Despre Oban
Oban este un oras mic localizat in Scotia, Marea Britanie. In mod obisnuit, aici nu se afla mai mult de 8200 de persoane, insa in timpul sezonului turistic, acesta gazduieste peste 25.000. In apropiere se afla golful Oban, protejat de insula Kerrera si insula Mull. Un lucru bizar, de notat pentru micul oras scotian este limba, majoritatea oamenilor ce traiesc aici vorbind un dialect al vechilor limbi gaelice, cu putini vorbitori, raspanditi in intreaga lume.
Oban mai este numit si „Seafood Capital of Scotland”, adica Capitala Fructelor de Mare a Scotiei, gustoasele produse marine fiind gasite peste tot si preparate in cele mai imaginative moduri. Mancarea de aici este intotdeauna foarte buna, fie ca e vorba de o cina la restaurant sau cateva portii luate la pachet. Mai mult, exista preturi pentru toate tipurile de buget. Restauratele cu specific oceanic sunt foarte diverse si in general se gasesc in centrul orasului, oferind meniuri variate.
In ciuda marimii sale reduse, orasul are cateva obiective turistice foarte frumoase pe ati regreta daca nu le-ati vedea in trecerea voastra prin zona. Exista o multitudine de edificii religioase, cum ar fi catedrala St. Columba, biserica Kilmore, catedrala-biserica a St. John the Divine, de asemenea castele: Dunollie Castle, Dunstaffnage Castle si altele. Catedrala Sf. Columba este scaunul Episcopului Romano-Catolic al regiunii Argyll and the Isles si este biserica mama a aceleiasi episcopii. Are un design neo-gothic, arhitectul ce a proiectat-o fiind Sir Giles Gilbert Scott.
Oban este recunoscut si pentru bautura spirtoasa pe care o produce. Este gazda unei distilerii de whisky cu traditie, ce a fost construita in 1794, inainte ca orasul in sine sa existe, si dezvoltata ulterior. Astazi, este proprietatea firmei Diageo si nu produce aceasta bautura intr-o cantitate prea mare. O alta atractie a locului este casteul Dunollie, sau mica ruina ce a mai ramas din el. Din dreptul sau se poate vedea tot orasul, si cateva dintre insulele din imprejurimi. Ruina nu este o proprietate privata, neexistand pret pentru intrare sau ore de vizita, insa atrage destui turisti. Se presupune ca acesta dateaza din secolul XIII sau XV, dar nu se stie cu exactitate.
Cel de-al doilea castel din zona, ceva mai cunoscut si mai vizitat este Dunstaffnage, localizat la aproape 5 kilometri de orasul Oban. Dateaza inca din secolul XIII, fiind unul dintre cele mai vechi castele din Scotia. A apartinut initial al clanului MacDougall, dar a trecut si prin mainile clanului Campbell. Astazi, este proprietatea familiei regale, insa este deschis publicului.