intalnit cu regele Suediei Gustav Adolf al II-lea in Castel. Acestia au sarbatorit o saptamana plata integrala a Rascumpararii Alvsborg, iar in luna august a aceluiasi an, Halmstad a fost distrus in urma unui incendiu. In anul 1645, cand s-a proclamat Tratatul de la Bromserbo, s-a declarat pacea intre tari si orasul a intrat sub dominatia Suediei timp de 30 de ani. In anul 1645, dominatia Regatului Danez asupra acestei asezari urbane s-a incheiat, iar in anul 1676, Suedia a castigat conflictul impotriva Danemarcei, in Batalia de la Fyllebro.
In trecut,cei mai multi locuitori isi castigau existenta din pescuit, agricultura sau vanat. In zilele noastre, Halmstad este unul dintre cele mai importante porturi din tara. Cei mai tineri lucreaza in fabricile de construire a navelor, in timp ce localnicii mai in varsta muncesc propriile terenuri.
Aceasta asezare urbana este din ce in ce mai cautata de turisti datorita plajei sale de 7 kilometri lungime, unde se poate face ski nautic sau windsurf. Tocmai de aceea, in ultimii ani, tot mai multi localnici isi desfasoara activitatea in domeniul turismului.
Turistii care viziteaza acest oras port vor descoperi numeroase obiective si atractii turistice de importanta majora pentru Suedia. Unele dintre acestea sunt Parcul Halmstad, Centrul Vechi, Biserica Sfantul Nikolai, Biserica Turn, Sculptura lui Picasso, Castelul Halmstad, Corabia din fata Castelului, Sculpturile Fantana, Europa si Taurul, Poarta de Nord, ruinele bisericii Ovraby si Plaja de Est. De-a lungul timpului, aici s-au nascut si au trait numeroase personalitati notabile pentru tara, precum ciclista Susanne Ljungskog, jucatoarea de handbal Ola Lindgren, autorul Sven Nordqvist, jucatorul de golf profesionist Fredrik Andresson Hed si politicianul fost ministru de Finante, Ernsst Wigffors.
Cea mai importanta sarbatoare din aceasta regiune este Festivalul de Strada din Halmstad. Acesta se desfasoara anual, in luna august, si pe toate strazile din oras se aud tobe, muzicieni care canta la instrumente muzicale si se organizeaza carnavaluri cu teme diferite.
O data pe an, in luna iulie, in Halmstad se sarbatoreste Noaptea Muzeelor. Atunci, toata lumea are intrare libera, iar programul de functionare al muzeelor este non stop.
La sfarsitul lunii august, locuitorii de aici sarbatoresc Zilele Orasului. Petrecerea tine 3 zile si se incheie cu un foc impresionant de artificii.
In luna octombrie a fiecarui an, in piata centrala din aceasta asezare urbana, se organizeaza Festivalul de Trei Nopti de Muzica Rock. Acesta aduna atat interpreti de muzica rock din tara, cat si din strainatate.
Targul Traditional de Craciun se sarbatoreste cu doua saptamani inainte de sarbatorile de iarna, iar de aici puteti cumpara brazi naturali sau artificiali, cadouri si diferite ornamente de Craciun.