Ghid turistic Somalia

Recomandat pentru: plaja, cultura, monumente, muzee, safari, shopping

Despre Somalia

Situata pe Coasta de est a Africii, la nord de Ecuator si marginita de Golful Aden si Oceanul Indian, in vest, Republica Federala a Somaliei, asa cum este denumita oficial, ocupa o suprafata teritoriala de 637.657 km² si numara aproximativ 10 milioane de locuitori. Impreuna cu Etiopia si Djibouti, formeaza regiunea cunoscuta sub numele de Cornul Africii. Zonele nordice ale tarii sunt traversate de fomatiuni deluroase, cu altitudini ce variaza intre 900 si 2100 m deasupra nivelului marii, in timp ce muntii Ogo si Carcar, cu varful Shimbiris, ce masoara 2416 m sunt cele mai importante formatiuni muntoase ale tarii. Partea centrala si sudica este dominata de campii intinse, iar fluviile Shebelle si Juba, ce izvorasc din Etiopia, traverseaza sudul tarii si se varsa in Oceanul Indian. Litoralul, lung de 3000 de km, este lipsit de golfuri si abunda in recife coraligene.

Istoria poporului somalez are o vechime de peste trei milenii, iar teritoriul tarii este mentionat pentru prima data in scriptele egiptene, cand regina Hatshepsut a trimis o flota formata din 5 nave, cu un echipaj de 250 de oameni pe „taramul mirodeniilor”, asa cum era cunoscuta tara in acele timpurile. Egiptenii intretineau un comert activ in zona si cumparau bijuterii, margele de sticla, mir, pene de strut si mirodenii dintre cele mai diverse. Intre secolele VII si IX, negustorii arabi au pus bazele unui comert intens, de-a lungul coastei somaleze.

Pentru europeni, Somalia era total necunoscuta pana la sosirea exploratorilor portughezi, care au debarcat pe litoral, in cautarea drumului spre Indii. Ei au denumit-o Terra Incongnita (Pamantul necunoscut). Astfel, portughezii au deschis drumul navigatorilor europeni spre Somalia. Englezii, italienii si francezii si-au manifestat intens controlul in zona, incepand cu secolul XIX.

In anul 1884, teritoriul somalez a fost impartit in cinci regiuni, astfel nordul era controlat de englezi, sudul de italieni, in timp ce francezii preluau coasta Djibouti si Ogaden din partea de vest. Primele forme nationale de lupta contra puterilor coloniale au debutat la inceputul secolului XIX si l-au avut drept lider pe Mad Mullah. Aceste confruntari militare au luat sfarsit abia cand Somalia si-a obtinut independenta (1960). Initial, s-a dorit formarea unui stat somalez consolidat, care sa reuneasca toate teritoriile locuite de populatiile somaleze. In anul 1969, odata cu preluarea puterii politice de catre Mohammed Siad Bare, seful Consiliului Revolutionar Suprem, tara isi schimba numele in Republica Democratica Somalia si este demarat un program de impunerea a unor politici de inspiratie comunista. Populatia somaleza, profund legata de valorile traditionale, nu raspunde favorabil la noua politica, ceea ce a dus la adancirea crizei interne, situatie ce a culminat cu izbucnirea unui razboi civil. Din pacate, aceasta situatie a afectat si stabilitatatea economica a tarii, Somalia numarandu-se astazi printre cele mai sarace state ale lumii, unde speranta de viata nu depaseste 49.23 ani pentru barbati si 51.76 ani pentru femei.

Somalia are economie bazata pe activitati agricole rudimentare si cresterea animalelor, desi poseda numeroase resurse minerale, insuficient exploatate, fier, cupru, cositor. In ultimii doi ani, tara a fost traversata de lungi perioade de seceta care au compromis recoltele. Turismul, un sector insuficient exploatat, mai ales din cauza conflictelor militare, incearca sa-i atraga pe turisti prin Parcurile Nationale Kismaayo si Hargeysa, dar si prin cele 10 rezervatii nationale, de o frumusete aparte.

Parcurile nationale sunt de departe cele mai frumoase zone ale tarii. In acest sens, Parcul National Kismayu este unul dintre cele mai importante pentru conservarea habitatului natural al unor specii precum lei, maimute, hiene si leoparzi. Las Geel este una dintre marile atractii turistice ale Somaliei si adaposteste cateva pesteri ai caror pereti contin picturi ce dateaza din perioada neolitica si astazi se fac eforturi pentru conservarea aceste mosteniri culturale unice.

Cel mai mare oras al tarii este capitala Mogadishu, oras situat un sudul tarii, pe costa Oceanului Indian. Cu o istorie veche ce coboara pana in secolul IX, este mentionat documentar in scrierile arabilor si devine centrul administrativ colonistilor italieni in anul 1906, iar din 1960, odata cu obtinerea indepedentei Somaliei, Mogadishu este desemnata capitala a tarii. Astazi, este centrul politic si economic al Somaliei, din pacate, profund devastata de conflictele militare ce s-au desfasurat pe durata a mai multor decenii.

La Mogadishu se afla una dintre cele mai frumoase constructii de inspiratie araba, Palatul Sultanului de Zanzibar, ce gazduieste astazi Muzeul National dar si Moscheea Giamaa, construita in secolul XIII. Piata Bakara din Mogadishu este una dintre cele mai vestite din Africa. Este un spatiu comercial unde somalezii isi expun marfa si unde va puteti testa talentul de negociatori. Puteti cumpara de la articole de imbracaminte la produse alimentare traditionale. Un loc de popas, pentru turistii sositi in Somalia este si Vechiu Oras Shanghai, recunoscut pentru cele mai frumoase peisaje, dar si ca pastrator al vechii arhitecturi somaleze. Nici plaja Sinbusi nu poate lipsi din itinerariul vostru, fiind siutata la 5 km distanta de localitatea Merca. In afara de peisajele pitoresti, plaja este ideala pentru a va petrece cateva zile de relaxare la soare.