Informatii utile Sudan

Date generale


Capitala: Khartoum
Moneda: Lira sudaneza (SDG)
Limba oficiala: Araba, Engleza
Fus orar: GMT 03:00
Religie: Musulmani (90.7%), Crestini (5.4%), Alte religii (3.9%)

Sudan este recunoscuta pentru


istorie
muzee
shopping
arhitectura
camping
cultura
gastronomie

Cand este indicat sa veniti in vacanta in Sudan

Chiar daca nu se situeaza in topul destinatiilor turistice cele mai cautate, Sudanul este o tara in care nu va veti plictisi. Iar daca va fixati vacanta in timpul sarbatorilor publice, veti avea ocazia sa cunoasteti traditiile si cultura unica a acestui popor. In acest sens, nu ratati ocazia de a participa la spectacolul de tobe si dans in cadrul procesiunii Sufi, un spectacol religios de incantatie asemenator celor practicate de calugarii dervisi, ce are loc in fiecare vineri, in Khatoum si Omandurm, la apusul soarelui.

Temperaturi medii lunare in Sudan

Si clima este un aspect de care trebuie sa tineti seama atunci cand va programati concediul aici, tara fiind recunoscuta pentru temperaturile toride. Sezonul ploios debuteaza in mai si dureaza pana in octombrie, iar furtunile de nisip sunt prezente in mod special, intre aprilie si septembrie. Ca regula generala, ideal ar fi sa va programati vacanta intre noiembrie si aprilie. Capitala poate fi vizitata intre decembrie si ianuarie, cand temperaturile se situeaza in jurul a 35°C, iar noptile devin mai usor de suportat, cu temperaturi de 21°C. La nivelul intregii tari, cele mai ploioase luni sunt iulie si august, iar cele mai calduroase sunt din mai pana in iunie, cand se ating constant 50°C, insotite de furtuni de nisip, ceea ce face aproape imposibil deplasarea dintr-un loc in altul.

Ce sa luati in bagaj

Odata ce v-ati decis sa va petreceti vacanta in Sudan, trebuie sa faceti cateva pregatiri necesare unui concediu reusit. In primul rand, trebuie sa va vaccinati impotriva malariei si a holerei. Pe de alta parte, din bagajul vostru nu trebuie sa lipseasca solutiile de protectie contra tantarilor, ochelarii de soare, creme de protectie solara cu factor UV ridicat, un filtru de apa, o trusa de prim ajutor, o lanterna (si baterii de rezerva), mai ales ca penele de curent sunt destul de frecvente. Cat priveste vestimentatia, Sudanul este o tara islamica, profund traditionala, motiv pentru care exista anumite restrictii privind imbracamintea, cel putin in randul femeilor. Femeile sudaneze se imbraca destul de modest, tinuta lor fiind de cele mai multe ori formata dintr-o rochie care le acopera intreg corpul, iar barbatii poarta o roba lunga, alba si turban (imama).

Puneti in bagaje doar bluze si camasi cu meneca lunga, rochii lungi care sa va acopere intreg corpul, esarfe si saluri, toate din materiale naturale, care sa va ajute sa suportati mai usor temperaturile ridicate. Barbatii pot uita de bermude si sorturi, si pot opta pentru camasile cu maneca lunga si pantalonii din bumbac. Alegeti sandale sau pantofi sport pentru plimbarile din zonele rurale. O harta detaliata a tarii se va dovedi utila, mai ales daca aveti in plan itinerarii pe cont propriu. Bineinteles, nu uitati camera foto si articolele de igiena personala.

Viza turistica pentru Sudan

Turistii romani care doresc sa-si petreaca vacanta in Sudan trebuie sa obtina viza de intrare de la Ambasada Republicii Sudan in Bucuresti. Aceasta se acorda cu o durata ce variaza intre 8 si 90 zile, in baza pasaportului cu o valabilitate de minimum 6 luni de la solicitarea vizei. O data sositi in Sudan, aveti la dispozitie 3 zile sa va inregistrati prezenta la Ministerul de Interne Sudanez, situat in apropierea Palatului prezidential din Khartoum. Pentru a obtine documentele necesare, trebuie sa aveti la voi doua fotografii tip pasaport. In general, hotelurile unde v-ati cazat sau agentia de turism care va organizeaza vacanta poate completa pentru dvs. formularele necesare. Neindeplinirea acestor formalitati va poate cauza multiple probleme, inclusiv refuzul autoritatilor de a va permite imbarcarea in avion pentru intoarcerea spre tara. De asemenea, turistii care doresc sa-si extinda itinerariile turistice in afara capitalei, au nevoie de obtinerea de la autoritatile locale a unui permis de calatorie, un proces destul de anevoios, daca intentionati sa-l obtineti in nume propriu, pentru a calatori in regiunea Darfur sau Kordofan. Permisul de calatorie se acorda mult mai rapid pentru calatoria in statele din nordul tarii.