Despre Ljubljana
Ljubljana este capitala Sloveniei, cea mai mare asezare urbana si cel mai important oras din punct de vedere cultural, istoric si arhitectural din intreaga tara. Orasul este situat in centrul Sloveniei si prezinta o multime de peisaje naturale, fiind inconjurata de Muntii Alpi si de bazinul Lujbljana. Se afla nu foarte departe de Budapesta, Zagreb, Belgrad sau Viena.
Denumirea capitalei tarii vine de la raul Lublianica. Legenda spune ca aici au debarcat Iason si argonautii sai, in cautarea lanii de aur. Acestia, dupa ce au gasit lana, intorcandu-se inapoi spre Grecia, s-au oprit intr-un loc din Ljubljana sa se odihneasca. Acolo se gasea o mlastina unde se odihnea un dragon care i-a atacat pe calatori si Ianos s-a luptat cu acesta pana l-a invins. Autenticitatea legendei grecesti o demonstreaza stema care reprezinta un dragon, de pe steagul orasului.
Orasul dateaza inca din anul 2000 I.Hr. Istoria spune ca vechii locuitori isi procurau hrana de toate zilele prin intermediul agriculturii, a pescuitului sau a vanatului. De-a lungul timpului, regiunea a fost populata de nenumarate popoare si triburi, printre acestea enumerandu-se ilirii, celtii, romanii, ostrogotii, lobarii si hunii. In anul 1797, Ljubljana a fost sub dominatia habsburgica iar in anul 1940 a fost asaltata de catre nazisti.
Asezarea urbana a deseori incercata de numeroase conflicte armate, catastrofale pentru monumentele culturale mai vechi. Cateva dintre aceste evenimente sunt cele Doua Razboaie Mondiale, ocupatiile naziste si fasciste, precum si un incendiu de proportii care a devastat Ljubljana in anul 1850.
Capitala Sloveniei prezinta turistilor o multime de monumente culturale, istorice si arhitecturale. Unele din cele mai vizitate obiective turistice din Ljubljana oras sunt: Castelul Ljubljana, Primaria Municipiului, Biserica Franciscana Buna Vestire, Catedrala Sfantul Nicolae, Turnul orasului, Casa Urbanc, Biserica Sfantul Petru si Biserica Sarba. Majoritatea cladirilor din oras au fost reconstruite in stilul arhitectural baroc, fiind aspectat de multe influente austriece.
Cel mai mare parc din capitala este Parcul Tivoli, proiectat in anul 1813, o atractie turistica care ofera vizitatorilor promenade lungi pe aleile marginite de sute de flori, care de care mai frumoase si mai colorate.
O multime de piete, magazine si restaurante impanzesc orasul, dandu-i acestuia un aspect de capitala moderna, in ciuda sutelor de monumente istorice, cu aspect medieval, pe care le cuprinde in special in jurul centrului istoric.