Date generale
Slovacia este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa vizitati Slovacia
Clima Slovaciei este temperat-continentala, dar daca vreti sa va petreceti concediul in Slovacia iarna, trebuie sa stiti ca acest anotimp este foarte friguros, cu zapada din abundenta, fapt pentru care tot mai multi turisti vin pentru schi. De asemenea, si verile sunt racoroase, asa ca aveti grija sa va puneti in bagaje cat mai putine haine subtiri, daca intentionati sa plecati pe parcursul verii si neaparat o haina impermeabila de ploaie, deoarece vara este inorata si ploua destul de des.
Limba oficiala in Slovacia
Limba oficiala a tarii este slovaca, insa locuitorii tarii stiu foarte bine si limba engleza, maghiara, germana sau poloneza. In marile hoteluri si restaurante, se vorbeste limba engleza.
Etniile din Slovacia
In Slovacia, aproximativ 80% din populatie este formata din slovaci. Alaturi de acestia convietuiesc si unguri, tigani, germani, cehi si polonezi.
Religiile din Slovacia
Tara dispune de mai multi credinciosi de religie catolica decat ortodoxa, romano-catolicii fiind in procentaj de aproximativ 70 %, luteranii in procentaj de aproximativ 7 % iar restul sunt greco-catolici, reformati si ortodocsi.
Moneda oficiala in Slovacia
Pana de curand, moneda oficiala a Slovaciei era Coroana Slovaca, 37 de SKK fiind aproximativ echivalentul a 1 euro. Acum, moneda oficiala a tarii este Euro, nepermitandu-se alte valute.
Mancarea si bautura traditionala in Slovacia
Bucataria traditionala a slovacilor este bazata preponderent pe carne, de aceea indiferent de ce masa veti alege, puteti fi sigur ca in compozitia mancarii va intra si carnea de porc, vita sau pui, pestele nefiind prea popular in zona.
Slovacia este renumita in lume datorita celebrilor coltunasi Bryndzove Halusky, facuti din cartofi fierti, care se servesc alaturi de branza din lapte de oaie.
Supa traditionala a Slovaciei este facuta din varza murata, carnati si ciuperci si se numeste Kapustnica. Cibulova este o alta supa renumita la ei, facuta din ceapa si carne afumata.
Ca si bautura, poporul slovac consuma bere si alte bauturi usoare, insa cel mai mult prefera vinul alb.
Daca sunteti vegetarian, mai putin veti intalni salatele vegetale organice care se gasesc la noi, carnea fiind in mare parte ingredientul principal la slovaci.
Sarbatorile importante ale Slovaciei
Poporul slovac pastreaza cu sfintenie obiceiurile vechi, avand o multitudine de sarbatori legale care ii simbolizeaza. Vom mentiona mai jos cele mai importante sarbatori si evenimente din Slovacia.
Pe 11 noiembrie se sarbatoreste ziua Sfantului Martin, atunci incepand si solstitiul de iarna.
La data de 25 niembrie, este ziua Sfintei Ecaterina, cand incepe si postul religios. De aceasta sarbatoare, slovacii se imbraca in zane, gnomi si vrajitori, asa ca daca nimeriti in perioada aceasta in Slovacia, veti avea o zi buna de carnaval cu traditii folclorice.
La data de 30 noiembrie, poporul slovac sarbatoreste ca si noi ziua Sfantului Andrei. Conform traditiei din Slovacia, fetele nemaritate pregatesc o haluska (un fel de placinta ca o galusca) sub care pun un biletel cu numele barbatului pe care il vor ca sot si merg in sat. Acolo, li se da baietilor placinta traditionala slovaca si fiecare isi impart intre ei biletele.
Cea mai importanta sarbatoare a Slovaciei este sarbatoarea Sfintei Lucia, care se sarbatoreste la data de 13 decembrie, o zi in care femeile se imbraca cu haine noi si foarte frumoase si fac vraji sa alunge spiritele rele din tara si stropesc casele cu aghiazma, busuioc si usturoi.
Pe data de 24 decembrie, se sarbatoreste Ajunul Craciunului, cand persoanele credincioase merg cu bucate la biserica sa fie sfintite. Conform traditiei, masa de Craciun trebuie sa fie plina de bucate diversificate, traditionalul porc de Craciun si usturoi din abundenta, pentru a alunga spiritele malefice in mijlocul iernii.
Expresii uzuale in limba slovaca
Daca vreti sa impresionati localnicii sarbi, atunci puteti invata macar unele din expresiile uzuale care se folosesc aici, acest lucru fiind de asemenea si foarte politicos. Cele mai importante expresii uzuale in Slovacia sunt:
Buna dimineata! – Dobre rano!
Buna ziua! – Dobry den!
Buna seara! – Dobry vecer!
La revedere! – Dovidenia!
Va rog! – Prosim ta!
Multumesc! – Dakuem vam!
In concluzie, daca doriti sa vizitati o tara plina de istorie, cu peisaje montane superbe si multe lacuri, atunci nu ezitati sa alegeti Slovacia ca urmatoarea destinatie de vacanta!
Magazine si piete in Slovacia
Din calatoria dumneavoastra in Slovacia, trebuie neaparat sa aduceti suveniruri si cadouri celor dragi. Magazine de suveniruri veti gasi aproape la tot pasul, mai ales pe stradutele centrale, in pasaje si in locurile unde se afla monumente istorice si arheologice simbolice pentru poporul slovac.
Ce trebui insa sa mai stiti, este ca magazinele vor fi deschise putin timp, majoritatea fiind deschise de la orele 9 dimineata, pana la orele 18 seara. Nu fac exceptie de la acest orar nici casele de schimb valutar.
Centre comerciale mari si mall-uri veti gasi aproape in fiecare oras, aici putand cumpara de la renumitele haine create de designeri celebri, pana la cele mai mici si spectaculoase lucruri la care va puteti astepta.
Preturile sunt medii, accesibile fiecarui buzunar, in functie de ce doriti sa achizitionati.