Informatii utile Slovenia

Date generale


Capitala: Ljubljana
Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Slovena
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Crestini (78.4%), Musulmani (3.6%), Alte religii (18%)

Slovenia este recunoscuta pentru


puncte de interes
situri religioase
arhitectura
istorie
cladiri istorice
arta
muzee

Limba oficiala in Slovenia

Limba oficiala care se vorbeste in aceasta tara este limba slovena. De asemenea, veti intalni multi locuitori ai acestei tari care vorbesc foarte bine limba slovaca, maghiara, germana sau engleza.

Cand este indicat sa vizitati Slovenia

Clima regiunii slovene este de tip mediteranean in sudul tarii, iar in restul acesteia intalnim o clima subcontinentala.

Temperaturi medii lunare in Slovenia

In sudul tarii, verile sunt fierbinti si iernile nu prea friguroase. In acelasi timp, vara este secetoasa, iar iarna este ploioasa. In restul Sloveniei se intalnesc veri caniculare si ierni mai putin friguroase, in schimb cu zapada din abundenta.

Religiile din Slovenia

Religia cu cea mai mare raspandire in aceasta tara este cea catolica. In Slovenia mai putem intalni si multi adepti ai religiilor islamice sau luterane. De asemenea, mai mult de 5% din populatia slovena nu si-au declarat religiile.

Etniile din Slovenia

Pe meleagurile Sloveniei putem intalni o multime de alte etnii decat cea slovena. Aici mai putem gasi persoane de etnie croata, sarba, maghiara si bosniaca.

Bucataria traditionala in Slovenia

Bucataria slovena este foarte variata, aici putandu-se gusta preparate culinare care de care mai ciudate si mai delicioase. Poporul sloven inclina spre a manca vegetarian, deoarece aici gasim destul de multe persoane de religie islamica, insa nici carnea nu este data la o parte din meniul slovenilor.

Cel mai cunoscut fel de mancare este supa. In aceasta tara, putem intalni peste 100 de feluri de supa. Supa care se prepara aici poate fi atat vegetariana, cat si din carne, in functie de pretentiile pe care le are fiecare persoana in parte. Supa de carne se gateste in special doar in zilele de duminica si de sarbatoare, cea vegetariana fiind consumata in restul zilelor. Carnea din care se prepara supele este, in general carne de vita si carne de pui.

Cea mai cunoscuta supa din Slovenia este cea denumita Aleluja. Supa vegetariana cea mai gatita este cea facuta din papadie. Slovenii gatesc din papadie o multime de alte salate, printre care cea mai cunoscuta este salata de cartofi.

Cele mai gatite preparate culinare traditionale din regiunea slovena sunt: Funsterc, Matevz, Minestra, Ricet, supa Vipava (o supa foarte acra), Prezganka (o supa facuta din faina, chimen si oua batute), Zganci (care este asemanator cu mamaliga noastra), supa de Kasa (preparata dintr-o cereala foarte cunoscuta si consumata de catre sloveni), Jetrnice (carnati facuti din ficat de pui sau de porc), Vampi (ciorba de burta de la noi) si Postri (un desert asemanator cu budinca de la noi).

Bauturile traditionale preparate si consumate de catre poporul sloven sunt: un foarte bun rachiu de cirese denumit la ei Cesnejevec, vinul Cviceka si Pinjenecul, un fel de bautura preparata din chefir.

Sarbatorile importante ale Sloveniei

Cea mai importanta sarbatoare a acestei tari este Ziua Independentei, care se sarbatoreste pe data de 26 decembrie. La aceasta data, toate orasele din Slovenia sunt aglomerate, populatia sarbatorind eliberarea Sloveniei din Iugoslavia, o multime de festivaluri fiind organizate in toata tara, precum si un carnaval.

8 februarie este a doua cea mai importanta data din an pentru poporul sloven, atunci sarbatorindu-se Ziua Culturii Slovene.

Ziua Nationala a acestei tari este la data de 25 iunie, iar la data de 27 aprilie se sarbatoreste Ziua Insurectiei.