Date generale
Perm este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa vizitati orasul Perm
In orasul Perm se gaseste o clima continental umeda. Primavara si toamna sunt anotimpuri ploioase insa insorite, asa ca nu uitati sa va puneti in bagaje si umbrela, pentru a va apara atat de ploaie cat si de soare. In timpul anotimpului cald temperaturile sunt destul de ridicate si ploua foarte mult, cea mai fierbinte luna a anului fiind iulie si cea mai geroasa ianuarie. Pe timp de iarna temperaturile sunt foarte scazute, deseori ploua, ninge din abundenta si ingheata. In cazul in care calatoriti la Perm in timpul anotimpului rece, nu uitati sa va echipati anvelopele autoturismului cu lanturi de zapada.
Limba oficiala in Perm
Limba oficiala care se vorbeste aici este limba rusa. In oras se gasesc si locuitori care vorbesc limba ucraineana. In hoteluri si restaurante, angajatii vorbesc la perfectie limba engleza si germana.
Etniile din Perm
Majoritatea localnicilor din Perm sunt de origine ruseasca, insa in oras gasim si familii de etnie ucraineana sau tatara.
Religiile din Perm
Religia cu cea mai mare preponderenta in oras este cea ortodoxa. Cealalta parte a locuitorilor sunt adepti ai religiilor protestanta, musulmana si catolica.
Industria in Perm
Incepand din secolul al XX-lea in oras s-au construit numeroase fabrici, unele fiind active si in zilele noastre. In Perm este dezvoltata industria chimica, petrochimica si metalurgica. De asemenea, foarte multi locuitori ai orasului isi castiga existenta lucrand in fabricile de prelucrare a lemnului, a automobilelor, in rafinaria de ulei sau in cele de prelucrare a produselor alimentare.
Evenimente importante si sarbatori in orasul Perm
Orasul este cunoscut in lume datorita Festivalului Nopti Albe de la Perm, care se sarbatoreste in luna iunie a fiecarui an.
Targul Traditional de Craciun este organizat cu trei saptamani inainte de Craciun si de aici puteti sa va achizitionati brazi, ornamente pentru acestia si diferite cadouri.
In luna octombrie, in Perm se desfasoara Targul Traditional de Toamna, cu produse culinare traditionale rusesti. La acesta participa sute de oameni din oras si din regiunea care il inconjoara, acestia prezentand la vanzare fructe si legume proaspete, dulceturi si gemuri, miere de albine, carnati si cascaval afumat, votca si vin rosu rusesc, produse artizanale etc.
Zilele Orasului este cel mai important festival din zona, acesta tine trei zile si se organizeaza pe data de 12 iunie a fiecarui an. Atunci se tin concerte cu artisti de talie nationala si internationala, parade stradale, se aduc jucarii pentru cei mici, se instaleaza un cinematograf in aer liber si se incheie in ultima zi cu un impresionant foc de artificii.
In fiecare iarna in Parcul Gorkovo se organizeaza Festivalul de Sculptura pe Gheata, cand artisti din intreaga lume vin aici sa isi dezvolte imaginatia.
In data de 23 februarie in centrul orasului se sarbatoreste Ziua de Aparare a Patriei, iar in data de 9 mai, pe strazile orasului se organizeaza parade militare, sarbatorindu-se Ziua Victoriei.
O data pe an, in Perm se sarbatoreste Noaptea Muzeelor, cand intrarea este libera pentru toata lumea, iar programul de functionare al institutiilor este non-stop.
Bucataria traditionala in Perm
Preparatul culinar traditional al acestei zone este kaha, un fel de tocanita cu carne de oaie si sos de rosii. Gospodinele de aici pregatesc in fiecare zi de duminica ca fel principal de mancare rulada de pui, care se serveste cu salata de nuci. Carnea de porc nu este foarte apreciata in aceasta regiune a Rusiei, cea de vita fiind mai mult mai folosita. In ceea ce priveste, aici veti avea ocazia sa gustati borsul de fasole rosie cu bacon afumat, supa de legume si cea de pui.
Gospodinele prepara in zilele de sarbatoare gogosi cu branza sau din orez, renumitele blini, care sunt de fapt niste clatite rusesti, tortul din lapte de pasare cu cacao, precum si rulada de nuci. Painea de secara se consuma mai mult decat cea de grau, iar produsele de panificatie sunt printre preferintele locuitorilor din Perm.
Lichiorul de visine facut in casa se consuma pe timp de iarna, iar barbatii beau multa votca traditionala ruseasca. Vara se consuma cantitati mari de bere, iar apa este inlocuita cu sucurile naturale de fructe.
Magazine si piete in Perm
Orasul Perm este plin de piete, magazine, restaurante, hoteluri, taverne, terase pe timpul verii, cinematografe si multe alte atractii. Cea mai mare piata din Oras este Piata Rinoki. Aceasta este si cea mai veche piata din oras.
Cel mai vizitat loc de facut cumparaturi din Perm este bazarul, acesta fiind amplasat in centrul orasului. Aici veti gasi numeroase standuri, chioscuri si magazine si puteti cumpara haine, fructe, legume, lapte, carne, covoare, ochelari, cd-uri, unelte etc. Cel mai complex mall din oras este Centrul Comercial Univermag. Acesta poate fi gasit la intersectia strazilor Lenina si Prospekt Komsolmosky. Turistii care au o viata de noapte activa, vor gasi langa universitatea din centrul orasului cateva cluburi, cafenele si restaurante cu programul de functionare non-stop.