Ghid turistic Saint Vincent Island

Despre Saint Vincent Island

Saint Vincent este cea mai mare insula din Saint Vincent si Grenadine. Este situata in sudul Marii Caraibilor, la 160 de km vest de Barbados, 120 de km nord de Grenada si 40 de km sud de St, Lucia. Cele mai importante orase de pe insula sunt capitala Kingstown, Layou, Barrouallie, Chateaubelair, Georgetown, Walliabou si Calliaqua.

Moneda de schimb folosita in Saint Vincent este Dolarul Caraibian Estic, notat EC$. Un dolar american este echivalentul a 2.70 EC$.

Insula Saint Vincent este deservita de Aeroportul E.T. Joshua, care poate fi accesat non-stop din Barbados, Grenada, Port of Spain, Puerto Rico si St. Lucia. Daca veti calatori catre Saint Vincent din Europa va trebui sa faceti o escala intr-una dintre destinatiile amintite anterior sau in Martinica si Trinidad. Din Europa puteti calatori cu una dintre companiile aeriene British Airways sau Air France, iar odata ajunsi la una dintre escale puteti efectua un zbor cu una dintre companiile aeriene LIAT, SVG Air, Grenadine Air Alliance, Trans Island Air, Executive Air si Mustique Airways. Un zbor catre Saint Vincent din Barbados dureaza 35 de minute, unul din Grenada dureaza 30 de minute, 45 de minute din Martinica, 20 de minute din St. Lucia si doua ore si jumatate din Puerto Rico.

O alta modalitate de a ajunge in Saint Vincent este folosirea unei ambarcatiuni. Porturile oficiale prin care se intra pe insula sunt in Kingstown, Chateaubelair si Walliabou.

Pe insula va puteti deplasa cu un taxi. Tarifele taxiurilor sunt reglementate de guvern, insa masinile nu au aparat de taxat. Pretul poate fi mai ridicat daca se efectueaza cursa noaptea sau dimineata foarte devreme. Puteti inchiria un taxi pentru a merge la atractiile turistice importante de pe insula. Veti plati 40-50 EC$ pe ora pentru o masina care transporta intre 2 si 4 calatori. Va recomandam firma Sam’s Taxi & Tours, ai carei soferi sunt prietenosi si va pot oferi detalii despre obiectivele turistice.

Puteti inchiria si o masina de la una dintre firmele care au sediul in apropierea aeroportului, precum Avis, Rent and Drive, David’s Auto Clinic sau Sunset Tours Moke & Jeep Rentals.

Si transportul public in comun este bine pus la punct pe insula. Autobuzele leaga majoritatea satelor si oraselor, iar terminalul se afla in piata de peste din Kingstown. Tarifele se incadreaza intre 1 si 10 EC$, in functie de destinatie.

In Saint Vincent veti intalni un peisaj minunat, cu munti vulcanici, cascade, recifuri magnifice de corali si un vulcan activ numit La Soufriere, care a erupt ultima data in anul 1979. Consecinta eruptiilor acestui vulcan este nisipul negru de pe plajele din Saint Vincent. Rezervati-va timp pentru a explora insula, deoarece are o frumusete surprinzatoare si unele locuri dramatice. Pentru tururi ghidate puteti apela la Sam’s Taxi sau la HazECO Tours. Cei interesati de excursiile pe mare, pentru vizionarea balenelor si a delfinilor, pot apela la sea Breeze Nature Tours sau la Fantasea Tours.

Dintre atractiile turistice de pe insula va recomandam Gradinile Botanice, localizate la marginea capitalei Kingstown. Aici se realizeaza conservarea si protejarea speciilor rare de plante inca de la infiintarea gradinilor, in anul 1765. In Gradinile Montreal, localizate in munti, deasupra Vaii Mesopotamia, veti gasi sol vulcanic fertil si o serie de specii de flori si plante exotice. Alte atractii mai sunt Parcul Walliabou, Parcul Black Point, Parcul Petroglifelor Layou, Cascadele Dark View, Cascada Trinity, Cascada Baleine, Fortul Charlotte, privelistile de la Lookout, Valea Mesopotamia, satul Youroumei, Catedrala Romano-Catolica si Catedrala Anglicana St. George.

Daca doriti sa faceti drumetii pe insula, va vom recomanda cateva trasee. Cariera de sare Owia este localizata in apropierea satului cu acelasi nume, pe coasta nord-estica a insulei. Drumul dureaza doua ore si jumatate cu autoturismul si este parcurs pe coasta pitoreasca din Saint Vincent. Acolo veti gasi o piscina naturala, inconjurata de culmi de lava. Valurile Atlanticului se lovesc de aceasta bariera de lava si apoi curg in cascada in piscina. Inconjurata de munti, aceasta zona este ideala pentru picnicuri, inot si snorkeling. Cariera este amenajata corespunzator pentru turisti, cu foisoare, un bar, grupuri sanitare, dusuri si o zona de joaca pentru copii.

O alta zona pe care o puteti vizita este poteca ce duce catre vulcanul Soufriere. Acest vulcan este unul dintre cele mai studiate din lume si se ridica la o inaltime de 4000 de metri. O plimbare catre vulcan va va duce catre un peisaj pitoresc, printre plantatii de bananieri si cocotieri, urmate de o zona acoperita de bambus si de copaci tropicali. Recomandam acest traseu celor care practica drumetii in mod regulat.

Un alt traseu care merita sa fie parcurs este Vermont Nature, din apropierea vaii Buccament, care duce pana la padurea tropicala. Daca parcurgeti aceasta ruta este posibil sa vedeti Papagalul de St. Vincent, o specie unica si protejata la nivel international, dar si alte specii interesante de animale.

Nici traseul Cumberland Nature nu este mai prejos. Acesta trece prin valea Cumberland si traverseaza o varietate de vegetatie tropicala, dar si terenuri agricole. Cele mai mari atractii ale acestui traseu sunt padurea tropicala si oportunitatea de a viziona pasari si alte animale salbatice.

Avem vesti bune si pentru pasionatii de scufundari. Saint Vincent este una dintre cele mai bune zone din lume pentru practicarea acestui sport, datorita diversitatii vietii marine, a topografiei si a recifurilor de corali neatinse. Este destinatia perfecta atat pentru scafandrii profesionisti, cat si pentru cei pasionati de fotografie subacvatica, dar si pentru incepatorii care vor sa-si perfectioneze tehnica. In apele din Saint Vincent veti intalni un paradis populat de pesti exotici, testoase, crustacee frumos sculptate, caluti de mare, corali magnifici si baracude curioase care se uita mirate la cei care fac scufundari. In nisipul alb de pe fundul apei se vor ascunde cele mai timide vietuitoare, sperand ca nu le-ati zarit, iar de dupa recifurile de corali veti fi priviti de rechinii doica somnorosi si inofensivi. Pentru o astfel de experienta, va sfatuim sa apelati la profesionisti, precum sunt cei de la Dive St Vincent sau Indigo Dive.

Pasionatii de shopping se vor bucura sa afle ca pe insula Saint Vincent vor gasi absolut toate tipurile de magazine, de la cele simple pana la cele sofisticate, care vand obiecte artizanale, carti, camere de fotografiat, binocluri, ceasuri, cristaluri, portelan chinezesc, bijuterii din aur si argint si tesaturi din bumbac 100% organic. Daca sunteti in cautare de un magazin tip duty-free va recomandam The Voyager.

In ceea ce priveste mancarea, gurmanzii vor fi cu siguranta placut surprinsi. La restaurantele din Saint Vincent se servesc specialitati din fructe de mare extrem de proaspete, iar stradutele sunt impanzite cu legume si fructe apetisante. Aveti la dispozitie o larga varietate de locuri in care puteti lua masa sau va puteti petrece timpul, de la tavernele cu rom de pe marginea drumului pana la cafenelele cochete si wine bar-uri, de la restaurantele casual la cele elegante, de la cele romantice si linistite pana la cele pline de viata, de la bucataria internationala pana la cea locala, Saint Vincent ofera o diversitate de restaurante din care puteti alege, inclusiv lanturi internationale de tip fast-food, precum Subway, KFC si Pizza Hut. In portiunea cuprinsa intre Villa Bay si Indian Bay veti gasi un amalgam de restaurante locale si internationale. Va recomandam sa incercati preparatele culinare traditionale callaloo, o supa savuroasa preparata dintr-o leguma care seamana cu spanacul si dovleac si roti, un fel de tortilla preparata din legume sotate, cartofi si carne.

Si amatorii de petreceri se vor simti in largul lor in Saint Vincent. Carnavalul, cunoscut sub numele de Vincy’s Mas, este evenimentul anului pe insula. Startul oficial se da la sfarsitul lunii mai, iar petrecerile se tin lant pana in luna iulie, culminand cu paradele stradale celebre in toata lumea, J’Ouvert si Mardi Gras. Va veti bucura de o celebrare spectaculoasa a muzicii, culorii si a vietii. In afara acestui carnaval mai exista si alte evenimente la care merita sa participati, precum competitiile Miss SVG, Miss Carival, Soca Monarch sau Junior Pan Fest.

Saint Vincent Island