Despre Samara (RU)
La confluenta raurilor Volga si Samara, in sud-vestul Rusiei, aproape de muntii Zhiguli, se gaseste al saselea oras ca marime din Federatia Rusa, Samara. Numele orasului provine de la raul care il strabate. Acesta este unul dintre cele mai vizitate orase din tara, datorita faptului ca, de-a lungul timpului, a devenit un important centru cultural si arhitectural al Rusiei.
Prima atestare documentara dateaza din anul 1357, de pe vremea lui Alexie, Mitropolitul Moscovei, cunoscut ca un prezicator al Rusiei. Legenda spune ca mitropolitul prezicea anumite evenimente pentru locurile pe care le strabatea, multe dintre ele adeverindu-se. Cand Alexei a ajuns in Samara, a prezis ca aici se va dezvolta unul dintre cele mai mari orase ale tarii si ca acesta nu va fi daramat niciodata. Pana ca localitatea sa primeasca statutul de oras, a fost locuita de catre pirati. Prima cladire care a fost construita aici este o cetate medievala, zidita in anul 1586, un important punct de frontiera, care proteja granitele de est a Rusiei de incursiunile nomazilor.
In timpul celor doua razboaie mondiale, orasul a fost unul dintre cele mai importante centre navale din tara, jucand rolul de poarta de intrare pentru anumite produse de import. In timpul revoltei taranesti condusa de Pugachyov si Stepan Razni, Samara este gazda revolutionarilor. Incepand din anul 1851, orasul a devenit un important centru economic si politic. Din secolul al XIX-lea, pana in secolul al XX-lea, in Samara s-au construit numeroase fabrici, precum cea de macaroane, de paine si a produselor de cofetarie.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in oras s-a construit un buncar al lui Stalin, care insa nu a fost folosit niciodata. Pana la sfarsitul razboiului, aproape toate familiile germane care au locuit pana atunci in zona au fost exilate in lagare de munca. La fabrica Progresul Samara, a fost construita prima nava care l-a dus in spatiu pe Iuri Gagarin. In timpul Uniunii Sovietice, orasul se numea Kuybyshev, abia in anul 1991 reprimindu-si numele de Samara.
De-a lungul timpului in Samara s-au ridicat o serie de cladiri impresionante, astazi obiective turistice, cele mai importante dintre acestea fiind: Teatrul de Opera si Balet, Sala Filarmonicii, Muzeul de Istorie Naturala, Gradina Zoologica, Circul Samara, Buncarul lui Stalin, Muzeul Alabin, Complexul de Apartamente Ladya, Centrul de Industrie Spatiala etc. In orasul Samara s-au nascut si au locuit multe persoane importante, dintre care putem aminti pe: nuvelistul Alexei Tolstoi si compozitorul Dmitri Sostakovici.