Despre Piran
Pe coastele Marii Adriatice in Golful Piran, in sud-vestul Sloveniei, intalnim orasul Piran. Acesta se invecineaza cu Italia si Croatia si reprezinta un bogat patrimoniu cultural pentru Slovenia, oferind numeroase monumente istorice si arhitecturale si un imens muzeu in aer liber.
Orasul dateaza inca din anul 177. De-a lungul timpului, aici s-au stabilit triburile de iliri si celti, romani si slavi. Piranul, avand iesire la Marea Adriatica, din cauza locatiei de importanta strategica mare, a fost subiectul a numeroase conflicte armate. Cand romanii l-au cucerit, in zona Piran, principala activitate pe care o intreprindeau locuitorii era pescuitul. De asemenea, pe locul doi ca insemnatate era vanatoarea. Din secolul al VII-lea, Piran a intrat sub dominatia Imperiului Bizantin, devenind o puternica fortificatie din cadrul imperiului. Din secolul al XIII-lea pana in secolul al XVIII-lea, Piran a fost parte a Imperiului Venetian si, tocmai de aceea, orasul are mai mult influente italiene decat slovene.
In anul 1812 aici s-a purtat o batalie, cunoscuta in istorie sub numele de Lupta de la Pirano, intre navele britanice si cele franceze. Din momentul in care batalia s-a terminat, orasul a castigat in popularitate pe toate meridianele lumii, iar de atunci si pana astazi, Piranul a devenit una din atractiile majore ale Sloveniei, preferata de turisti.
Orasul dispune de un numar mare de piete, stradute inguste, monumente istorice si arhitecturale de mare importanta pentru tara, precum si numeroase magazine si restaurante. Printre cele mai importante obiective turistice din Piran, putem enumera: Piata Tartini, Catedrala Sfantului George, Statuia lui Giuseppe Tartini, Galeriile de pe Coasta etc. De asemenea, pe partea de est a orasului vom intalni o mica asezare turistica, numita Fiesa. Aceasta este conectata de Piran si turistii adora sa faca promenade pe plaja dintre cele doua orase.