Date generale
Rusia este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa vizitati Rusia
Rusia are un climat continental si arctic. Deoarece aceasta tara se intinde pe o suprafata foarte mare de teren, clima este destul de diferita. In general, primavara si toamna ploua foarte des si temperaturile sunt mult mai scazute decat in Romania, asa ca nu uitati sa va luati umbrela in bagaje si haine mai groase. Pe timpul anotimpului rece temperaturile sunt extrem de scazute, ninge din abundenta si totul este inghetat. In cazul in care calatoriti in Rusia iarna, echipati-va foarte gros si nu uitati de lanturile de zapada pentru a nu primi amenda si pentru a nu ramane inzapeziti. Vara ploua destul de mult si temperaturile sunt extrem de ridicate, umbrela folosindu-va atat la adapostirea de ploaie, cat si de soare.
Limba oficiala in Rusia
Limba oficiala care se vorbeste in Federatia Rusa este limba rusa. Mai mult de 200 de milioane de persoane din populatia acestei tari vorbesc aceasta limba. La marginile tarii descoperim si multe persoane care vorbesc limba poloneza sau ucraineana. In hoteluri si marile magazine, angajatii si personalul hotelier vorbesc foarte bine limba engleza si limba germana.
Expresii uzuale in Rusia
Daca faceti o calatorie in Federatia Rusa, este de ajutor sa cunoasteti macar cateva dintre numeroasele expresii uzuale folosite aici. Cateva dintre acestea sunt:
Нет (Niet) – Nu
Да (Da) – Da
Cпасибо (Spasiba) – Multumesc!
Добрый день (Dobrii dzin) – Buna ziua!
До свидания (Do svidania) – La revedere!
Сколько стоит (Skoilka stoit) – Cat costa?
Как тебя зовут (Kak tibia zavut) – Cum va numiti?
Меня зовут (Minia zavut) – Ma numesc
Город (Gorod) – Oras
Приветствие (Privistriea) – Salut!
Извините (Izvinitiea) – Scuzati-ma!
Я вас любим! (Ia vas liubim) – Va iubesc!
Etniile din Rusia
Mai mult de trei sferturi din populatia tarii sunt locuitori rusi. In aceasta tara au ramas dupa destramarea URSS-ului si multe persoane de origine ucraineana si armeana. De asemenea, in orasele care se situeaza la malul marii, intalnim si multi locuitori de etnie tatara si cecena. Dupa destramarea URSS-ului, Rusia este tara care a cunoscut cea mai mare rata de natalitate din lume.
Religiile din Rusia
Cea mai intalnita religie este cea ortodoxa. Un sfert din populatia tarii este impartita din punct de vedere religios intre religiile islamica, budista si iudaista. In orasele mari ale tarii gasim si cativa locuitori de religie catolica si protestanta. 1% din locuitorii tarii nu cred in Dumnezeu, ei declarand ca sunt de acord cu faptul ca lumea a fost creata de entitati supraomenesti, insa mai multe la numar.
Bucataria traditionala in Rusia
Bucataria Rusa se bazeaza cel mai mult pe carnea pasarilor de curte, peste, multe fructe si legume proaspete, miere, ciuperci si fructe de padure. De asemenea, se consuma multe cereale cu lapte. Din grau, orz si secara se prepara majoritatea produselor de panificatie, clatitele, precum si votca si bere. Painea neagra este cea mai consumata de locuitorii tarii.
Fripturile se prepara foarte des, cea mai consumata dintre acestea fiind carnea la gratar. Borsul si supa de peste sunt foarte intalnite pe mesele rusilor, si toate supele si salatele sunt servite cu smantana rece. Cele mai populare feluri principale de mancare pe baza de carne sunt: puiul kiev, pelmeni si shashlyk. Sarmalele sunt denumite la rusi golubtsy si se prepara de gospodine la fiecare sarbatoare. Persoanele care prefera salatele pot degusta salata ruseasca de hering si salata vinegreta.
Ca si desert, se consuma foarte mult salata de fructe cu multa frisca facuta din smanatana de casa, precum si clatite cu unt. De asemenea, tortul de mere este foarte apreciat de turistii care viziteaza Federatia Rusa.
Traditii rusesti si Sarbatori nationale
Traditiile in majoritatea tarii sunt bazate pe muzica populara. Instrumentele muzicale caracteristice acestei tari sunt: balalaika, guzla, garmoshka si zhaleika. Cantecul traditional al Rusiei este Melnitsa. Corul Armatei Rosii este cel mai cunoscut din tara, acestia cantand in special melodii patriotice sovietice.
Baia de aburi fierbinte denumita de rusi Banya este una dintre traditiile cele mai importante ale tarii. Unele dintre produsele de artizanat si vestimentatia persoanelor rusi sunt: Palekh, o papusa in miniatura; jucaria Dymkovo; caftanul si ushanka sunt haine purtate de barbati; sarafanul si cocosarul sunt accesorii de vestimentatie pe care le poarta rusoaicele; laptii si paslarii sunt pantofi care se poarta atat de femei, cat si de barbati.
Si la rusi exista sarbatoarea de Craciun, cadourile fiind aduse de Mos Gerila, insa in Rusia se impodobesc atat brazii, cat si alti copaci din curtea casei. Sarbatoarea de Craciun se sarbatoreste aici pe data de 7 ianuarie, Biserica Ortodoxa Rusa urmand si in ziua de astazi Calendarul Iulian. Sarbatoarea de Paste este sarbatorita in acelasi mod ca si la romani, ouale de Paste fiind foarte frumoase, incondeiate de gospodine si artizani.
La data de 23 februarie a fiecarui an se sarbatoreste Ziua Patriei, in aceasta zi aducandu-se onoruri rusilor cazuti pe front in timpul razboaielor. Pe data de 8 martie se aniverseaza Ziua Femeii, insa atunci se combina atat traditiile de Ziua Indragostitilor, cat si cele pentru venirea primaverii. Pe 1 Mai se serbeaza Ziua Muncii, iar la data de 12 iunie se aniverseaza Ziua Rusiei, cea mai importanta sarbatoare nationala.
Alte informatii utile
Rusii nu sunt persoane foarte comunicative cu strainii. Daca aveti ca si gazda o rusoaica care va face mancare, este bine sa o laudati si sa ii aduceti un cadou.
In cazul in care se intampla ceva cand va aflati pe teritoriul acestei tari, ar fi bine sa sunati la unele din numerele de telefon: 01 – Salvarea, 02 – Politia, 03 – Pompierii, si sa nu incercati sa va descurcati singuri.
Este indicat sa stiti macar putin limba rusa sau sa purtati in permanenta la dumneavoastra un dictionar si aveti grija la ce hotel va cazati, deoarece puteti nimeri la unul foarte scump, care sa arate foarte bine la exterior, insa interiorul sa fie dezamagitor.
De asemenea, daca alegeti ca destinatie de vacanta Federatia Rusa, nu uitati sa va schimbati valuta in ruble, sa va echipati corespunzator, deoarece iarna este foarte frig iar vara foarte cald, si sa incercati sa nu incalcati legea, deoarece riscati sa nu puteti iesi din tara.