Date generale
Falun este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa mergeti in vacanta in Falun
Acest oras este predominat de o clima continentala subarctica. Cea mai friguroasa luna din an este ianuarie si cea mai calduroasa este luna iulie. Iarna este cel mai lung sezon din an, durand de la mijlocul lunii noiembrie pana la sfarsitul lunii aprilie.
Primavara si toamna, temperaturile sunt putin mai scazute decat la noi si ploua mult, asa ca nu uitati sa va imbracati gros si sa va puneti in bagaje umbrela. Vara este foarte fierbinte, iar iarna temperaturile sunt foarte scazute, ploua si ninge din abundenta. In cazul in care calatoriti la Falun in sezonul de iarna, echipati-va cauciucurile cu lanturi de zapada de la data de 1 noiembrie, altfel veti primi amenzi.
Limba oficiala
Majoritatea locuitorilor din aceasta regiune vorbesc limba suedeza. La periferii si in centrul orasului, se gasesc si cateva familii care vorbesc limba finlandeza sau estoniana. Din pacate, angajatii din hoteluri si magazine nu cunosc foarte bine limba franceza, insa engleza este des vorbita.
Modalitati de plata in Falun
In Falun se foloseste, ca si in restul tarii, Coroana Suedeza. Cursul valutar al acesteia este de 10 Coroane pentru un Euro. In acest oras exista numeroase banci si exchange-uri, unde puteti sa schimbati euro in coroane suedeze. De asemeni, puteti sa faceti acest lucru si in benzinarii, care gazduiesc bancomate.
In afara de duminica si sarbatorile legale, bancile din oras sunt deschise in fiecare zi a saptamanii. Programul lor incepe la ora 9 si se termina la 16, sambata acesta tinand doar pana la 14.
Cardurile bancare sau cecurile pot fi folosite in hotelurile, magazinele si restaurantele mari, aici fiind acceptati carti de credit internationale, precum Euro Card, Master Card, Visa Gold Electron si Maestro.
Etniile si religii din Falun
In timp ce majoritatea locuitorilor sunt de etnie suedeza, aici exista si cateva familii estoniene si finlandeze.
Principalele religii ce pot fi gasite in Falun sunt Crestinismul si Islamismul. 40% din populatie este formata din persoane de religie Ortodoxa, 30% de cele de religie Catolica si procentajul ramas este reprezentat de Musulmani. De asemenea, mai mult de 2% dintre localnici au declarat ca sunt atei.
Bucataria traditionala in Falun
In Falun, mancarea traditionala este bazata pe carne afumata, marinata si foarte sarata. In timpul iernii, se consuma foarte multa mancare conservata. Localnicii prepara gemuri, dulceturi, muraturi si legume pentru sezonul rece. Painea de secara este inlocuita cu painea de grau si, ca aperitiv, se consuma multa paine prajita cu ceai. In bucataria suedeza, pe primul loc, sunt preparatele din peste. Acestea se consuma marinate sau la gratar si sunt stropite cu multa lamaie. Painea se consuma cu lapte acru sau dulce.
Smantana, salamul crud si laptele proaspat sunt nelipsite de pe mesele localnicilor, precum si branzeturile. La capitolul dulciuri, gospodinele prepara briose cu sofran, budinca cu branza dulce de casa, tort cu fructe confiate, prajituri de casa facute cu crema din gemuri si dulceturi, tarte cu cartofi si briose cu unt sau stafide.
Ca bautura, in timpul verii, localnicii consuma cantitati industriale de bere, apa minerala si suc de fructe preparat in casa. Iarna se bea foarte multa vodka si vin de casa.
Magazine si piete in Falun
Cea mai mare piata din Falun este Stora Torget. Aceasta este deschisa in ambele sezoane ale anului si prezinta doua pavilioane, unul acoperit si altul descoperit. Cel acoperit se deschide pe timpul iernii si cel descoperit vara. De aici, puteti cumpara preparate culinare traditionale, afumate, articole vestimentare si de artizanat, cd-uri cu muzica traditional suedeza, produse lactate si de carmangerie, produse de uz casnic, faguri si miere de albine, gemuri si dulceturi, vin si tuica de casa, flori naturale si artificiale, precum si bijuterii lucrate de mana. Piata este deschisa, in sezonul cald, in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, de la 8 la 20, si in zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica, de la 9 la 18. Iarna, piata se deschide in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, intre 7 si 17, si in zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica, intre 9 si 14. Intrarea este libera pentru toata lumea.
In locurile unde sunt amplasate obiective si atractii turistice, se gasesc multe magazine de suveniruri, de unde le puteti cumpara celor dragi cadouri. De asemenea, in oras se mai gasesc multe magazine cu articole vestimentare create de catre designeri cunoscuti in lumea intreaga. Persoanele care au o viata de noapte activa vor descoperi in centrul orasului cateva cluburi de noapte, localuri karaoke si restaurante cu program de functionare non stop.
Cel mai mare magazin din Falun este amplasat in centrul orasului si se numeste Dalarnas Hemslojd. Cladirea se inalta pe doua etaje, despartite de lifturi si scari rulante, si prezinta o parcare subterana supravegheata video. De la primul etaj, puteti cumpara articole vestimentare si de artizanat, suveniruri, parfumuri, bijuterii scumpe si cartele telefonice. Al doilea etaj este impartit in doua si cuprinde un spatiu special amenajat pentru cei mici si o cafenea, un lant de produse fast food, o sala de cinema si una de bowling. Centrul comercial este deschis in fiecare zi a saptamanii, intre 9 si 20, si in zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica, intre 10 si 21. O data pe an, cand in oras se sarbatoreste Noaptea Cumparaturilor, programul de functionare este non stop.
Majoritatea celorlalte magazine sunt inchise duminica si in zilele de sarbatoare legala, deschizandu-se in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, intre 8 si 20, si sambata intre 7 si 14.